Κοσμος

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Shigeichi Negishi, αρχικός εφευρέτης του καραόκε

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Shigeichi Negishi: Πέθανε ο εφευρέτης της μηχανής καραόκε
© Unsplash

Shigeichi Negishi: Πέθανε ο Iάπωνας εφευρέτης της μηχανής καραόκε

Ο Shigeichi Negishi, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας που εφηύρε το πρώτο μηχάνημα καραόκε, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Ο δημοσιογράφος Matt Alt, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Negishi για το βιβλίο του «Pure Invention: How Japan Made the Modern World», ανέφερε την είδηση στο X και αναφέρθηκε στην κληρονομιά του Negishi στην Wall Street Journal. Η κόρη του Negishi επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα της, δηλώνοντας ότι πέθανε από φυσικά αίτια μετά από πτώση.

Kαραόκε: Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Ο Negishi ήταν επικεφαλής μιας εταιρείας ηλεκτρονικών όταν οραματίστηκε για πρώτη φορά αυτό που θα γινόταν το Sparko Box - ένα πρωτότυπο για το παγκοσμίως γνωστό μηχάνημα καραόκε. Ο θρύλος λέει ότι ο Negishi τραγουδούσε καθώς έμπαινε στο γραφείο του μια μέρα του 1967. Αφού ένας υπάλληλος τον κορόιδεψε, ο Negishi συνειδητοποίησε ότι σίγουρα θα ακουγόταν καλύτερα με τη βοήθεια ενός τραγουδιού χωρίς λόγια. 

Ο Negishi, ο οποίος λάτρευε να τραγουδάει με την συνοδεία ραδιοφώνου, έβαλε τελικά έναν υπάλληλο να συνδέσει ένα ηχείο, ένα κασετόφωνο και ένα μικρόφωνο. Μετά από μια δοκιμαστική λειτουργία, πήρε το μηχάνημα στο σπίτι του και «έκανε το πρώτο καραόκε πάρτι της ιστορίας με τη γυναίκα και τα παιδιά του».

Ο Negishi πρότεινε αρχικά το «καραόκε», μια σύντμηση των ιαπωνικών λέξεων «άδειο» και «ορχήστρα». Αν και ο Negishi δεν κατοχύρωσε ποτέ την πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πέρασε ένα διάστημα ως πλανόδιος πωλητής του, γυρίζοντας όλη την Ιαπωνία και επιδεικνύοντας την εφεύρεσή του σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Πούλησε περίπου 8.000 Sparko Boxes κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά τελικά σταμάτησε τις προσπάθειές του το 1975.

Πηγή: Pitchfork

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ