- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο με βασικό θέμα τα F-16
Επίσης στην ατζέντα θα βρεθούν Συρία, Κούρδοι και Ισλαμικό Κράτος
Ερντογάν: Επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου - Συναντήση με Μπάιντεν
Από την παρουσία των τεσσάρων Αμερικανών βουλευτών στην Άγκυρα προέκυψε η έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την επίσκεψη στις 9 Μαΐου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Όπως έγινε γνωστό, η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η αμερικανική αντιπροσωπεία στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αλλά θα είναι και στην ατζέντα της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησής τους με τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.
Βασικό ζήτημα τα μαχητικά αεροπλάνα
Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, το περιεχόμενο των συνομιλιών στο υπουργείο Άμυνας ήταν διευρυμένο και περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών F-16, όπως και την άρση των αντιρρήσεων από το Κογκρέσο για αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας. Η Τουρκία ζητά επίσης να βρεθεί λύση για το ποσό που έχει καταβάλει για τα F-35 και δεν της έχει επιστραφεί από τις ΗΠΑ μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα.
To CNN Turk μετέδωσε ότι μετά την υποστηρικτική στάση του αμερικανικού Κογκρέσου στη διαδικασία αγοράς των F-16 από την Τουρκία, υπάρχουν τώρα
αξιολογήσεις για τη σύμβαση αγοράς. Η προμήθεια των F-16 το συντομότερο δυνατό και η άρση των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων με τα μέλη της Επιτροπής. Αρχικά τους δόθηκε ο κατάλογος των πωλήσεων που έχουν μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο μέχρι στιγμής. Και τους μεταφέρθηκαν οι προοπτικές για βαθύτερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, αναφέρει η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου στην Άγκυρα.
Συζητήση για το κουρδικό
Θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για την Τουρκία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι οι εξελίξεις στο Κουρδικό. Η Άγκυρα ετοιμάζεται για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ κατά των μελών της οργάνωσης ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας, ενώ σημείο τριβής με την Ουάσινγκτον αποτελεί η αμερικανική υποστήριξη προς κουρδική πολιτοφυλακή της βόρειας Συρίας, την οποία η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με το ΡΚΚ.
Τα μέλη της επιτροπής φέρεται να ζήτησαν τις απόψεις της Άγκυρας για τη Συρία. «Όπως είναι γνωστό, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία βρίσκεται στην ατζέντα, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το τι μπορεί να γίνει πριν και μετά έχει συζητιέται εδώ και καιρό» σχολίασε το CNN Turk.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», θέμα που επίσης συνδέεται με τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, η τουρκική συμβολή στο ΝΑΤΟ, οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην αμερικανική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι εξελίξεις και ο ρόλος της Τουρκίας γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.
Τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ έφθασαν στην Άγκυρα προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία και το Ουζμπεκιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.