- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε ποιες χώρες πάνε οι «καλύτεροι» και οι «εξυπνότεροι» – Η θέση της Ελλάδας
Tι δείχνει η ετήσια παγκόσμια έρευνα για την προσέλκυση ταλέντων
Η χώρα που κρατά το στέμμα στην προσέλκυση ταλαντούχων εργαζόμενων για δέκα συναπτά έτη
Η Ελβετία είναι για άλλη μια φορά η πιο ανταγωνιστική χώρα για ταλέντα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων για το 2023 από το business school INSEAD.
Η ευρωπαϊκή χώρα κρατά το στέμμα της για δέκα συναπτά έτη, επωφελούμενη από τα «υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας» και την ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος, σημειώνει η έκθεση.
Η Σιγκαπούρη διατήρησε επίσης τη δεύτερη θέση, χάρη «στο εργατικό δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης και την καινοτόμο οικονομία της» και ακολουθούν οι ΗΠΑ που ανέβηκαν στην τρίτη θέση, από την τέταρτη που ήταν στην κατάταξη του 2022.
Η ετήσια έκθεση μετρά τον τρόπο με τον οποίο 134 χώρες προσελκύουν, αναπτύσσουν και διατηρούν τα ταλέντα τους. Οι χώρες της πρώτης δεκάδας παρέμειναν σταθερές την τελευταία δεκαετία, με την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των charts ως «ξεκάθαροι ηγέτες».
«Την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει μια αταλάντευτη σύνδεση μεταξύ του πλούτου μιας χώρας και της ανταγωνιστικότητας των ταλέντων της, με τις πλουσιότερες οικονομίες να συνεχίζουν να υπερτερούν των φτωχότερων οικονομιών», ανέφερε η έκθεση.
Στην 39η θέση η Ελλάδα
Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κατάφεραν καλά στη λίστα. Η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη αντίστοιχα.
Η Αυστραλία βρίσκεται στην όγδοη και το Ηνωμένο Βασίλειο στη δέκατη. Η Κίνα ανέβηκε στην κατάταξη από την 47η στην 40η θέση.
Η Ινδία, η οποία προβλέπεται ευρέως ότι θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, βρέθηκε στην 103η θέση. Το INSEAD απέδωσε αυτό σε μια «ύφεση του επιχειρηματικού κλίματος», η οποία μείωσε την ικανότητά της Ινδίας να προσελκύει ταλέντα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.
Η Ελλάδα φιγουράρει στην 39η θέση συνολικά και την 27η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτω από χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
«Πόλεμοι ταλέντων»
Ο ανταγωνισμός των χωρών για ταλέντα πρόκειται να γίνει πιο έντονος την επόμενη δεκαετία, καθώς οι αβεβαιότητες και οι διεθνείς εντάσεις συνεχίζουν να οξύνονται στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την πολιτική.
«Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους και όχι λιγότερους "πολέμους" ταλέντων», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα θα είναι ένα «κρίσιμο πλεονέκτημα» για τις χώρες που αναμένεται να γίνουν κόμβοι ταλέντων.
Επιπλέον, η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κλάδους θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα των ταλέντων: «Το ανειδίκευτο ή χαμηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό θα υποστεί μεγάλο μέρος της πρόσθετης πίεσης, ενώ οι νέες κατηγορίες εργαζομένων, ορισμένες με υψηλότερες δεξιότητες, θα υποφέρουν από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό από αλγόριθμους και εξειδικευμένο εξοπλισμό».
Άλλα συμπεράσματα της έκθεσης
- Οι ανισότητες παραμένουν υψηλές μεταξύ των χωρών: Οι φτωχότερες οικονομίες δεν έχουν τόσο καλές επιδόσεις όσο οι πλουσιότερες.
- Οι ανισότητες είναι επίσης σκληρές μέσα στις κοινωνίες: παρά την πρόοδο στη μείωση των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες στις αμοιβές και περιορισμένη επαγγελματική εξέλιξη.
- Η Covid-19 άλλαξε το παγκόσμιο τοπίo: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εθνικές στρατηγικές κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον εκπαίδευσης, εργασίας και δραστηριότητας. Οι νέες πρακτικές που υιοθετήθηκαν θα συμβάλουν σε μια νέα κανονικότητα και ένας νέος κόσμος εργασίας αναδύεται και εξελίσσεται.
- Οι πόλεις και οι περιφέρειες διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο: Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας φανερώνει πώς οι πόλεις ήταν σε θέση να αναπτύξουν πρωτότυπες και αποτελεσματικές στρατηγικές για τα ταλαντούχα μυαλά και πως οι πόλεις «δεύτερης κατηγορίας» ήταν ολοένα και πιο επιτυχείς στην ανάπτυξη πολιτικών.
- Η αυξανόμενη αβεβαιότητα αποτελεί εμπόδιο: Η τρέχουσα περίοδος (καθώς και η επόμενη) δεν προσφέρει πρόσφορο έδαφος. Παρόλο που τα διεθνή ταξίδια επανήλθαν, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο.
- Οι νέες γενιές αναδιαμορφώνουν τον κόσμο της εργασίας: Ένα αυξανόμενο ποσοστό των νέων γενεών, ιδίως των ανώτερων μορφωτικών επιπέδων, δεν θέτει απαραίτητα ως προτεραιότητα τις δεξιότητες υψηλής ζήτησης. Πολλοί αναζητούν θέσεις εργασίας που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία ή επιθυμούν μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση στα αγγλικά εδώ.
Mε πληροφορίες από CNBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Με ποσοστά διπλάσια από τον ευρωπαϊκό και σχεδόν τριπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο
Ένας σκύλος εντοπίστηκε να κοιμάται ήρεμα μέσα στο κοινοβούλιο προκαλώντας έκπληξη και γέλιο
Πέντε ιδιωτικά σχολεία αποφάσισαν επίσης να κλείσουν, σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης
Αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους έως και 590.783 δολαρίων την ημέρα
Οι συλληφθέντες διώκονται για αδικήματα κατά πνευματικής ιδιοκτησίας
Τι είχε γίνει γνωστό νωρίτερα
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση ρολογιών, αλλά και στην κατανόηση απλών υπολογισμών και ποσοστών
32 χώρες της Συμμαχίας αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Ιουλίου στην Άγκυρα για Σύνοδο Κορυφής
Ο αμφιλεγόμενος σούπερ σταρ της ψυχολογίας πάσχει από ακαθησία
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι τα δύο πλοία ήταν «μη συμμορφούμενα»
Οι πρώτες ακυρώσεις ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα
Φέρεται να είχε λάβει έγκριση για να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ
Νέες απειλές από το Ιράν για χτυπήματα σε αραβικά κράτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.