- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η στήριξη της Ν. Αφρικής στους Παλαιστίνιους και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο
Τι απαντάει το Ισραήλ στις κατηγορίες για γενοκτονία
Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο: Οι ιστορικοί λόγοι της στήριξης της Ν. Αφρικής στους Παλαιστίνιους
Την προηγούμενη εβδομάδα η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) ώστε να αποφανθεί αν η συνεχιζόμενη βία και η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των Παλαιστίνιων από περαιτέρω σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη, μέσω της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, του προσδιορισμού ανθρωπιστικών διαδρόμων για την άμεση αποστολή βοήθειας και της απελευθέρωσης ομήρων και πολιτικών κρατουμένων.
Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και είναι δεσμευτικού χαρακτήρα από νομική άποψη, όμως το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών δεν διαθέτει καμία εξουσία που να μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή της.
Χαρακτηριστικά, πριν δύο χρόνια το ICJ αποφάσισε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να αναστείλει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όμως η Μόσχα δεν συμμορφώθηκε ποτέ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και από το Ισραήλ, αν η απόφαση είναι επιβαρυντική για την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Παρ’ όλα αυτά, οι γνωμοδοτήσεις του ICJ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Η υποστήριξη της Ν. Αφρικής προς στους Παλαιστίνιους
Η νοτιοαφρικανική υποστήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος πάει πολύ πίσω στο χρόνο και στις σχέσεις μεταξύ του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ) του Νέλσον Μαντέλα και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του Γιασέρ Αραφάτ.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρχε αμοιβαία στήριξη των αγώνων των δύο οργανώσεων στην παγκόσμια σκηνή, με τον Μαντέλα να χαρακτηρίζει τον Αραφάτ «συμπολεμιστή» του σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1990 στις ΗΠΑ, ενώ επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι η ελευθερία της Νότιας Αφρικής θα ήταν ατελής χωρίς την ελευθερία της Παλαιστίνης.
Στις 14 Ιανουαρίου το ΑΕΚ γιόρτασε την 112η επέτειο από την ίδρυσή του ως κίνημα απελευθέρωσης. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα τόνισε ότι οι πολίτες της χώρας ήταν πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, γιατί μέχρι το 1994 αντιμετώπιζαν και αυτοί ένα σκληρό καθεστώς απαρτχάιντ.
Το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το Ισραήλ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής, αντιστρέφοντας την κατηγορία προς τη Χαμάς για τη διάπραξη γενοκτονίας.
Παράλληλα, το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς, ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «αντιπαραγωγική και χωρίς αξία».
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.