Κοσμος

Μπορεί ο θεωρούμενος «ξεγραμμένος» Μπάιντεν να κερδίσει τον Τραμπ ξανά;

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει κριτική για την ηλικία του μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden © ΕΡΑ / MICHAEL REYNOLDS

Mπάιντεν: Μπορεί να επαναλάβει την νίκη του 2020 στις αμερικανικές εκλογές;

Στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ουισκόνσιν, στην καρδιά μιας από τις πολιτικά κρίσιμες πολιτείες της Αμερικής, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε με υπερηφάνεια για το ιστορικό του στο αξίωμα - το οποίο ελπίζει ότι θα τον ωθήσει στην επανεκλογή του το 2024.

«Όλο αυτό το πρωτοποριακό έργο παράγει πρωτοποριακά αποτελέσματα: ρεκόρ στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιστορική οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος στο ακροατήριο στην κατεξοχήν αφροαμερικανική γειτονιά του Μιλγουόκι στα μέσα Δεκεμβρίου. «Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στη Γη».

Τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε ο Μπάιντεν ήταν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της χρονιάς για τον Λευκό Οίκο - ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, η ύφεση αποφεύχθηκε, οι αγορές μετοχών βρίσκονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και ακόμη και το καταναλωτικό αίσθημα ανακάμπτει.

«Ωστόσο, πολιτικά, η εικόνα για τον Μπάιντεν παραμένει θολή καθώς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ», σχολιάζουν οι FT.

Αρνητικές δημοσκοπήσεις

Μόλις το 39% των Αμερικανών εγκρίνει την απόδοση του Μπάιντεν στην προεδρία, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του 538.com, ενώ το 55% αποδοκιμάζει - μια διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2023. Ο Μπάιντεν βρίσκεται επίσης πίσω από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον μέσο όρο της Realclearpolitics.com.

Οι δυσκολίες αυτές του προέδρου έχουν προκαλέσει έναν κυκεώνα συζητήσεων μεταξύ των Δημοκρατικών σχετικά με την ικανότητά του να κερδίσει - και αν μπορεί κάποιος άλλος (υποψήφιος) να αλλάξει τη δυναμική.

Ο Τσάρλι Κουκ, βετεράνος πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για τους Δημοκρατικούς ότι οι ψηφοφόροι έχουν απογοητευτεί οριστικά από τον Μπάιντεν. «Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπάιντεν είναι επίμονα αρνητικά για περισσότερα από δύο χρόνια, από τα τέλη του καλοκαιριού του 2021, τόνισε ο Κουκ». "

Τα πολιτικά προβλήματα του Μπάιντεν έχουν τις ρίζες τους στις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του -είναι 81 ετών- και τους χειρισμούς του στα πιο σημαντικά θέματα, από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση. Εξαίρεση αποτελούν οι αμβλώσεις, όπου διατηρεί το προβάδισμα.

Υπάρχουν εναλλακτικές;

Οι άνθρωποι του Μπάιντεν εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι παρά τα ζοφερά ποσοστά αποδοχής του παραμένει ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει τον Τραμπ - και ότι οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τις πολιτειακές και τοπικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της επίδοσης στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Ο πρόεδρος έχει ήδη εντείνει τις επιθέσεις του κατά του Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα ξέσπασε κατά των μεταναστών, των εισαγγελέων και των πολιτικών του αντιπάλων. «Ο Τραμπ αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των αμβλώσεων, τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα ψήφου και τη θέση της Αμερικής στον κόσμο», έγραψε ο Μπάιντεν στο X στις 20 Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, για τον Τσάρλι Κουκ, η εκλογική αδυναμία του Μπάιντεν έχει φθάσει σε σημείο που οι Δημοκρατικοί ίσως θελήσουν να ρισκάρουν μια αλλαγή υποψηφίου. Ενώ πολλοί Δημοκρατικοί αρέσκονται να συγκρίνουν τις εκλογές του 2024 με το 2012, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ξεπέρασε την δημοσκοπική πτώση για να κερδίσει την επανεκλογή του, ο Κουκ προειδοποιεί ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις του 1968 και του 1980 προσφέρουν καλύτερες συγκρίσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν και στις δύο περιπτώσεις τον Λευκό Οίκο.

«Το κλίμα είναι τόσο κακό όσο ήταν και το 1980. Και η χώρα είναι ακόμη πιο διχασμένη από ό,τι ήταν το 68», δήλωσε.

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ