Κοσμος

Αναβίωσε ο εμβληματικός αγώνας σερβιτόρων «Course des Cafés» στο Παρίσι

«Γκαρσόν, πάμε» - Ο ιστορικός αγώνας που κρατάει τις ρίζες του από το 1914

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναβίωσε ο εμβληματικός αγώνας σερβιτόρων «Course des Cafés» στο Παρίσι
Αναβίωσε ο εμβληματικός αγώνας σερβιτόρων «Course des Cafés» στο Παρίσι © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Αγώνες δρόμου σερβιτόρων: Αναβίωσε στο Παρίσι - «Γκαρσόν, πάμε» - Ο ιστορικός αγώνας που κρατάει τις ρίζες του από το 1914

Την Κυριακή, περίπου 200 από το προσωπικό σερβιρίσματος της πόλης φόρεσαν παραδοσιακές ποδιές και λευκά πουκάμισα για να λάβουν μέρος στον αναβιωμένο αγώνα Course des Cafés.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d027hl9tw7s1)

Ο ένας διαφορετικός αγώνας δρόμου

Κρατώντας έναν στρογγυλό δίσκο στον οποίο βρισκόταν ένα τυπικό γαλλικό πρωινό, αποτελούμενο από ένα κρουασάν, καφέ και ένα ποτήρι νερό, ξεκίνησαν με γρήγορο ρυθμό για 2 χιλιόμετρα στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας Marais γύρω από το Δημαρχείο.

Οι κανόνες ήταν απλοί: Δίσκος μόνο με το ένα χέρι, όχι τρέξιμο και ούτε ένα ψίχουλο ή σταγόνα να μη χυθεί. Ήταν ανοιχτή σε επαγγελματίες, μαθητευόμενους και εκπαιδευόμενους σερβιτόρους μερικής απασχόλησης και στη γραμμή τερματισμού οι κριτές εξέτασαν τους δίσκους για να διαπιστώσουν αν όλα είχαν φτάσει άθικτα.

Το έπαθλο: Η δόξα του ταχύτερου σερβιτόρου της πόλης, καθώς και ένα μετάλλιο και μια διανυκτέρευση σε ένα κομψό ξενοδοχείο. Ο Samy Lamrous κέρδισε τον αγώνα των ανδρών με χρόνο 13 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα και η Pauline Van Wymeersch ήταν η κορυφαία σερβιτόρα με 14 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα.

Αναβίωσε ο εμβληατικός αγώνας

Ο αγώνας διεξήχθη για πρώτη φορά το 1914 και ήταν γνωστός ως «la course de garçons de cafe», καθώς οι τότε «garçons» ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες. Οι σερβιτόροι που συμμετείχαν έπρεπε να μεταφέρουν έναν δίσκο με ένα μπουκάλι και τρία ποτήρια για 8 χιλιόμετρα.

« Ça fait mal aux tibias ! » : on a suivi la mythique course des garçons de café à Paris

Παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία, την Τρουβίλ, τη Λιμόζ και άλλες πόλεις, αλλά ο παραδοσιακός αγώνας δεν είχε διεξαχθεί στο Παρίσι από το 2011 λόγω έλλειψης χορηγών. Φέτος, το δημαρχείο παρενέβη και η αρχή ύδρευσης της πόλης Eau de Paris διέθεσε 100.000 ευρώ για τους δίσκους, τις ποδιές, τον καφέ και τα κρουασάν.

Πριν από την εκδήλωση της Κυριακής, ο Thibault Poullot, 26 ετών, επικεφαλής σερβιτόρος στο Procope, γνωστό ως το παλαιότερο καφέ-εστιατόριο στο Παρίσι, δήλωσε στη France TV ότι θα συμμετάσχει επειδή "είναι λίγο διασκεδαστικό και είναι μια ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τη δουλειά μας".

Πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ