- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισραήλ - Παλαιστίνη: οι Μαινάδες και η Αθηνά
Πώς η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση εκτυλίσσεται στο επίπεδο των πιο πρωτόγονων συναισθημάτων
Ισραήλ - Παλαιστίνη: Η σφαγή αμάχων, οι φρικαλεότητες στη Γάζα και οι αγριότητες της Χαμάς.
Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη δείχνει τη στασιμότητά μας σε ό,τι αφορά τον εκπολιτισμό, τη διάκριση μεταξύ εκδίκησης και δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη μας φέρνει στη σφαίρα της πολιτικής και επιτρέπει τη δυνατότητα αιτιολογημένης αλλαγής και λύτρωσης. Η εκδίκηση είναι μέρος μιας προ-νεωτερικής αντίληψης για το σωστό και το δίκαιο: ανήκει σ’ έναν κόσμο που ορίζεται περισσότερο από τις Μαινάδες παρά από τη θεά της σοφίας, την Αθηνά. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην αγριότητα της Χαμάς. Η οργάνωση δεν είναι, όπως την θεωρούν ορισμένοι στην αριστερά, έκφραση της παλαιστινιακής αντίστασης αλλά μάλλον ένδειξη του εκφυλισμού αυτής της αντίστασης: είναι η απόρροια της χαμένης ελπίδας ότι οι ηθικές στρατηγικές μπορούν να πετύχουν κάτι. Υπό την κυριαρχία της Χαμάς, οι αντίπαλοι βασανίζονται βάναυσα, τα δικαιώματα των γυναικών αφαιρούνται, οι ομοφυλόφιλοι δολοφονούνται. Ακόμη και με δεδομένο τον αντίκτυπο του ισραηλινού αποκλεισμού, οι ηγέτες της Γάζας δεν έχουν κάνει πολλά για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Γάζας. Η φαντασία της Χαμάς συντηρείται λιγότερο από το όραμα της παλαιστινιακής ελευθερίας και περισσότερο από το μίσος για το Ισραήλ και τους Εβραίους.
Όσοι γιορτάζουν τις ενέργειες της Χαμάς ως «αντίσταση» και φαντάζονται ότι η σφαγή Ισραηλινών αμάχων μοιάζει με «αποαποικιοποίηση» έχουν διεστραμμένη άποψη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι, όπως και κάθε άλλος, δεν έχουν δικαίωμα αποανθρωποποίησης του αντιπάλου. Το ίδιο ισχύει για τους Ισραηλινούς. «Ολόκληρο το έθνος της Παλαιστίνης» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ,«ευθύνεται για τα εγκλήματα της Χαμάς»: αλλά μάλλον έχει άδικο. Η Χαμάς επιβάλλει τον δικό της νόμο στους Παλαιστινίους· ίσως οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τη φωνή που νομίζουμε ότι έχουν. Όμως, ο υπουργός Εθνικής Κληρονομιάς του Ισραήλ, Amichai Eliyahu, έγραψε στο Χ για τη Γάζα, επιδοκιμάζοντας τα λόγια ενός στρατιώτη: «Ανατινάξτε και ισοπεδώστε τα πάντα. Απλώς μια απόλαυση για τα μάτια» και ο Galit Distal Atbaryan, βουλευτής του Likud και, μέχρι πριν από ένα μήνα, υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ, απαίτησε τη «διαγραφή της Γάζας από τον χάρτη», προσθέτοντας: «Εδώ χρειάζονται εκδικητικές και μοχθηρές IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις]. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι ανήθικο.»
Αυτή είναι η γλώσσα των Μαινάδων, όχι της Αθηνάς, και υποστηρίζεται από τεράστιο στρατιωτικό υλικό. Είναι η γλώσσα, επίσης, πολλών δυτικών υποστηρικτών του Ισραήλ. Ο Αμερικανός βουλευτής Brian Mast από τη Φλόριντα, μιλώντας για την προσπάθειά του να επιβραδύνει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απέρριψε την ιδέα των «αθώων Παλαιστινίων αμάχων», υποστηρίζοντας, «δεν νομίζω ότι θα χρησιμοποιούσαμε τόσο ελαφρά τον όρο "αθώοι πολίτες Ναζί"…» Τέτοιες εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η μη εξέλιξη των Παλαιστινίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ασφυκτική παρουσία του Ισραήλ και της Χαμάς. Αν και δικαίως έχει ασκηθεί κριτική στις αριστερές φωνές που πανηγυρίζουν την επίθεση της Χαμάς, πολύ λιγότερα έχουν ειπωθεί για τις εξαιρετικά ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες που προωθούν εμπρηστική, απάνθρωπή ρητορική στο όνομα της υπεράσπισης του Ισραήλ και για τον ρόλο αυτής της ρητορικής στη δικαιολόγηση των φρικαλεοτήτων στη Γάζα. Χρειάζεται λοιπόν μια σοφότερη παρατήρηση της κατάστασης που να μην είναι θρησκευτική ή φυλετική, που να είναι πολιτική και μη πολωτική: οι Ευρωπαίοι, που φοβούνται και απορρίπτουν το Ισλάμ, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν ότι η λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, έστω με κάποιο συμβιβαστικό τρόπο, θα αφαιρούσε ένα πρόσχημα ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
«Πού θα τελειώσει; Πού θα βυθιστεί για ύπνο και ξεκούραση, αυτό το φονικό μίσος, αυτή η μανία;», ρωτάει ο χορός στο τέλος των Χοηφόρων, του δεύτερου έργου της τριλογίας της Ορέστειας, αφού ο Ορέστης σκοτώνει την Κλυταιμνήστρα. Σήμερα, η απάντηση εξαρτάται από το αν εμείς, και οι πολιτικοί ηγέτες στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και στη Δύση, επιθυμούμε να ακούσουμε τις Μαινάδες ή την Αθηνά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.