- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Η Μιανμάρ είναι πλέον η μεγαλύτερη πηγή οπίου στον κόσμο
Πολιτική αστάθεια και οργανωμένο έγκλημα τροφοδοτούν την παράνομη οικονομία
Η Μιανμάρ είναι πλέον η μεγαλύτερη πηγή οπίου στον κόσμο, αναφέρει ο ΟΗΕ - Ξεπέρασε το Αφγανιστάν - Οι διαδρομές του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.
Η Μιανμάρ έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή οπίου στον κόσμο, χάρη στην εγχώρια αστάθεια και τη μείωση της καλλιέργειας στο Αφγανιστάν, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους την Τρίτη.
Η μείωση κατά 95% της καλλιέργειας οπίου στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση των ναρκωτικών από τους Ταλιμπάν το 2022, οδήγησε την παγκόσμια προσφορά να μετατοπιστεί στη Μιανμάρ, όπου η πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε από το πραξικόπημα του 2021 οδήγησε πολλούς στην καλλιέργεια παπαρούνας, σύμφωνα με το Γραφείο Ναρκωτικών του ΟΗΕ, ανέφερε η έκθεση για το έγκλημα (UNODC).
Οι αγρότες της Μιανμάρ κερδίζουν τώρα περίπου 75% περισσότερα από την καλλιέργεια παπαρούνας οπίου, καθώς οι μέσες τιμές του λουλουδιού έχουν φτάσει περίπου τα 355 δολάρια ανά κιλό και η έκταση καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 18% από έτος σε έτος, από 40.100 σε 47.000 εκτάρια, ενισχύοντας τη δυνητική απόδοση στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001, ανέφερε το UNODC.
«Η οικονομική διαταραχή, η ασφάλεια και η διακυβέρνηση που ακολούθησε τη στρατιωτική δικτατορία τον Φεβρουάριο του 2021 συνεχίζουν να οδηγούν τους αγρότες σε απομακρυσμένες περιοχές προς το όπιο για να βγάλουν τα προς το ζην», δήλωσε ο περιφερειακός εκπρόσωπος του UNODC, Τζέρεμι Ντάγκλας.
Οι περιοχές καλλιέργειας οπίου επεκτάθηκαν περισσότερο στις παραμεθόριες περιοχές της Μιανμάρ στη βόρεια πολιτεία Σαν, ακολουθούμενες από τις πολιτείες Chin και Kachin, καθώς η απόδοση αυξήθηκε κατά 16% στα 22,9 κιλά ανά εκτάριο λόγω των πιο εξελιγμένων γεωργικών πρακτικών, ανέφερε η έκθεση του UNODC.
Οι συγκρούσεις επιταχύνουν την επέκταση της καλλιέργειας οπίου
Η αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και των ένοπλων εθνοτικών μειονοτήτων πιθανότατα θα επιταχύνει την επέκταση της καλλιέργειας οπίου, είπε ο Ντάγκλας.
Η χούντα της Μιανμάρ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Η επέκταση της καλλιέργειας οπίου τροφοδοτεί μια αναπτυσσόμενη παράνομη οικονομία στη Μιανμάρ, που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα παραγωγής και διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών, καθώς και άλλες εγκληματικές επιχειρήσεις, από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έως τα διαδικτυακά κέντρα απάτης που διευθύνονται από το οργανωμένο έγκλημα.
(Με πληροφορίες του Reuters)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από επίθεση κοντά στη Χεβρώνα
Από τον Ιούνιο του 2028 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση
Οι ισχυρισμοί του Ρώσου προέδρου και το διπλωματικό αδιέξοδο
Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρενέβη προσωπικά
«Ήταν αντίγραφο», απαντά το Πεντάγωνο
«Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις εκτός από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους», δηλώνει ο ηθοποιός
«Είμαι εδώ, θα το παλέψουμε μαζί», του είπε η Ρεμπέκα Γκέιχαρτ όταν έμαθε για τη διάγνωσή του
Σημαντική απειλή για την οικονομία της Σίλικον Βάλεϊ
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στο Παρίσι και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Απαιτεί μάλιστα και συγγνώμη
«Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσουμε», φώναζαν οι περαστικοί
Χιλιάδες συλλήψεις για ταραχές και λεηλασίες - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Η δόνηση χτύπησε την περιοχή Σιζάνγκ προκαλώντας συναγερμό για καταστροφές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.