Κοσμος

Apple: «Καμπάνα» 1,8 δισ. ευρώ από την ΕE για το Spotify

Το τρίτο μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του μπλοκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Siri της Apple
© Omid Armin / Unsplash

Apple: Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ από την ΕE για το Spotify και άλλες υπηρεσίες streaming

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για σκόπιμο περιορισμό του ανταγωνισμού από υπηρεσίες streaming μουσικής όπως το Spotify.

Η Margrethe Vestager, η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού του μπλοκ, δήλωσε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ εδώ και μια δεκαετία «περιορίζοντας τους προγραμματιστές από το να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες μουσικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες εκτός του οικοσυστήματος της Apple».

Η Apple δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, γεγονός που σηματοδοτεί χρόνια νομικών αγώνων στα δικαστήρια της ΕΕ. Είπε επίσης ότι η Επιτροπή κατέληξε στην απόφασή της παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να «αποκαλύψει οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών».

Η έρευνα εναντίον της Apple ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από καταγγελία του Spotify το 2019. Στην καταγγελία αναφερόταν ότι η Apple δημιουργεί ένα αντανταγωνιστικό περιβάλλον αποτυγχάνοντας να ενημερώσει τους χρήστες iPhone και iPad ότι υπάρχουν φθηνότερες, εναλλακτικές εφαρμογές ροής μουσικής διαθέσιμες εκτός του App Store.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone χρεώνει ένα τέλος 30% για όλες τις πωλήσεις μέσω του App Store, ένα κόστος που σύμφωνα με την επιτροπή είχε μετακυλιστεί στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων συνδρομητικών τελών.

Στο πλαίσιο της απόφασης της Δευτέρας, η επιτροπή απαγόρευσε επίσης στην Apple να εμποδίζει τις εφαρμογές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός του λογισμικού iOS.

Η Apple δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τιμωρηθεί με πρόστιμο για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις από τις Βρυξέλλες ενώ το ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Google έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αν και ο κολοσσός του διαδικτύου αμφισβητεί τις ποινές στο δικαστήριο.

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ