Κοσμος

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας η 20ή Μαρτίου: Ποιο είναι το «κλειδί» της ανθρώπινης ευτυχίας

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο και η θέση της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σήμερα, 20 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας
Σήμερα, 20 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας © Antonino Visalli/ Unsplash

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας 2024 η 20η Μαρτίου: Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

H σημερινή ημέρα της 20ης Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και στην επίσημη απόφαση του συμβουλίου που τη θεσμοθέτησε αναγράφεται πως «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός».

Τα Ηνωμένα Έθνη στην επίσημη ιστοσελίδα τους αναφέρουν για την ευτυχία ότι είναι «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Η σημερινή ημέρα μία υπενθύμιση στους ανθρώπους για τη σημασία της ευτυχίας και της ευημερίας
Η σημερινή ημέρα μία υπενθύμιση στους ανθρώπους για τη σημασία της ευτυχίας και της ευημερίας © Helena Lopez/ Unsplash

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας επικεντρώνεται στην ανάδειξη της σημασίας της ευτυχίας για την επίτευξη στόχων και προσδοκιών και την ώθησή τους να έχουν μια καλύτερη ζωή. Ομοίως προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη γενική ευημερία και την εξάλειψη της φτώχειας.

How to Be Happy Every Day: It Will Change the World | Jacqueline Way | TEDxStanleyPark

Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας

Πριν από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ευτυχίας, Jayme Illien διεξήγαγε μια εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη από το 2006 έως το 2012 για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την πρωτοκαθεδρία της ευτυχίας, της ευημερίας και της δημοκρατίας.

Το 2011, ο Jayme Illien πρότεινε την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της οικονομίας της ευτυχίας σε όλο τον κόσμο. Στις 19 Ιουλίου 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 65/309 του ΟΗΕ, «Ευτυχία προς μια ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης», μια πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Jigme Thinley του Μπουτάν, μιας χώρας που ως γνωστόν επιδιώκει τον στόχο της «Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας» από τη δεκαετία του 1970.

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε επίσημα το 2012 και τιμήθηκε για πρώτη φορά το 2013. Βασιζόμενοι στην ιδέα του Jayme Illien, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν ένα βήμα μπροστά με την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τη σημασία της ευτυχίας στη ζωή των ανθρώπων και την ανάγκη ενσωμάτωσης της ευτυχίας στις δημόσιες πολιτικές.

What Is Happiness?

Πώς μπορείτε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας

  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας: Το να αφιερώσετε λίγο «προσωπικό χρόνο» είναι εξαιρετικά σημαντικό αν θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι/ες σε όλες τις πτυχές της ζωής σας. Γι’ αυτό δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Κάντε κάτι που αγαπάτε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας – και πάρτε μια θετική απόφαση και εντάξετε την στο εξής στην καθημερινότητά σας.

  • Αναλογιστείτε τι χρειάζεστε για να είστε ευτυχέστεροι/ες.

  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να κάνετε μερικές ενδοσκοπικές ερωτήσεις:

    Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη δική μου ευτυχία;

    Τι με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο/η; Τι είχα την τελευταία φορά που ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη/ος;

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας η 20η Μαρτίου
Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας η 20η Μαρτίου © Unsplash+/Getty Images
  • Εκφράστε ευγνωμοσύνη

    Είναι σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τι έχουμε και για τί είμαστε ευγνώμονες – ειδικά για τα μικρά πράγματα που συνήθως θεωρούμε δεδομένα. Φτιάξτε έναν κατάλογο ή συζητήστε το με αγαπημένα πρόσωπα ή συναδέλφους σας και θυμηθείτε να τους πείτε ευχαριστώ που είναι δίπλα σας.

  • Εκπλήξτε με την καλοσύνη σας: Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης προσφέρουν διττό όφελος. Ένα άτομο που απλώνει χέρι καλοσύνης αισθάνεται πιο ευτυχισμένο, ενώ ο παραλήπτης αισθάνεται επίσης μια αύξηση στη χαρά του. Πάρτε έναν καφέ έκπληξη για έναν συνάδελφο στο δρόμο για τη δουλειά, βοηθήστε έναν συνάδελφο να ολοκληρώσει εγκαίρως ένα έργο. Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο για να δείτε πώς είναι, μπορείτε να φέρετε καφέ/ κέικ για τους συναδέλφους σας στη δουλειά ή να μαγειρέψετε ένα δείπνο έκπληξη για τον/την σύντροφό σας ή τους φίλους σας.

  • Επαινέστε την προσπάθεια των συναδέλφων: Παρόλο τον φόρτο εργασίας, το να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να προσφέρετε θετική ανατροφοδότηση μεταξύ συναδέλφων, δεν ενισχύει απλώς την ευτυχία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό, αλλά μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα.

  • Συμβάλετε για έναν καλύτερο κόσμο: Τα άτομα όταν προσφέρουν αισθάνονται όμορφα. Είναι επιβεβαιωμένο από πολλές έρευνες ότι η δωρεά για φιλανθρωπικούς σκοπούς έχει άμεση σχέση με την προσωπική ευτυχία. Δωρίστε σε οργανισμούς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή μιας κρίσης ή βρείτε έναν τρόπο να βοηθήσετε σε τοπικές προσπάθειες.

  • Στείλτε γράμματα ή κάρτες ευγνωμοσύνης

  • Συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα

  • Μπορείτε να κάνετε διάλειμμα για καφέ με τους συναδέλφους σας, να φάτε μεσημεριανό με τον/την καλύτερο/η φίλο/η σας ή δείπνο με τον/την σύντροφό σας…

  • Όποιες κι αν είναι οι σχέσεις σας, περιβάλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους και απολαύστε παρέα όμορφες στιγμές!

  • Γιορτάστε τις επιτυχίες σας

  • Ζητήστε από την ομάδα σας να αναλογιστεί και να μοιραστεί τις πρόσφατες επιτυχίες της, τις μικρές νίκες και δημιουργήστε έναν «τοίχο επιτυχίας» για να τις αναρτάτε. Αυτές οι επιτυχίες μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές.

  • Ζητήστε από τους συναδέλφους σας να μοιραστούν την ευχάριστη στιγμή της εβδομάδας

  • Εμπνεύστε άλλους ανθρώπους να σας ακολουθήσουν στο ταξίδι προς την ευτυχία. Δώστε το παράδειγμα και προτείνετε νέες ιδέες. Αν κάτι δεν λειτουργεί, δοκιμάστε μια άλλη προσέγγιση. Όλοι/ες μπορούμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους για να είμαστε ευτυχισμένοι/ες. Μπορείτε να δημιουργήσετε στρατηγικές τόσο για τον εαυτό σας όσο και για την ομάδα σας.

How To Be Happy - THE TRUTH

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο παρέμεινε και φέτος η Φινλανδία για έβδομη συνεχόμενη φορά σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην τελευταία θέση της λίστας διατηρήθηκε το Αφγανιστάν.

Στην εν λόγω λίστα ξεχωρίζουν για ακόμα μία χρονιά οι σκανδιναβικές χώρες με τη Δανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν στις επόμενες τρεις θέσεις της κορυφής και τη Νορβηγία λίγο πιο πίσω στην 7η θέση.

Φινλανδία, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο
Φινλανδία, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο © Tapio Haaja/ Unsplash

Σύμφωνα με την έρευνα του UN Sustainable Development Solutions Network στην οποία συμμετείχαν 143 χώρες η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε για τις ΗΠΑ και την Γερμανία, οι οποίες έχουν πέσει κάτω από τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες, εξασφαλίζοντας την 23η και 24η θέση αντίστοιχα. Ακόμη, από την περίοδο 2006-2010 πτώση καταγράφουν επίσης σταθερά το Αφγανιστάν, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Στον αντίποδα, Κόστα Ρίκα και Κουβέιτ κατάφεραν να μπουν στην πρώτη 20άδα και να πάρουν την 12η και 13η θέση αντίστοιχα. Άξια αναφοράς είναι και οι αξιοσημείωτες αυξήσεις που έχουν σημειώσει χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Λετονία.

Να σημειωθεί πως η «ευτυχία» στην εν λόγω κατάταξη καθορίζεται από τις προσωπικές αξιολογήσεις των πολιτών με βάση το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, μαζί με παράγοντες όπως:

  • Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ,
  • Η κοινωνική υποστήριξη,
  • Το προσδόκιμο υγιούς ζωής,
  • Η ελευθερία,
  • Η γενναιοδωρία και
  • Η διαφθορά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ