Κοσμος

450 γνωστοί Εβραίοι καταγγέλλουν την ομιλία του Τζόναθαν Γκλέιζερ στα Όσκαρ

Ολοένα ισχυρότεροι οι «μετασεισμοί» με επίκεντρο τον σκηνοθέτη της «Ζώνης ενδιαφέροντος»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκλέιζερ: 450 Εβραίοι καταγγέλλουν την ομιλία του στα Όσκαρ για τη Γάζα
Γκλέιζερ: 450 Εβραίοι καταγγέλλουν την ομιλία του στα Όσκαρ για τη Γάζα © ALLISON DINNER/ EPA

Τζόναθαν Γκλέιζερ: 450 Εβραίοι δημιουργοί στο Χόλιγουντ καταγγέλλουν την ομιλία του στα Όσκαρ για το Ολοκαύτωμα και τη Γάζα

Εννέα ημέρες μετά την ευχαριστήρια ομιλία του Τζόναθαν Γκλέιζερ για τα Όσκαρ και η διαμάχη για τη δήλωσή του για τον πόλεμο στην Γάζα, τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμα συνεχίζεται.

O σκηνοθέτης της «Ζώνης ενδιαφέροντος» τάχθηκε κατά των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων στη Γάζα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται ότι ο εβραϊσμός τους και το Ολοκαύτωμα έχουν καταστεί αντικείμενο καπηλείας από μια Κατοχή».

Ο σκηνοθέτης της «Ζώνης Ενδιαφέροντος»
Ο σκηνοθέτης της «Ζώνης Ενδιαφέροντος» © EPA/ ALLISON DINNER

Τη Δευτέρα (18.03), περισσότεροι από 450 Εβραίοι δημιουργοί, στελέχη και επαγγελματίες του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καταγγέλλουν την ομιλία του σκηνοθέτη στην οποία αποκήρυξε την «εβραϊκότητά τους και το Ολοκαύτωμα που καπελώθηκε από μια κατοχή που οδήγησε σε συγκρούσεις τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους».

Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του , η ανακοίνωση της ομάδας αναφέρει: «Αρνούμαστε ότι η εβραϊκότητά μας γίνεται αντικείμενο καπηλείας με σκοπό την ηθική εξίσωση μεταξύ ενός ναζιστικού καθεστώτος που προσπάθησε να εξοντώσει μια φυλή ανθρώπων και ενός ισραηλινού έθνους που προσπαθεί να αποτρέψει τη δική του εξόντωση».

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τους Debra Messing, Eli Roth, Amy Pascal, Jennifer Jason Leigh, Tracy-Ann Oberman, Julianna Margulies και την Nancy Spielberg - που είναι παραγωγός και αδελφή του Steven Spielberg.

Η δήλωση συνεχίζεται: «Η χρήση λέξεων όπως "κατοχή" για να περιγράψει έναν ιθαγενή εβραϊκό λαό που υπερασπίζεται μια πατρίδα που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν και έχει αναγνωριστεί ως κράτος από τα Ηνωμένα Έθνη, διαστρεβλώνει την ιστορία. Δίνει αξιοπιστία στη σύγχρονη συκοφαντία αίματος που τροφοδοτεί ένα αυξανόμενο αντιεβραϊκό μίσος σε όλο τον κόσμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Χόλιγουντ».

Η ομιλία του Γκλέιζερ στα Όσκαρ για τους Εβραίους και τη Γάζα

Η ομιλία του Γκλέιζερ στα Όσκαρ, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας μαζί με τον παραγωγό James Wilson και τον χρηματοδότη Len Blavatnik, έγινε δεκτή με θέρμη στην αίθουσα Dolby, με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από ηθοποιούς όπως ο Mark Ruffalo.

«Όλες οι επιλογές μας», είπε ο  Γκλέιζερ, «έγιναν για να μας αντανακλούν και να μας φέρνουν αντιμέτωπους στο παρόν, όχι για να πούμε κοιτάξτε τι έκαναν τότε, αλλά κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς τώρα. Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωποποίηση στη χειρότερη μορφή της. Έχει διαμορφώσει όλο το παρελθόν και το παρόν μας».

Jonathan Glazers Calls For End To Israeli Attacks On Gaza At Oscars | Dawn News English

Αντιπαράθεση στο Χόλιγουντ με πρωταγωνιστή τον Γκλέιζερ

Οι αντιδράσεις για τα λόγια του ξεκίνησαν, όταν η Ένωση κατά της Δυσφήμισης (ADL) τα χαρακτήρισε «ηθικά καταδικαστέα». Νωρίτερα ο εκτελεστικός παραγωγός της  «Ζώνης ενδιαφέροντος», Danny Cohen, δήλωσε ότι διαφωνεί ριζικά με τον σκηνοθέτη στο θέμα.

Ο σκηνοθέτης του «Ο γιος του Σαούλ» László Nemes καταδίκασε έντονα τον Γκλέιζερ λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είχε παραμείνει σιωπηλός αντί να αποκαλύπτει ότι δεν έχει καμία κατανόηση της ιστορίας και των δυνάμεων που καταστρέφουν τον πολιτισμό, πριν ή μετά το Ολοκαύτωμα.

Αν είχε αποδεχθεί την ευθύνη που συνεπάγεται μια τέτοια ταινία, δεν θα είχε καταφύγει σε σημεία συζήτησης που διαδίδονται από την προπαγάνδα με σκοπό να εξαλείψει, στο τέλος, κάθε εβραϊκή παρουσία από τη Γη».

Αυτοί που υποστηρίζουν δημόσια τον Γκλέιζερ είναι οι σκηνοθέτες Asif Kapadia, Boots Riley και η ηθοποιός και συγγραφέας Zoe Kazan. Ένα κύριο άρθρο της Haaretz έκρινε ότι ο Glazer είχε δίκιο, ενώ ο διευθυντής του Μνημείου του Άουσβιτς τον υπερασπίστηκε επίσης, λέγοντας ότι «ο Glazer εξέδωσε μια παγκόσμια ηθική προειδοποίηση κατά της απανθρωποποίησης.

»Στόχος του δεν ήταν να κατέβει στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Οι κριτικοί που περίμεναν μια σαφή πολιτική στάση ή μια ταινία αποκλειστικά για τη γενοκτονία δεν κατανόησαν το βάθος του μηνύματός του».

Μιλώντας στο Variety, ορισμένοι από τους υπογράφοντες την επιστολή της Δευτέρας που καταδικάζει τον σκηνοθέτη εξήγησαν περαιτέρω τον τρόπο σκέψης τους.

«Τα λόγια του ακούγονταν τρομακτικά παρόμοια με την περιβόητη ομιλία της Vanessa Redgrave περί "σιωνιστών κουκουλοφόρων"», δήλωσε η παραγωγός Ilana Wernick. «Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπήρχε ο Paddy Chayefsky για να σηκωθεί και να πει το σωστό... Η συγγραφή της επιστολής δεν ήταν απλώς καθαρτική για εμάς. Ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε».

Εν τω μεταξύ, ο Brett Gelman, ο ηθοποιός του Fleabag και του Stranger Things εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με την απόφαση αστέρων όπως ο Ruffalo και η Billie Eilish να φορέσουν καρφίτσα Artists4Ceasefire. «Δεν υπήρξε καμία μέριμνα για το πώς θα αντιδράσουν οι Εβραίοι σε μια τέτοια ομιλία, σε αυτό το χειροκρότημα, σε αυτές τις κόκκινες καρφίτσες, όταν δεν αναφέρονται καν οι όμηροί μας, και αυτό είναι απλά απίστευτα οδυνηρό, απίστευτα οδυνηρό. Είναι πραγματικά απορίας άξιον για μένα το γεγονός ότι οι άνθρωποι επέλεξαν να σιωπήσουν εκείνο το βράδυ».

Άλλοι που έχουν γυρίσει ταινίες με θέμα το Ολοκαύτωμα, όπως ο σκηνοθέτης Jonathan Jakubowicz, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι ο Γκλέιζερ επικαλέστηκε τη μαζική δολοφονία των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς τη δεκαετία του 1940 ως παραλληλισμό με τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση:

Είμαστε Εβραίοι δημιουργοί, στελέχη και επαγγελματίες του Χόλιγουντ.

Απορρίπτουμε ότι ο εβραϊσμός μας καπηλεύεται με σκοπό την ηθική εξίσωση μεταξύ ενός ναζιστικού καθεστώτος που προσπάθησε να εξοντώσει μια φυλή ανθρώπων και ενός ισραηλινού έθνους που προσπαθεί να αποτρέψει τη δική του εξόντωση.

Κάθε θάνατος αμάχου στη Γάζα είναι τραγικός. Το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους. Στοχεύει τη Χαμάς. Η στιγμή που η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα παραδοθεί είναι η στιγμή που αυτός ο σπαρακτικός πόλεμος θα τελειώσει. Αυτό ισχύει από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η χρήση λέξεων όπως "κατοχή" για να περιγράψει έναν ιθαγενή εβραϊκό λαό που υπερασπίζεται μια πατρίδα που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει αναγνωριστεί ως κράτος από τα Ηνωμένα Έθνη, διαστρεβλώνει την ιστορία.

Δίνει αξιοπιστία στη σύγχρονη συκοφαντία του αίματος που τροφοδοτεί ένα αυξανόμενο αντιεβραϊκό μίσος σε όλο τον κόσμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Χόλιγουντ. Το σημερινό κλίμα αυξανόμενου αντισημιτισμού υπογραμμίζει μόνο την ανάγκη για το εβραϊκό κράτος του Ισραήλ, ένα μέρος που θα μας δέχεται πάντα, όπως κανένα κράτος δεν έκανε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος που περιγράφεται στην ταινία του κ. Γκλέιζερ.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ