Κοσμος

Φουντώνουν οι φήμες στις ΗΠΑ για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Μισέλ Ομπάμα

Tην ώρα που η αποδοχή Μπάιντεν παραμένει χαμηλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μισέλ Ομπάμα: Φουντώνουν οι φήμες για προεδρική κάθοδο
© EPA/CJ GUNTHER

Μισέλ Ομπάμα: Φήμες ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν

Νέα δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, ενδέχεται να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές του 2024, αντικαθιστώντας τον Τζο Μπάιντεν. 

Προβλέψεις και εικασίες

Οι εικασίες οργιάζουν μετά τη στήλη της αρθρογράφου Σίντι Άνταμς στην εφημερίδα New York Post και την πρόβλεψη του άλλοτε στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, Ρότζερ Τζ. Στόουν Τζούνιορ.

«Συνεχίζω να προβλέπω - όπως κάνω εδώ και πάνω από δύο χρόνια - ότι η Μισέλ Ομπάμα θα είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία το 2024», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ρότζερ Τζέι Στόουν Τζούνιορ, ο επί σειρά ετών σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της Αϊόβα.

Η Άνταμς με πιο επιθετικούς τόνους υποστηρίζει στο άρθρο της: «Ο Μπάιντεν δεν μπορεί καν να διαβάσει το προγραμμένο σενάριο που έχει μπροστά του αρκετά γρήγορα για να προφέρει τις λέξεις. Οπότε, ξεχάστε τον, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη κάνει». Η Άνταμς πρόσθεσε δε ότι η Μισέλ Ομπάμα εκφράστηκε με ανησυχία για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024 σε συνέντευξή της σε podcast.

Προ μηνών εξάλλου, ο άλλοτε σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, που διαμορφώνει τη στρατηγική των Δημοκρατικών, δεν δίστασε να μιλήσει έξω από τα δόντια ζητώντας «επείγουσα αλλαγή». «Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι “πραγματικά σοφό” να επιμείνει στην υποψηφιότητά του, που επισκιάζεται από τις συζητήσεις για την ηλικία του αν και κατά πόσον είναι προς το δικό του συμφέρον ή προς το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της ιστορικής εκλογής του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλος στο Οβάλ Γραφείο.

«Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι “πραγματικά σοφό” να επιμείνει στην υποψηφιότητά του, που επισκιάζεται από τις συζητήσεις για την ηλικία του αν και κατά πόσον είναι προς το δικό του συμφέρον ή προς το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της ιστορικής εκλογής του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλος στο Οβάλ Γραφείο.

Είχε αρνηθεί στο παρελθόν

Ο ιστότοπος του «The Hill» είχε αποφανθεί ότι, τις καλύτερες πιθανότητες για νίκη στις εκλογές του 2024 από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών συγκεντρώνει η Μισέλ Ομπάμα. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να επικρατήσει με ποσοστό 48% έναντι 36% του Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών εφόσον βέβαια έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να κατέβει στην πολιτική διεκδικώντας το χρίσμα του κόμματος.

Παρ’ όλη την παραφιλολογία για τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες της να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ως πρόεδρος αυτή τη φορά, η Ομπάμα έχει καταστήσει ξεκάθαρο στο παρελθόν ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υποβάλει τον εαυτό της σε μια τόσο απαιτητική διαδικασία. Το 2018, εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα το 2020, η Μισέλ δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε το πάθος για την πολιτική που διέκρινε τον σύζυγό της και πρόσθεσε ότι δεν την ενδιαφέρει να έχει κάποιον ηγετικό ρόλο. 

Στον Λευκό Οίκο δεν φαίνονται να πτοούνται, πάντως, από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, καθώς απομένει ένας χρόνος για τη μάχη των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 2024 και ο Μπάιντεν έχει ικανό διάστημα μπροστά του για να αλλάξει τα δεδομένα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ