Κοσμος

Η Αυστριακή μεγαλοκληρονόμος που δεν θέλει τα λεφτά της

«Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυστρία: Κληρονόμος ανακοινώνει σχέδιο για δωρεά 25 εκατ. ευρώ
©Monika Skolimowska/Getty Images/Ideal Image

Αυστρία: Κληρονόμος δωρίζει 25 εκατ. ευρώ

Μια Αυστρογερμανίδα κληρονόμος δημιουργεί μια ομάδα πολιτών για να αποφασίσει πώς θα δώσει μεγάλο μέρος της περιουσίας που κληρονόμησε από τη γιαγιά της.

Ένγκελχορν: «Δεν έχω κάνει τίποτα για αυτήν την περιουσία»

Η Μαρλέ Ένγκελχορν, η οποία είναι 31 ετών και ζει στη Βιέννη, θέλει 50 Αυστριακοί να καθορίσουν πώς θα πρέπει να αναδιανεμηθούν 25 εκατ. ευρώ (21,5 εκατ. λίρες) από την κληρονομιά της.

«Κληρονόμησα μια περιουσία, και επομένως εξουσία, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι' αυτήν», δήλωσε η ίδια. Η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς - ή φόρο θανάτου.

Οπως είπε σε συνέντευξή της, απλώς στάθηκε τυχερή. «Δεν κατάφερα τίποτα, δεν έκανα καμία δουλειά γι’ αυτό». Και αυτός είναι ο λόγος που θέλει να προσφέρει την περιουσία της σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Εργάζεται για αυτόν τον στόχο, μετέχοντας  στην πρωτοβουλία δεκάδων πλουσίων « Tax me now»-Φορολογήστε με τώρα!

Περιουσία ύψους 4 δισ. ευρώ

Η Ένγκελχορν είναι απόγονος του ιδρυτή της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας BASF, και κληρονόμησε εκατομμύρια όταν πέθανε η γιαγιά της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η περιουσία της Τράουντλ Ένγκελχορν-Βεχιάτο υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 4,2 δισ. δολάρια (3,3 δισ. λίρες, 3,8 δισ. ευρώ) και ακόμη και πριν πεθάνει η εγγονή της είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει περίπου το 90% της κληρονομιάς της.

Την Τετάρτη, 10.000 προσκλήσεις που απευθύνονταν σε τυχαία επιλεγμένους Αυστριακούς πολίτες άρχισαν να καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτια της Αυστρίας.

Πώς θα γίνει η επιλογή των ατόμων που θα αποφασίσουν για την αναδιανομή

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της κ. Ένγκελχορν για την αναδιανομή, μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Από αυτό το αρχικό δείγμα των 10.000 Αυστριακών, οι οποίοι είναι όλοι άνω των 16 ετών, θα επιλεγούν 50 άτομα, ενώ θα επιλεγούν και 15 αναπληρωματικά μέλη σε περίπτωση που αποχωρήσουν.

Η Μαρλέν συνυπέγραψε προ ετών μαζί με άλλους 100 εκατομμυριούχους από εννέα χώρες μια ανοιχτή επιστολή προς τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες επιχειρήσεων ζητώντας μόνιμο ετήσιο φόρο περιουσίας για τη μείωση της ακραίας ανισότητας και τη δημιουργία εσόδων για τη βιώσιμη αύξηση των δημόσιων υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ