- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Το μεγάλο φακέλωμα
Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των επίδοξων παραβατών και τρομοκρατών ώστε η αστυνομία δεν μπορεί να τους ελέγξει
Γαλλία: Το στοίχημα των γαλλικών αρχών για την αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων από ισλαμιστές και η ένταξή τους στην κοινωνία
To 30% των «φακελωμένων» με την υποψία ότι είναι μέλη τζιχαντιστικών δικτύων, πάσχουν από ψυχικά προβλήματα και έχουν ψυχιατρικό ιστορικό. Όμως, καθώς, οι «φακελωμένοι» είναι σχεδόν 20.000, είναι αδύνατον να παρακολουθούνται από όργανα της τάξεως, όπως είναι αδύνατον να νοσηλευτούν όσοι αντιμετωπίζουν ψυχώσεις. Το στοίχημα των γαλλικών αρχών είναι η αποτροπή των τρομοκρατικών πράξεων και, εάν είναι δυνατόν, η μεταστροφή των ισλαμιστών και η ένταξή τους στο κοινωνικό σώμα.
Στο μεταξύ, το σύστημα της δικαιοσύνης εφαρμόζει νόμους που θεωρούνται από πολλούς ξεπερασμένοι: από το 2018 έχουν αφεθεί ελεύθεροι 480 τζιχαντιστές, είτε εξέτισαν τις ποινές τους είτε βγήκαν λόγω καλής διαγωγής. Αλλά, οι ειδήμονες στη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση, όπως ο Gilles Kepel και η Pascale Giravalli, λένε ότι η απο-ριζοσπαστικοποίση είναι σχεδόν αδύνατη: το μυστικιστικό παραλήρημα καταλήγει σε δημιουργία φαντασιακών οργάνων του Αλλάχ που πιστεύουν βαθιά σε ό,τι κάνουν. Eξάλλου, οι καινούργιες προσχωρήσεις στο Ισλάμ —περίπου 4.000 ετησίως— πρέπει να θεωρούνται, δυνάμει, εξτρεμιστικές.
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμαρέν, οι αρχές έχουν φακελώσει, μεταξύ άλλων, 1.411 παράτυπους μετανάστες τους οποίους θεωρούν επιρρεπείς σε ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, η γαλλική αστυνομία έχει 620.000 ονόματα υπόπτων ή καταζητουμένων για διάφορα αδικήματα. Ανάμεσά τους υπάρχουν έφηβοι που έχουν εξαφανιστεί, δραπέτες από τη φυλακή και αλλοδαποί στους οποίους έχει ζητηθεί να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος. Περίπου 30.000 από αυτά τα άτομα θεωρούνται επικίνδυνα: η αναθεώρηση των εγγράφων γίνεται κάθε δύο χρόνια· αν δηλαδή κάποιος δεν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά επί μία διετία, παύει να θεωρείται ύποπτος. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρέν, οι αρχές έχουν φακελώσει, μεταξύ άλλων, 1.411 παράτυπους μετανάστες τους οποίους θεωρούν επιρρεπείς σε ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.
Για τις γαλλικές αρχές προστίθενται μη κολάσιμα προβλήματα σχετικά με το φανατικό Ισλάμ. Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, μια καθηγήτρια σε Γυμνάσιο της μικρής πόλης Issou έδειξε στους μαθητές τον πίνακα «Άρτεμις και Ακταίων» του Giuseppe Cesari με αποτέλεσμα να δεχθεί απειλές από μουσουλμάνους γονείς επειδή στο έργο υπάρχουν «γυμνές γυναίκες». Σε τέτοιου είδους περιστατικά, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμα απαντήσεις.
Ούτε η Ευρώπη ευρύτερα έχει βρει απαντήσεις: ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, συγκεντρώνει καταδίκες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή προωθεί τις απελάσεις επικίνδυνων αλλοδαπών. Τον στηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point είπε ότι «στη Γαλλία μεγεθύνονται όλες οι ταυτότητες εκτός από εκείνη της Γαλλίας». Ο κ. Μπλανκέ πρόσθεσε ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος όπου πρέπει να αναγραφεί η αναγκαιότητα «μίας και μοναδικής πολιτιστικής και γλωσσικής κοινότητας». Ο πρώην υπουργός κατέληξε πως «μόνον έτσι θα καταπολεμηθεί ο κοινοτισμός και οι αποσχιστικές τάσεις που διαβρώνουν τη γαλλική κοινωνία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Τι διαμηνύει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος μετά το ρωσικό πλήγμα Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.