Κοσμος

Δικαστική «καμπάνα» 350 εκατ. δολαρίων στον Τραμπ για απάτη

Για δόλια υπερεκτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τραμπ
© AMANDA SABGA/ EPA

Τραμπ: Δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο 350 εκατ. δολαρίων για απάτη 

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να πληρώσει 354,9 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για δόλια υπερεκτίμηση της περιουσίας του με στόχο να εξαπατήσει τους δανειστές, αποφάνθηκε δικαστής της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, επιφέροντας στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ άλλο ένα νομικό πλήγμα σε μια αστική υπόθεση που θέτει σε κίνδυνο την αυτοκρατορία των ακινήτων του.

Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον απαγόρευσε επίσης στον Τραμπ να υπηρετεί ως αξιωματούχος ή διευθυντής οποιασδήποτε εταιρείας της Νέας Υόρκης για τρία χρόνια.

Η γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα τον Σεπτέμβριο του 2022, κατηγορώντας τον ίδιο, τα ενήλικα τέκνα του και τον Οργανισμό Τραμπ ότι ψεύδονταν επί μια δεκαετία σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους τραπεζικών δανείων και ασφάλισης. Όπως ανέφερε, ο Τραμπ διόγκωσε την περιουσία του κατά 2,23 δισεκ. δολάρια - και σε μια περίπτωση κατά 3,6 δισεκ. δολάρια - στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, το ρετιρέ στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, διάφορα κτίρια γραφείων και γήπεδα γκολφ.

Η υπόθεση αστικής απάτης θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αυτοκρατορία ακινήτων του Τραμπ, καθώς ο επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός ηγείται της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών που θα διεκδικήσει τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη δικαστική ήττα του Τραμπ μέσα σε δύο μήνες, μετά την ετυμηγορία των ενόρκων τον Ιανουάριο σε υπόθεση δυσφήμισης που άσκησε η Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση. Οι ένορκοι εν τέλει της επιδίκασαν 83,3 εκατομμύρια δολάρια.

Tραμπ: Τι θα κάνει;

Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να καταβάλει ετήσιους τόκους επί του προστίμου. Καθώς το επιτόκιο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης φτάνει το 9%, ο Τραμπ θα χρειαστεί να πληρώσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πέρα και πάνω από το πρόστιμο. Ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να καταθέσει ένα μικρότερο ποσό με εγγύηση και τόκους, εξασφαλίζοντας ένα είδος δανείου που ονομάζεται ομολογία έφεσης. Αλλά μπορεί να δυσκολευτεί να βρει έναν πρόθυμο δανειστή αφού ο Ένγκορον διαπίστωσε ότι είπε ψέματα στις τράπεζες για τον πλούτο του. Δεν είναι σαφές πόση πρόσβαση σε μετρητά έχει ο Τραμπ και οι εκτιμήσεις για την περιουσία του ποικίλλουν, με το Forbes να προσδιορίζει την καθαρή του αξία στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ κατέθεσε σε κατάθεση τον Απρίλιο ότι είχε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Τραμπ: Εκκρεμούν τέσσερις ποινικές υποθέσεις

Στον πρώην πρόεδρο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Νέα Υόρκη που σχετίζεται με τις πληρωμές χρημάτων απόκρυψης που έκανε σε μια πορνοστάρ πριν από τις εκλογές του 2016. Χθες, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν, του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, δεν έκανε δεκτό το αίτημα που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του Τραμπ να απορρίψει την υπόθεση και αντιθέτως όρισε δικάσιμο για τις 25 Μαρτίου. Αυτή είναι μόνο η μία από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, την ώρα που διεκδικεί το χρίσμα του κόμματός του για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο 77χρονος Τραμπ ζητούσε από τον Μέρτσαν να απορρίψει το κατηγορητήριο (συνολικά είναι 34 κατηγορίες) σύμφωνα με το οποίο παραποίησε επαγγελματικά έγγραφα στην προσπάθειά του να αποκρύψει το χρηματικό ποσό των 130.000 δολαρίων που κατέβαλε στην Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016. Ο Μέρτσαν χρειάστηκε μόλις 10 λεπτά για να απορρίψει το αίτημα και να ορίσει τη δικάσιμο στις 25 Μαρτίου.

Η Στέφανι Κλίφορντ που είναι το πραγματικό όνομα της Ντάνιελς υποστηρίζει ότι είχε μία σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ το 2006, όταν ο ίδιος, ήταν παντρεμένος. Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του διαψεύδει ότι είχε σεξουαλική σχέση με την ίδια.

Η Ντάνιελς προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης, προκειμένου να θέσει εκτός νομικής ισχύος την εμπιστευτική συμφωνία, που απαγορεύει στην ίδια να μιλήσει δημοσίως για το ζήτημα αυτό. Η Ντάνιελς υποστηρίζει πως η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί καθώς δεν την υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά ο δικηγός Μάικλ Κόεν, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων που επικαλείται η ίδια.

Η δίκη θα ξεκινήσει πριν από τις τρεις άλλες ποινικές υποθέσεις. Μέχρι τότε, ο Τραμπ ενδέχεται να έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αφού έχει ήδη κερδίσει τις τέσσερις πρώτες εσωκομματικές πολιτειακές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μεγάλο προβάδισμα έναντι της μοναδικής άλλης υποψήφιας, της Νίκι Χέιλι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ