Κοσμος

Πρώην μηχανικός της Google κατηγορείται για κλοπή μυστικών AI για κινεζικές εταιρείες

Σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκισης και ένα εκατομμύριο δολάρια πρόστιμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Google: Πρώην μηχανικός κατηγορείται για κλοπή μυστικών AI για την Κίνα
© Unsplash

Google: Πρώην μηχανικός κατηγορείται για κλοπή μυστικών τεχνητής νοημοσύνης για την Κίνα

Ένας πρώην μηχανικός λογισμικού της Google κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι έκλεψε εμπορικά μυστικά σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), ενώ εργαζόταν κρυφά για δύο κινεζικές εταιρείες.

Ο Linwei Ding, γνωστός και ως Leon Ding, κατηγορήθηκε στην Καλιφόρνια και συνελήφθη την Τετάρτη. Ο Κινέζος υπήκοος φέρεται να έκλεψε περισσότερα από 500 εμπιστευτικά αρχεία. Σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκισης και 1.000.000 δολάρια πρόστιμο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ding προσλήφθηκε από την Google το 2019 και στις αρμοδιότητές του περιλαμβανόταν η ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Τον Μάιο του 2022 φέρεται να άρχισε να μεταφορτώνει πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στο δίκτυο της Google σε έναν προσωπικό λογαριασμό. Οι μεταφορτώσεις αυτές συνεχίστηκαν περιοδικά για ένα χρόνο, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Εν τω μεταξύ, λέγεται ότι πέρασε αρκετούς μήνες στην Κίνα εργαζόμενος για την Beijing Rongshu Lianzhi Technology - μια νεοφυή τεχνολογική εταιρεία που τον προσέγγισε. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι του προσφέρθηκαν 14.800 δολάρια (11.620 λίρες Αγγλίας) μηνιαίως για να γίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της εταιρείας. Φέρεται επίσης να έχει ιδρύσει τη δική του τεχνολογική εταιρεία, την Shanghai Zhisuan Technology, η οποία είχε επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

FBI: Απόδειξη των κινεζικών πρακτικών

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι ο Linwei Ding επεδίωκε να πλουτίσει δουλεύοντας κρυφά για εταιρείες που «αναζητούσαν πλεονέκτημα στην κούρσα της τεχνολογίας AI».

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί την κλοπή της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προηγμένων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Garland.

Ο Διευθυντής του FBI Christopher Wray δήλωσε ότι οι φερόμενες ενέργειες του κ. Ding «είναι η πιο πρόσφατη απεικόνιση των πρακτικών των κινεζικών εταιρείων για να κλέψουν την αμερικανική καινοτομία».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή εμπορική μάχη τα τελευταία χρόνια, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της άλλης. Η διαμάχη έχει ως αποτέλεσμα οι δυο χώρες να επιβάλλουν δασμούς σε αγαθά αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων η μία στην άλλη.

Οι εμπορικές σχέσεις επιδεινώθηκαν υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τις δύο πλευρές να επιβάλλουν νέα εμπόδια στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ υπολογιστών.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ