Κοσμος

70χρονος Ρώσος ακτιβιστής των δικαιωμάτων κλήθηκε να πολεμήσει στην Ουκρανία

Ενώ είχε καταδικαστεί για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: 70χρονος ακτιβιστής των δικαιωμάτων κλήθηκε να πολεμήσει
© EPA/SERGEI ILNITSKY

Ρωσία: 70χρονος ακτιβιστής των δικαιωμάτων κλήθηκε να πολεμήσει στην Ουκρανία

Στον Ρώσο υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όλεγκ Ορλόφ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, ζητήθηκε να υπογράψει δήλωση ότι είναι πρόθυμος να πολεμήσει στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι είναι 70 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωσή του.

Ορλόφ: Καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση «δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων» 

Ο Ορλόφ, εκ των επικεφαλής της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 2,5 ετών για «δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων» ύστερα από την συμμετοχή του σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις και τη δημοσίευση ενός άρθρου στο οποίο έγραφε ότι η Ρωσία έχει κυλήσει στον φασισμό.

Η Memorial σημείωσε ότι ζητήθηκε από τον Ορλόφ στο κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται τώρα να υπογράψει δήλωση στην οποία θα έλεγε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η οργάνωση δεν διευκρίνισε ποιος του το ζήτησε αυτό.

Ο Ορλόφ «ρώτησε γελώντας αν δεν τους ενοχλεί η ηλικία του –φέτος θα γίνει 71. Αυτοί απάντησαν ότι δεν τους ενοχλεί τίποτα», σύμφωνα με την Memorial. «Ο Ορλόφ βεβαίως έγραψε: ‘Δεν συμφωνώ’».

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κρατούμενοι έχουν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό ή ως μισθοφόροι στην Ουκρανία από το 2022 που άρχισε ο πόλεμος. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν το αίτημα αυτό έγινε στον Ορλόφ με σοβαρή πρόθεση ή στο πλαίσιο εκφοβισμού. Το Reuters ζήτησε από τη ρωσική υπηρεσία φυλακών να σχολιάσει την είδηση.

Η Memorial, η οποία ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την τεκμηρίωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση, έχει καταδικάσει την υπόθεση κατά του Ορλόφ ως απόπειρα «να καταπνίξουν τη φωνή του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο Ορλόφ συνηθίζει τη ζωή στο μικρό κελί στο οποίο τον κρατούν μαζί με άλλους 10 ανθρώπους και προσθέτει ότι οι συγκρατούμενοί του τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό και τον προσφωνούν «μπάτγια», τρυφερή λέξη για τον πατέρα στη ρωσική γλώσσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ