Κοσμος

Πώς ενισχύεται η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Το κοινό του είναι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως «πολύ συντηρητικοί»: θρησκευόμενοι και πατριώτες που ζουν μακριά από μεγάλες πόλεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς ενισχύεται η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
© EPA/AMANDA SABGA

Αμερικανικές Εκλογές 2024: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ ενισχύεται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών από τη χριστιανική δεξιά στις ΗΠΑ

Παρά τις πολλαπλές πολιτειακές και ομοσπονδιακές κατηγορίες, την προχωρημένη ηλικία και την όχι και τόσο ελκυστική προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου 2024. Αν και το Κολοράντο και το Μέιν μπλόκαραν την υποψηφιότητά του για το χρίσμα, οι «διώξεις» φανατίζουν ακόμα περισσότερο τους οπαδούς του. Σε μια έρευνα με δείγμα 7.732 Ρεπουμπλικανούς ο Τραμπ απεδείχθη το φαβορί με το πλεονέκτημά του να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, των Ρεπουμπλικανών χωρίς πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή έχουν χαμηλό εισόδημα.

Το κοινό του Ντόναλντ Τραμπ είναι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως «πολύ συντηρητικοί»: θρησκευόμενοι και πατριώτες που ζουν μακριά από μεγάλες πόλεις. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερη είναι απόσταση από τα αστικά κέντρα, τόσο αυξάνεται η στήριξη στον Τραμπ.

Πώς ενισχύεται η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
© EPA/AMANDA SABGA

Η πλέον ανερχόμενη δύναμη στο κοινό του Τραμπ είναι η χριστιανική δεξιά

Μια πρόσφατη έκθεση της δημοσκοπικής υπηρεσίας FiveThirtyEight έδειξε ότι οι πιο συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί δεν ήταν πάντοτε τόσο ισχυροί υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά η στήριξή τους έχει ενταθεί σημαντικά μετά την εκλογή του το 2016. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι 77 ετών απολαμβάνει υψηλά επίπεδα στήριξης μεταξύ των νεότερων Ρεπουμπλικανών. Περίπου το 53% των Ρεπουμπλικανών ηλικίας 25 έως 44 ετών δήλωσαν ότι στηρίζουν τον Τραμπ• το 48% των ακόμη νεότερων Ρεπουμπλικανών, ηλικίας 18 έως 24 ετών, τον προτιμά επίσης, θεωρώντας τον αρκετά νεανικό.

Τα νομικά δεινά του Τραμπ δεν παίζουν κανένα ρόλο στη δημοτικότητά του: οι κατηγορίες εναντίον του δεν επηρεάζουν κανέναν — ούτε καν τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς που τον ψηφίζουν χωρίς ενθουσιασμό.

Πάντως, από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα, αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εκφράζονται υπέρ του: 77 εκπρόσωποι της Βουλής και 11 γερουσιαστές τ δήλωσαν ότι τον στηρίζουν . Μεταξύ των οπαδών του είναι ο κυβερνήτης της Αλάσκας Mike Dunleavy, ο κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνιας Jim Justice (πρώην Δημοκρατικός), ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Henry McMaster και η κυβερνήτης της της Νότιας Ντακότας Kristi Noem. Ο γνωστός Ελληνοαμερικανός Gus Bilirakis, μέλος του Κογκρέσου από τη Φλόριντα, δήλωσε επίσης τη στήριξή του επαινώντας «την ακομπλεξάριστη, τολμηρή πολιτική» του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πλέον ανερχόμενη δύναμη στο κοινό του Τραμπ είναι η χριστιανική δεξιά. «Δεν χρειάζεσαι βιβλία!» φώναξε η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος της πολιτείας της Πενσυλβάνια Stephanie Borowicz, κουνώντας μια Βίβλο. «Αυτό εδώ είναι το μοναδικό βιβλίο που είναι ζωντανό και δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα!» Η ομιλία της στο συνέδριο της ομάδας Christians Engaged έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και πολλά «αμήν». Ο χριστιανικός εθνικισμός, το κίνημα για την ένωση εκκλησίας και κράτους, είναι ένας από τους πυλώνες που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ μολονότι ο ίδιος δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία. Ομάδες σαν την Christians Engaged ξεφυτρώνουν παντού ενθαρρύνοντας τους Χριστιανούς να προσεύχονται για εκλεγμένους αξιωματούχους και να συμμετέχουν στην τοπική ζωή των πολιτών προωθώντας το Make America Great Again.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ