Κοσμος

Πέθανε ο Louis Gossett Jr. o πρώτος μαύρος που κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου

Είχε βραβευτεί για την ταινία «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Louis Gossett Jr: Πέθανε ο ηθοποιός σε ηλικία 87 ετών
© Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Image

Louis Gossett Jr.: Πέθανε ο ηθοποιός σε ηλικία 87 ετών

Πέθανε ο Louis Gossett Jr., ο πρώτος μαύρος που κέρδισε Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου και βραβείο Emmy για τον ρόλο του στη σημαντική τηλεοπτική μίνι σειρά «Roots». Ήταν 87 ετών.

Ο ανιψιός του Gossett δήλωσε στο Associated Press ότι ο ηθοποιός πέθανε το βράδυ της Πέμπτης στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Δεν έγινε γνωστή η αιτία θανάτου.

Ο Gossett πάντα θεωρούσε την αρχή της καριέρας του ως μια αντίστροφη ιστορία Σταχτοπούτας, γνωρίζοντας επιτυχία σε σχετικά νεαρή ηλικία και παίρνοντας Όσκαρ για την ταινία «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν».

Το 1959, ο Gossett απέσπασε τις καλύτερες κριτικές για τον ρόλο του στην παραγωγή του Broadway «A Raisin in the Sun» μαζί με τους Sidney Poitier, Ruby Dee και Diana Sands. Στη συνέχεια έγινε αστέρι στο Μπρόντγουεϊ, αντικαθιστώντας τον Billy Daniels στο «Golden Boy» με τον Sammy Davis Jr. το 1964.

Ο Gossett πήγε για πρώτη φορά στο Χόλιγουντ το 1961 για να γυρίσει την κινηματογραφική εκδοχή του «A Raisin in the Sun». Είχε πικρές αναμνήσεις από εκείνο το ταξίδι, καθώς έμενε σε ένα μοτέλ γεμάτο κατσαρίδες, που ήταν ένα από τα λίγα μέρη που επέτρεπαν σε μαύρους.

Το 1968, επέστρεψε στο Χόλιγουντ για έναν σημαντικό ρόλο στο «Companions in Nightmare», την πρώτη ταινία του NBC που γυρίστηκε για την τηλεόραση και στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Melvyn Douglas, Anne Baxter και Patrick O'Neal.

Αυτή τη φορά, ο Gossett είχε κλείσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο Beverly Hills και η Universal Studios του είχε νοικιάσει ένα κάμπριο. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο αφού παρέλαβε το αυτοκίνητο, τον σταμάτησε ένας σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, ο οποίος τον διέταξε να κλείσει το ραδιόφωνο και να ανεβάσει την οροφή του αυτοκινήτου πριν τον αφήσει να φύγει. Μέσα σε λίγα λεπτά, τον σταμάτησαν οκτώ αστυνομικοί, οι οποίοι τον έβαλαν να ακουμπήσει στο αυτοκίνητο και τον ανάγκασαν να ανοίξει το πορτμπαγκάζ ενώ τηλεφωνούσαν στο γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων πριν τον αφήσουν να φύγει.

To Όσκαρ

Ο Gossett έγινε ο τρίτος μαύρος υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία του δεύτερου ανδρικού ρόλου το 1983. Κέρδισε για την ερμηνεία του ως εκπαιδευτής πεζοναυτών στην ταινία «Iπτάμενος και Τζέντλεμαν» δίπλα στον Richard Gere και την Debra Winger. Κέρδισε επίσης Χρυσή Σφαίρα για τον ίδιο ρόλο.

officer and gentleman 1982

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν μια τεράστια επιβεβαίωση της θέσης μου ως μαύρου ηθοποιού», έγραψε στα απομνημονεύματά του. «Το Όσκαρ μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορώ να επιλέγω καλούς ρόλους σε ταινίες όπως το «Enemy Mine», το «Sadat» και το «Iron Eagle», δήλωσε ο Gossett στο βιβλίο του Dave Karger "50 Oscar Nights" του 2024.

Είπε ότι το άγαλμά του βρίσκεται σε αποθήκη. «Θα το δωρίσω σε μια βιβλιοθήκη για να μην χρειάζεται να το προσέχω» είπε στο βιβλίο. «Πρέπει να απαλλαγώ από αυτό».

Ο Gossett εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές ταινίες όπως «The Story of Satchel Paige», «Backstairs at the White House», «The Josephine Baker Story», για την οποία κέρδισε άλλη μια Χρυσή Σφαίρα, και το «Roots Revisited». Είχε πει όμως ότι η κατάκτηση του Όσκαρ δεν άλλαξε το γεγονός ότι όλοι οι ρόλοι του ήταν δευτερεύοντες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ