Κοσμος

Το Κίεβο ισχυρίζεται πως βύθισε ακόμα ένα ρωσικό σκάφος στην Κριμαία

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως βύθισε ένα ρωσικό πολεμικό σκάφος στην Κριμαία
© ΕΡΑ / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Η Ουκρανία προχώρησε σε μία ακόμη ναυτική επιχείρηση, εξουδετερώνοντας τη ρωσική κορβέτα Ivanovets με τη χρήση Μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας, σύμφωνα με το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι «κατέστρεψε» το βράδυ της Τετάρτης μια πυραυλάκατο που ανήκε στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και περιπολούσε στα ανοικτά της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα και δέχεται τακτικά επιθέσεις από το Κίεβο.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει επίσημο σχόλιο και δεν έχει αναφέρει ζημιές σε πλοίο της, όμως ένα κανάλι στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο πρόσκειται στο ρωσικό στρατό, έκανε λόγο για «ζημιές» σε ένα πλοίο.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GUR ανακοίνωσε πως κατάφερε να «βυθίσει» την πυραυλάκατο «Ιβάνοβετς» στη ζώνη της λίμνης Ντονουζλάβ, στη δυτική ακτή της Κριμαίας.

Το πλοίο «έκανε θαλάσσια περιπολία» κοντά στη λίμνη, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρίι Ιούσοφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η αξία του πλοίου εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια

Η πυραυλάκατος, η οποία καθελκύσθηκε το 1989 και έχει μήκος 56 μέτρα, είναι εξοπλισμένη κυρίως με τέσσερα συστήματα εκτόξευσης υπερηχητικών πυραύλων κατά πλοίων Moskit, σύμφωνα με ιστότοπο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 70 εκατ. δολάρια.

«Λόγω αριθμού απ' ευθείας πληγμάτων στο κύτος, το ρωσικό πλοίο υπέστη ζημιές που καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε κίνησή του - το Ιβάνοβετς (...) βυθίσθηκε», ανέφερε η GUR μέσω της Telegram.

Η υπηρεσία ανήρτησε μαζί με αυτό το μήνυμα ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ένα πλοίο που εκρήγνυται σε μια πύρινη σφαίρα. Η αυθεντικότητα αυτών των εικόνων και το μέρος όπου έχουν τραβηχτεί δεν μπορούν εντούτοις να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κανάλι Rybar της πλατφόρμας Telegram, το οποίο πρόσκειται στο ρωσικό στρατό, ανέφερε μια νυκτερινή ουκρανική επίθεση στη λίμνη Ντόνουζλαβ. Ένα από τα ρωσικά πλοία «υπέστη ζημιές», μετέδωσε σήμερα το πρωί το Rybar, προσθέτοντας ότι η έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί.

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως κατέστρεψε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία είκοσι πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία.

«Θραύσματα» έπεσαν στο έδαφος μιας «στρατιωτικής μονάδας» στη Λιουμπίμιβκα, κοντά στη Σεβαστούπολη, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας.

Η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, αποτελεί στόχο για την Ουκρανία καθώς είναι πολύ σημαντική για την επιμελητεία του ρωσικού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ              

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ