Health & Fitness

Το 500 ετών μυστικό των Φινλανδών για την ευτυχία

Τι είναι ο τρόπος ζωής «Sisu» και πώς μπορείτε να τον εφαρμόσετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τοπίο στη Φινλανδία
© Unsplash

Φινλανδία: Τρεις συμβουλές από τον πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο

Το «Sisu» είναι μια έννοια και ένας τρόπος ζωής που είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα της Φινλανδίας για περισσότερα από 500 χρόνια.

Ο όρος δεν έχει άμεση μετάφραση, αλλά η σημασία του επικεντρώνεται στην αποφασιστικότητα και το σθένος. Δηλαδή έχει να κάνει με το να έχεις το σθένος να προχωράς μπροστά παρά τις αντιξοότητες.

Για έξι συναπτά έτη, η Φινλανδία κατέχει την 1η θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Το sisu παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία των Φινλαδών και στην ικανότητα να διατηρούν μια τόσο θετική και ανθεκτική νοοτροπία.

Ακολουθούν τρεις συμβουλές για να το εφαρμόσετε και εσείς στη ζωή σας.

1. Βρείτε έναν σκοπό έξω από τον εαυτό σας

Σύμφωνα με ψυχολόγους, μπορούμε να αντέξουμε πολύ περισσότερο όταν εργαζόμαστε για κάτι που συμβάλλει συνολικά στον κόσμο.

Αν εργάζεστε για έναν καλό σκοπό, παίρνετε κουράγιο για να προχωρήσετε μπροστά κάθε φορά που αισθάνεστε εξάντληση ή είστε στα πρόθυρα να τα παρατήσετε.

Όταν αναλαμβάνετε μια νέα πρόκληση ή χρειάζεστε τη δύναμη να συνεχίσετε, πρέπει ναβρείτε έναν μεγαλύτερο σκοπό με τον οποίο να συνδεθείτε. Μπορεί να είναι η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας ή κάποιος που σας εμπνέει, ή ένας σκοπός που είναι σημαντικός για εσάς.

2. Εξασκηθείτε στην ανθεκτικότητα

Η εξάσκηση (σωματική και πνευματική) και η προετοιμασία διευκολύνουν την αξιοποίηση του εσωτερικού μας sisu.

Μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας έχει κρυφά αποθέματα, από τα οποία αντλεί με φυσικό τρόπο όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Έτσι, όσο περισσότερο προκαλούμε τους εαυτούς μας, τόσο περισσότερο αποκτούμε συνήθειες που ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας.

Εστιάστε στην αναπνοή σας για να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.

3. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να συνδεθείτε με τη φύση

Αρκετοί πιστεύουν ότι πρέπει να είναι σκληροί με τον εαυτό τους για να πετύχουν. Όμως, με αυτή την «αυστηρή» τακτική υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε.

Όταν δεν χρειάζεται να ανταποκριθείτε σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, έχετε περισσότερο χρόνο να εκτιμήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό, το σώμα σας, αλλά και την ομορφιά του τοπίου γύρω σας.

Στη Φινλανδία, το περπάτημα και η πεζοπορία στη φύση είναι βασικό μέρος της κουλτούρας των πολιτών. Τους βοηθά να βρούνε μια εσωτερική ηρεμία και μια αίσθηση ευτυχίας, η οποία βοηθάει στις δύσκολες στιγμές.

Με πληροφορίες από CNBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ