Μουσικη

Shigeichi Negishi: Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» του karaoke σε ηλικία 100 ετών

Ο δημιουργός της μηχανής που έφερε μία επανάσταση

Shigeichi Negishi: Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» του karaoke σε ηλικία 100 ετών

Shigeichi Negishi: Ο εφευρέτης του Spark Box και «πατέρας» του karaoke πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Παρότι έγινε γνωστό μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιανουαρίου και ύστερα από πτώση, ο εφευρέτης του karaoke Shigeichi Negishi έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών. Το θάνατο του επιβεβαίωσε και η κόρη του, Atsumi Takano. Ο Negishi γεννήθηκε το 1923 στο Τόκιο και μεγαλώνοντας διηύθυνε τη δική του επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών. Έγινε γνωστός το 1967, όταν και δημιούργησε την πρώτη μηχανή karaoke με το όνομα “Sparko Box”. Ήταν η αρχή μιας επανάστασης, καθώς το karaoke με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο φυσικά συνεχίζει μέχρι την εποχή μας.

Shigeichi Negishi: Ο εφευρέτης του Spark Box και «πατέρας» του karaoke πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Όλα ξεκίνησαν εκείνη τη χρονιά, το 1967, όταν κάποια στιγμή ο Negishi εξασκούσε την αγαπημένη του συνήθεια, να τραγουδάει δηλαδή εν ώρα εργασίας. Ένας υπάλληλος που τον άκουσε άρχισε να τον μιλά υποτιμητικά για το ταλέντο του στο τραγούδι και τότε ο Negishi σκέφτηκε το αυτονόητο. Πως αν υπήρχε η κατάλληλη μουσική υπόκρουση, ίσως να ακουγόταν πολύ καλύτερα στους γύρω του. Ο σπόρος είχε ήδη φυτευτεί και έτσι, δόθηκε εντολή στους υπαλλήλους να συνδέσουν ένα κασετόφωνο, ένα ηχείο και ένα μικρόφωνο. Αφού έβαλαν ως μουσική υπόκρουση μια instrumental έκδοση του τραγουδιού “Mujo no Yume” (παραδοσιακό γιαπωνέζικο τραγούδι της δεκαετίας του 30), ο Shigeichi Negishi ήταν πλέον σίγουρος.

Στο βιβλίο “Pure Invention: How Japan Made the Modern World” του συγγραφέα Matt Alt, περιγράφεται η αρχική αντίδραση του εφευρέτη: «Λειτουργεί! Μόνο αυτό σκεφτόμουν. Πάνω απ' όλα ήταν διασκεδαστικό. Ήξερα αμέσως ότι είχα ανακαλύψει κάτι νέο».

Η νέα εφεύρεση ονομάστηκε “Sparko Box”. Η ονομασία οφείλεται στο κυματοειδές υλικό που κάλυπτε το μπροστινό μέρος της κυβικής κατασκευής, το οποίο και έκρυβε έναν πολύχρωμο αστερισμό που ακολουθούσε το ρυθμό της μουσικής. Η οικογένεια του Negishi εξακολουθεί μέχρι σήμερα να έχει στην κατοχή της την τελευταία Sparko Box συσκευή που απέμεινε. Είχε κυβικό σχήμα και διαστάσεις περίπου μισό μέτρο ανά πλευρά, ενώ υπήρχαν ρυθμιστές της έντασης της μουσικής και της φωνής, υποδοχή μικροφώνου, αλλά και υποδοχή για κέρματα των εκατό γιεν! Το “Sparko Box” εξελίχθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν το 1971 ο Daisuke Inoue, συνεργάτης του Negishi, μας χάρισε το “8 Juke”. Η διαφορά της νέας συσκευής ήταν πως είχαν ελαφρώς πιο αργό tempo, ενώ πολλά τραγούδια ήταν φανερά σε άλλο κλειδί, ώστε να είναι πιο εύκολο για τον κόσμο να τα τραγουδήσει.

How inventor of karaoke machine Shigeichi Negishi revolutionized music industry

Από εκείνη την εποχή κι έπειτα, το karaoke (kara - κενή, oke - ορχήστρα) έχει γίνει αναπόσπαστο μέλος της σύγχρονης pop κουλτούρας. Δεν ήταν ποτέ μια πρόσκαιρη μόδα, εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται ποικιλοτρόπως, καθιερώθηκε από την αρχή ως μια διαφορετική διαδραστική μουσική εμπειρία, σε χώρους όπως μπαρ, clubs και σε πολλά ιδιωτικά πάρτι. Από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Νότια Κορέα, το karaoke παραμένει μέχρι σήμερα μια πολύ διαδεδομένη κοινωνική δραστηριότητα. Πολλά κέντρα διασκέδασης λειτουργούν αποκλειστικά ως karaoke bars, ενώ έχει αποδειχθεί πως μέσω του τραγουδιού αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του ατόμου, μειώνεται κατά πολύ το στρες, ενώ επίσης δημιουργούνται ισχυρές φιλίες και σχέσεις μεταξύ των παρευρισκομένων. Το περιβάλλον του karaoke είναι εξ ορισμού υποστηρικτικό και δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να εξερευνήσει την καλλιτεχνική του πλευρά. Με τη δε άνοδο των social media, κυρίως του YouTube, το internet είναι πλέον γεμάτο από ορχηστρικές εκδόσεις πολλών αγαπημένων μας τραγουδιών, με τις οποίες ο καθένας μπορεί να τραγουδήσει και να διασκεδάσει. Τα video games “SingStar” and “Karaoke Revolution” έκαναν γνωστό το karaoke σε μια ολόκληρη νέα γενιά ανθρώπων, ενώ τέλος είναι σημαντικά πολλές οι επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν ως μέθοδο «δεσίματος» των εργαζομένων τη διοργάνωση βραδιών karaoke.

Ενσωματωμένο επίσης στην πλειοψηφία των τηλεοπτικών προγραμμάτων, από κωμικές σειρές μέχρι talent shows, το karaoke συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του. Η χαρά που μοιράζει ξεπερνά τα όρια της ψυχαγωγίας, πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία θα συνεχίζει να υπερβαίνει σύνορα και γλωσσικά εμπόδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ