- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σελήνη: Πρώτη προσεδάφιση από αμερικανικό σκάφος τον «Οδυσσέα» εδώ και 50 χρόνια
Ένα διαστημικό σκάφος που πέταξε από την εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Τέξας προσγειώθηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης την Πέμπτη, στην πρώτη προσγείωση των ΗΠΑ στη σεληνιακή επιφάνεια εδώ και από μισό αιώνα και η πρώτη που επιτυγχάνεται από ιδιωτική εταιρεία.
Η NASA χαιρέτισε την προσεδάφιση ως σημαντικό επίτευγμα στο στόχο της να στείλει μια ομάδα εμπορικών διαστημοπλοίων σε επιστημονικές αναγνωριστικές αποστολές στο φεγγάρι πριν από την προγραμματισμένη αποστολή αστροναυτών αργότερα αυτή τη δεκαετία.
Your order was delivered… to the Moon! 📦@Int_Machines' uncrewed lunar lander landed at 6:23pm ET (2323 UTC), bringing NASA science to the Moon's surface. These instruments will prepare us for future human exploration of the Moon under #Artemis. pic.twitter.com/sS0poiWxrU
— NASA (@NASA) February 22, 2024
Το μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα προσεδάφισης με έξι πόδια, που ονομάστηκε Οδυσσέας, προσγειώθηκε περίπου στις 18:23 μ.μ. ώρα Ελλάδας (2323 GMT), ανέφεραν η εταιρεία και οι σχολιαστές της NASA σε κοινή διαδικτυακή μετάδοση της προσεδάφισης από το κέντρο επιχειρήσεων της αποστολής LUNR.O της Intuitive Machines στο Χιούστον.
Ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον επευφημούσε αμέσως το κατόρθωμα της Πέμπτης ως «θρίαμβο», λέγοντας: «Ο Οδυσσέας κατέλαβε το φεγγάρι».
“Odysseus has a new home” https://t.co/oVgLobxH8T
— Intuitive Machines (@Int_Machines) February 22, 2024
Η προσεδάφιση της Πέμπτης αποτέλεσε την πρώτη ελεγχόμενη κάθοδο στην επιφάνεια της Σελήνης από αμερικανικό διαστημόπλοιο μετά το Apollo 17 το 1972, όταν η τελευταία επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη.
Μέχρι σήμερα, διαστημόπλοια από μόλις τέσσερις άλλες χώρες έχουν προσεδαφιστεί στο φεγγάρι - η πρώην Σοβιετική Ένωση, η Κίνα, η Ινδία και, κυρίως πρόσφατα, μόλις τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει ποτέ ανθρώπους στη σεληνιακή επιφάνεια.
Ο Οδυσσέας μεταφέρει μια σειρά επιστημονικών οργάνων και τεχνολογικών επιδείξεων για τη NASA και διάφορους εμπορικούς πελάτες, σχεδιασμένων να λειτουργούν για επτά ημέρες με ηλιακή ενέργεια πριν ο ήλιος δύσει πάνω από την πολική τοποθεσία προσεδάφισης.
Η NASA στοχεύει να προσεδαφίσει το πρώτο επανδρωμένο σκάφος Artemis στα τέλη του 2026, ως μέρος της μακροπρόθεσμης, διαρκούς εξερεύνησης της Σελήνης και ως εφαλτήριο για ενδεχόμενες επανδρωμένες πτήσεις στον Άρη. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στο νότιο πόλο της σελήνης εν μέρει επειδή εκεί υπάρχει μια υποτιθέμενη αφθονία παγωμένου νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της ζωής και την παραγωγή καυσίμων πυραύλων.
Ένα πλήθος μικρών προσεδαφιστών όπως ο Οδυσσέας αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στο πλαίσιο του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services (CLPS) της NASA, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παράδοση οργάνων και υλικού στο φεγγάρι με χαμηλότερο κόστος από την παραδοσιακή μέθοδο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας να κατασκευάζει και να εκτοξεύει η ίδια τα οχήματα αυτά.
Μόλις τον περασμένο μήνα η σεληνιακή προσεδάφιση μιας άλλης εταιρείας, της Astrobotic Technology, υπέστη διαρροή του συστήματος προώθησης καθ' οδόν προς το φεγγάρι, λίγο μετά την τοποθέτησή της σε τροχιά στις 8 Ιανουαρίου με πύραυλο Vulcan της United Launch Alliance (ULA).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 49.000 μυρμήγκια σε πιάτα μέσα σε τέσσερα χρόνια - Κινδυνέυει με φυλάκιση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.