Κοσμος

Κίνα προς Ιράν: Πείτε στους Χούθι να δείξουν αυτοσυγκράτηση

H Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν την τελευταία δεκαετία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Πιέζει το Ιράν να περιορίσει τις επιθέσεις των Χούθι
Tο ελληνόκτητο πλοίο Zografia που είχε δεχθεί επίθεση από τους Χούθι © EPA/SUEZ CANAL AUTHORITY

Κίνα: Πιέζει το Ιράν να περιορίσει τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ιρανούς ομολόγους τους να βοηθήσουν να περιοριστούν οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διαφορετικά θα κινδύνευαν να βλάψουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο, δήλωσαν τέσσερις ιρανικές πηγές και ένας διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα.

Κίνα: Ζητά αυτοσυγκράτηση από τους Χούθι

«Βασικά, η Κίνα λέει: 'Αν τα συμφέροντά μας θιγούν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό θα επηρεάσει τις συναλλαγές μας με την Τεχεράνη. Γι' αυτό πείτε στους Χούθι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ένας Ιρανός αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους Χούθι, γίνονται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, έχουν αυξήσει το κόστος της ναυτιλίας και της ασφάλισης, καθώς διαταράσσουν μια βασική εμπορική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν έκαναν κανένα συγκεκριμένο σχόλιο ή απειλή σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η εμπορική σχέση του Πεκίνου με το Ιράν, δήλωσαν οι τέσσερις ιρανικές πηγές.

Κληθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις με το Ιράν για να συζητήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε: «Η Κίνα είναι ένας ειλικρινής φίλος των χωρών της Μέσης Ανατολής και έχει δεσμευτεί να προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να επιδιώξει την κοινή ανάπτυξη και ευημερία». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Μονόπλευρη σχέση

Ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν την τελευταία δεκαετία, η εμπορική τους σχέση δείχνει να είναι μονόπλευρη.

Τα κινεζικά διυλιστήρια πετρελαίου, για παράδειγμα, αγόρασαν πάνω από το 90% των εξαγωγών αργού του Ιράν πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων από την εταιρεία εμπορικών αναλύσεων Kpler, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ κράτησαν μακριά πολλούς άλλους πελάτες.

Το ιρανικό πετρέλαιο, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας και το Πεκίνο διαθέτει μια σειρά προμηθευτών που θα μπορούσαν να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι από το κυβερνητικό κατεστημένο του Ιράν φέρονται να αμφισβητούν την αξία της εταιρικής σχέσης με το Πεκίνο, επισημαίνοντας τον σχετικά χαμηλό όγκο του μη πετρελαϊκού εμπορίου και των επενδύσεων από τότε που οι δυο πλευρές υπέγραψαν 25ετή συμφωνία συνεργασίας το 2021.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει μόνο 185 εκατομμύρια δολάρια έκτοτε. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης πέρυσι ότι οι ιρανικές μη πετρελαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 68% τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, ενώ οι εισαγωγές του Ιράν από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 40%.

Αντίθετα, κινεζικές εταιρείες δεσμεύτηκαν πέρυσι να επενδύσουν δισεκατομμύρια στη Σαουδική Αραβία μετά την υπογραφή συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ