Κοσμος

Γιόζεφ Φριτσλ: Αποφυλακίζεται «το τέρας» που βίαζε την κόρη του και απέκτησε επτά παιδιά μαζί της

Η υπόθεση που σόκαρε τον πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιόζεφ Φριτσλ: Αποφυλακίζεται «το τέρας» που βίαζε την κόρη του και απέκτησε επτά παιδιά μαζί της
© EPA/ANDREAS PESSENLEHNER

Αυστρία: Αποφυλακίζεται ο πατέρας που βίαζε την κόρη του επί 24 χρόνια

Ο 88χρονος σήμερα Γιόζεφ Φριτσλ, ο οποίος κρατούσε την κόρη του επί 24 χρόνια κλειδωμένη σε κελάρι και την κακοποιούσε σεξουαλικά, έχοντας αποκτήσει μαζί της επτά παιδιά, ενδέχεται να βρεθεί εκτός των φυλακών υψίστης ασφαλείας στις οποίες κρατείται από το 2009.

Αίτημα αποφυλάκισης

Ο αυστριακός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF μετέδωσε ότι μια νέα ψυχιατρική έκθεση για τον Φριτσλ, ο οποίος πάσχει από άνοια, αναφέρει ότι δεν αποτελεί πλέον δημόσιο κίνδυνο. 

Στην Αυστρία, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους έπειτα από 15 χρόνια.

Το 2022, περιφερειακό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Φριτσλ «δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο» και θα μπορούσε να μετακινηθεί σε μια κοινή φυλακή. Ωστόσο, το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο της Βιέννης μπλόκαρε την απόφαση.

Γιόζεφ Φριτσλ: Αποφυλακίζεται «το τέρας» που βίαζε την κόρη του και απέκτησε επτά παιδιά μαζί της
© EPA/AUSTRIAN POLICE HANDOUT

Τα τελευταία 15χρόνια, ο 88χρονος παραμένει έγκλειστος σε ίδρυμα υψίστης ασφάλειας για κρατουμένους με διανοητική διαταραχή στη φυλακή Στάιν, στην πόλη Κρεμς αν ντερ Ντόναου. 

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μοιάζει μπερδεμένος, μιλάει τακτικά στην τηλεόραση, νομίζει ότι είναι ποπ σταρ και κάνει λόγο για επισκέψεις συγγενών που δεν έγιναν ποτέ.

Εφόσον εγκριθεί το αίτημα των συνηγόρων του, ο Φριτσλ –ο οποίος έχει αλλάξει όνομα πλέον- θα μπορούσε να μεταφερθεί σε κάποιον οίκο ευγηρίας.

Αυστρία: Ο Γιόζεφ Φριτσλ μπορεί να βρεθεί εκτός φυλακής – Αιχμαλώτισε και βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια
© EPA/AUSTRIAN POLICE HANDOUT

Το χρονικό

Η υπόθεση Φριτσλ στην πόλη Αμστέτεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2008 και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία της Αυστρίας.

Η κόρη του κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο πατέρας της την κρατούσε αιχμάλωτη επί 24 χρόνια σε κελάρι στο σπίτι της οικογένειας, κακοποιώντας την σεξουαλικά, με αποτέλεσμα να αποκτήσει επτά παιδιά. Τρία από τα παιδιά της τα μεγάλωσε η μητέρα της, την οποία είχε εξαπατήσει ο Γιόζεφ Φριτζλ, κάνοντάς την να πιστέψει πως τα άφησε στην πόρτα του σπιτιού τους η «αγνοούμενη» κόρη τους, η οποία, όπως ισχυρίστηκε ο Γιόζεφ, δεν ήταν σε θέση να τα φροντίσει. Τα υπόλοιπα τρία παιδιά της Ελίζαμπεθ τα μεγάλωσε εκείνη, ενώ παρέμενε αιχμάλωτη στο κελάρι.

Η σύζυγός του, Ρόζμαρι είχε υποβάλλει δήλωση εξαφάνισης, αλλά ο Φριτσλ παρέδωσε στην αστυνομία ένα γράμμα της Ελίζαμπεθ, στο οποίο ανέφερε ότι έμενε με έναν φίλο και δεν ήθελε να βρεθεί. Η υπόθεση Φριτσλ προέκυψε τον Απρίλιο του 2008, αφού η Ελίζαμπεθ είπε στην αστυνομία ότι κρατούνταν αιχμάλωτη επί 24 χρόνια, όταν της επετράπη να βγει από το κελί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Την είχε ήδη κακοποιήσει σεξουαλικά από την ηλικία των 11 ετών. Τα εγκλήματά του ήρθαν στο φως μόνο όταν ένα από τα παιδιά που είχε μαζί της αρρώστησε σοβαρά. Αφού ο Φριτσλ την πήγε στο νοσοκομείο, η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στην Ελίζαμπεθ να εμφανιστεί.

Η Ελίζαμπεθ πήρε νέο όνομα μετά τη δίκη του Τζόζεφ, κατά την οποία θεσπίστηκαν αυστηροί νόμοι για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της. Τώρα ζει με τα έξι επιζώντα παιδιά της σε ένα μικροσκοπικό χωριό στην ύπαιθρο της Αυστρίας, το οποίο επίσης δεν μπορεί να κατονομαστεί και αναφέρεται από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μόνο ως «Χωριό Χ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ