Κοσμος

Γιατρός Ναβάλνι: Απίθανη η θρομβοεμβολή ως αιτία θανάτου του

Το ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο RT υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο Ναβάλνι πέθανε από «αποκολλημένο θρόμβο αίματος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός Ναβάλνι: Απίθανη η θρομβοεμβολή ως αιτία θανάτου του
© EPA/YURI KOCHETKOV

Γιατρός Ναβάλνι: Απίθανη η θρομβοεμβολή ως αιτία θανάτου του

Ο Αλέξαντερ Πολούπαν γιατρός που κούραρε τον Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι δεν είχε «καμία αποκλειστική πληροφορία» σχετικά με την πρόσφατη κατάσταση της υγείας του πολιτικού της αντιπολίτευσης. «Δεν γνωρίζω κάτι που δεν γνωρίζει η ομάδα του», δήλωσε ο γιατρός.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές των φυλακών είχαν αναφέρει ότι ο Ναβάλνι «αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο και έχασε σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του» και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να τον επαναφέρουν. «Το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης επιβεβαίωσε τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Το ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο RT υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο Ναβάλνι πέθανε από «αποκολλημένο θρόμβο αίματος».

Ειδικοί: Δεν αποδεικνύεται εύκολα αιτία θανάτου του Ναβάλνι

Ο Πολουπάν δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία «θεμελιώδη ή κρίσιμη επιδείνωση» στην υγεία του Ναβάλνι. Αμφισβήτησε επίσης την αιτία θανάτου που ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Προφανώς, η υγεία του [ήταν γενικά] κακή, όπως θα συνέβαινε με κάθε άτομο που βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες. Αλλά κατά κάποιο τρόπο μου φαίνεται ότι αυτός είναι ένας απίθανος λόγος για έναν φυσικό θάνατο», δήλωσε στο Meduza. «Θα μπορούσαν να πουν 'αιφνίδια καρδιακή ανακοπή', αλλά μόνο η νεκροψία μπορεί να δείξει θρομβοεμβολή. Δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι».

Η Άννα Καρέτνικοβα, πρώην αναλύτρια της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας (FSIN) και πρώην υπάλληλος της Δημόσιας Επιτροπής Παρακολούθησης (ONK), ενός οργανισμού που έχει αναλάβει να επιβλέπει την τήρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, γράφει ότι η θρομβοεμβολή (την οποία το ρωσικό προπαγανδιστικό κανάλι RT έχει κατονομάσει ως αιτία θανάτου του Ναβάλνι) είναι μια «καθολικά πολύπλοκη και δύσκολα αποδείξιμη διάγνωση».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 47 ετών, εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση» σε σωφρονιστικό κέντρο στην Αρκτική υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες. οι αλυσιδωτές του δίκες και οι συνθήκες κράτησής του θεωρήθηκαν τρόποι τιμωρίας του για την εναντίωσή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον κύκλο του.

Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ