Κοσμος

Ο μυστικοπαθής ηγέτης των Χούθι που κάνει συναντήσεις μόνο μέσω zoom

Τι γίνεται όταν κάποιος θέλει να τον δει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μυστικοπαθής ηγέτης των Χούθι που κάνει συναντήσεις μόνο μέσω...οθόνης
Ο ηγέτης των Χούθι © ΕPA/TIM LAWSON

Xoύθι: Ο μυστικοπαθής ηγέτης της οργάνωσης

Ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, αινιγματικός ηγέτης των μαχητών Χούθι της Υεμένης, οι επιθέσεις των οποίων κατά των πλοίων της Ερυθράς Θάλασσας έχουν επιφέρει τα πυρά των αμερικανικών και βρετανικών στρατών, δημιούργησε μια δύναμη που προκαλεί τις παγκόσμιες δυνάμεις σχεδόν από μηδέν. 

Πολλαπλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναστείλει τις επιχειρήσεις τους ή έχουν επιλέξει τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική λόγω των επιθέσεων των Χούθι, οι οποίοι κυβερνούν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης επικράτησαν ουσιαστικά στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Σκληροτράχηλος στο πεδίο της μάχης

Ο Αλ Χούθι απέκτησε τη φήμη ενός σκληροτράχηλου στρατιωτικού διοικητή προτού αναδειχθεί επικεφαλής του κινήματος των μαχητών που πολεμούν από το 2015 έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει καταστρέψει την οικονομία της Υεμένης και έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε άθλια κατάσταση. 

Υπό την ηγεσία του η οργάωνση έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων. 

Τον Ιανουάριο του 2022, οι Χούθι ανέβασαν τους τόνους με μια πυραυλική επίθεση εναντίον του τουριστικού και εμπορικού κόμβου του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που όπως και η Σαουδική Αραβία είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

«Κατάφερε να μετατρέψει μια αγροτική πολιτοφυλακή που ασχολείται κυρίως με τακτικές ανταρσίας σε μια από τις πιο ανθεκτικές μη κρατικές ένοπλες ομάδες της περιοχής», δήλωσε ο Λουντοβίκο Καρλίνο, Principal Analyst, Country Risk, Middle East and North Africa στην HIS Markit.

Σε ομιλία του το 2022, ο αλ Χούθι δήλωσε ότι στόχος του είναι να μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ, οι οποίες θεωρούν το Ιράν και τους πληρεξουσίους του ως μείζονες απειλές για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Περιβάλλεται από μυστήριο

Ο Χούθι σπάνια παραμένει στο ίδιο μέρος αρκετό διάστημα, δεν κάνει δημόσιες εμφάνισεις και δημόσιες δηλώσεις.  Από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη, οι ξένοι αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν μαζί του δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ αυτοπροσώπως, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Πολλοί που αναζητούσαν συναντήσεις καλούνταν να ταξιδέψουν στο προπύργιο των Χούθι, τη Σαναά, όπου μια αυτοκινητοπομπή ασφαλείας τους μετέφερε σε ασφαλή σπίτια και πραγματοποιούσε ελέγχους ασφαλείας προτού τους οδηγήσει σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο όπου εμφανιζόταν μόνο σε μια οθόνη.

Το κίνημα των Χούθι δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί για τα συμφέροντα των σιιτών Ζαϊντί, μιας μειονοτικής αίρεσης που κυβέρνησε ένα βασίλειο 1.000 ετών στην Υεμένη μέχρι το 1962, αλλά αισθάνθηκε σταδιακά να απειλείται από την κυριαρχία του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ την περίοδο 1990-2012.

Η υποστήριξη του Ιράν στους Χούθι, οι οποίοι ανάγκασαν την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης να εξοριστεί το 2021, βοήθησε την Τεχεράνη να επεκτείνει το περιφερειακό δίκτυο αντιπροσώπων της, το οποίο περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι ειδικοί της Υεμένης λένε ότι οι Χούθι υποκινούνται κυρίως από μια εσωτερική ατζέντα, αν και μοιράζονται μια πολιτική συγγένεια με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Οι Χούθι αρνούνται ότι είναι μαριονέτες της Τεχεράνης και λένε ότι πολεμούν ένα διεφθαρμένο σύστημα και την περιφερειακή επιθετικότητα.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ