Κοσμος

Ο Πούτιν ξεκινάει «σαφάρι» για την περιουσία Τσάρων και Σοβιετικών στο εξωτερικό

Χορηγεί χρηματοδότηση για ειδική κρατική αποστολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν
© EPA/ RAMIL SITDIKOV

Πούτιν: Έβαλε στο στόχαστρο στην περιουσία Τσάρων και Σοβιετικών στο εξωτερικό

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά ένα κυνήγι για αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ενωσης πέραν των σημερινών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Στο κυνήγι της περιουσίας των Τσάρων

Με διάταγμα που υπέγραψε χθες βράδυ, χορηγεί χρηματοδότηση για ειδική κρατική αποστολή με σκοπό να διεξαχθεί έρευνα που θα εντοπίσει κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία ρωσικής ή σοβιετικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό και θα διασφαλίσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ρωσίας. 

«Αν και δεν είναι σαφές τι κινητοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο, το βέβαιο είναι το ενδιαφέρον του για πρώην αυτοκρατορικές κτήσεις δεν θα αμβλύνει τις ανησυχίες των γειτονικών κρατών για τις φιλοδοξίες του, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία που έχει ρευστοποιήσει τις σταθερές της ευρωπαϊκής ασφάλειας», σχολιάζει το Bloomberg.

Στο απόγειό της, η Ρωσική Αυτοκρατορία επεκτεινόταν σε εδάφη της σημερινής Πολωνίας, των βαλτικών χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και της Φινλανδίας. Διαλύθηκε υπό την πίεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της επανάστασης των Μπολσεβίκων το 1917, υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν, που σηματοδότησε τη γέννηση του κομμουνιστικού κράτους.

Η Σοβιετική Ένωση, που σχηματίστηκε το 1922, κάλυπτε μεγάλο μέρος της πρώην επικράτειας της αυτοκρατορίας, χωρίς την Πολωνία και τη Φινλανδία, μέχρι που κατέρρευσε το 1991 και ανεξαρτητοποιήθηκαν οι συνιστώσες δημοκρατίες στη Βαλτική, τον Καύκασο, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Κεντρική Ασία.

Πηγή: Bloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ