- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κραυγές πόνου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα - Επεμβάσεις χωρίς αναισθησία και χειρουργεία στο πάτωμα
«Τους δίνουμε να δαγκώνουν γάζες για να μειώνεται ο πόνος» περιγράφει νοσηλευτής στο Reuters
Γάζα: Η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - Το ρεπορτάζ του Reuters για επεμβάσεις χωρίς αναισθησία
Σκληρές εικόνες έρχονται από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, όπου γιατροί δίνουν μάχη για να περιθάλψουν τους ασθενείς, τη στιγμή που δεν είναι διαθέσιμη η αναισθησία, αλλά και άλλα φάρμακα.
«Μερικές φορές τους δίνουμε αποστειρωμένες γάζες (για να δαγκώνουν) ώστε να μειώνεται ο πόνος», εξήγησε ο νοσηλευτής Αμπού Εμάντ Χασανέιν στο Reuters και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι ο πόνος που νιώθουν είναι μεγαλύτερος από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, πέρα από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει κάποιος στην ηλικία τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στα παιδιά.
Τα περιστατικά δεν είναι λίγα. Ο Νέμερ Αμπού Τάιρ, ένας μεσήλικας άνδρας, πήγε στο νοσοκομείο αλ Σίφα για να του αλλάξουν τη γάζα και να του βάλουν αντισηπτικό στο τραύμα που έχει στην πλάτη του, το οποίο προκλήθηκε από αεροπορική επιδρομή. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν του χορηγήθηκε αναισθησία όταν του έκαναν ράμματα στην πληγή. Ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμεγιάχ, διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα, δήλωσε ότι, όταν φτάνει μεγάλος αριθμός τραυματιών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα, χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην έκρηξη στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στις 17 Οκτωβρίου, όταν περίπου 250 τραυματίες έφτασαν ταυτόχρονα στο αλ Σίφα, το οποίο διαθέτει μόνο 12 χειρουργεία.
«Αν περιμέναμε για να τους χειρουργήσουμε έναν έναν, θα είχαμε χάσει πολλούς από τους τραυματίες», εξήγησε. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε επεμβάσεις στο πάτωμα χωρίς γενική αναισθησία, ή χρησιμοποιώντας απλή αναισθησία ή παυσίπονα, προκειμένου να σώσουμε ζωές», τόνισε ο Αμπού Σελμεγιάχ. Μεταξύ των επεμβάσεων που έχουν κάνει υπό αυτές τις συνθήκες οι γιατροί στο νοσοκομείο αλ Σίφα είναι ο ακρωτηριασμός δακτύλων ή μελών, ράμματα σε σοβαρά τραύματα και η αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων, διευκρίνισε.
Το δίλημμα «Πόνος ή Θάνατος»
«Είναι οδυνηρό για την ιατρική ομάδα. Δεν είναι απλό. Είτε ο ασθενής θα υποφέρει, είτε θα χάσει τη ζωή του», επεσήμανε ο Αμπού Σελμεγιάχ. Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο γιατρός Μοχάμαντ Ζάκουτ δήλωσε ότι για μια περίοδο, στις αρχές του πολέμου, είχαν εξαντληθεί εντελώς τα αποθέματα των αναισθητικών, μέχρι που εισήλθαν στον θύλακα φορτηγά με βοήθεια.
«Κάποιες επεμβάσεις έγιναν χωρίς αναισθησία, περιλαμβανομένων καισαρικών τομών σε εγκύους, ενώ αναγκαστήκαμε να κάνουμε το ίδιο και σε εγκαυματίες», πρόσθεσε. Ο Ζάκουτ επεσήμανε ότι το υγειονομικό προσωπικό έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τον πόνο των ασθενών χρησιμοποιώντας άλλα πιο ελαφρά φάρμακα, όμως αυτό δεν αρκούσε. «Δεν είναι η ιδανική λύση για έναν ασθενή στο χειρουργείο τον οποίο θέλουμε να χειρουργήσουμε υπό πλήρη αναισθησία», τόνισε.
Τις 12 πρώτες ημέρες του πολέμου δεν επιτρεπόταν η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας οποιασδήποτε βοήθειας. Στις 21 Οκτωβρίου ένα πρώτο κομβόι φορτηγών πέρασε από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο. Έκτοτε έχουν εισέλθει στη Γάζα αρκετά κομβόι, όμως ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η βοήθεια που περνά στον θύλακα δεν επαρκεί για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ο Ζάκουτ πρόσθεσε ότι, αν και περιορίστηκαν οι ελλείψεις σε αναισθητικά στο νοσοκομείο του χάρη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο αλ Σίφα και το Ινδονησιακό νοσοκομείο που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση στο Ισραήλ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.