Κοσμος

Βανδάλισαν πίνακα του Βελάσκεθ στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Ενέργεια ακτιβιστών κατά των ορυκτών καυσίμων «Just Stop Oil»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτιβιστές έσπασαν τον πίνακα του Βελάσκεθ στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου
Ακτιβιστές έσπασαν τον πίνακα του Βελάσκεθ στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου © Instagram

Ακτιβιστές βανδάλισαν πίνακα του Βελάσκεθ στο Λονδίνο - Ο ίδιος πίνακας είχε γίνει αντικείμενο επίθεσης και το 1914

Δύο μέλη της βρετανικής ομάδας ακτιβιστών κατά των ορυκτών καυσίμων «Just Stop Oil» συνελήφθησαν στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σήμερα το πρωί, 7 Νοεμβρίου, αφού χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν το τζάμι που προστάτευε έναν πίνακα του Ντιέγκο Βελάσκεθ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης για το κλίμα.

Οι δύο ακτιβιστές επέλεξαν σκόπιμα να βάλουν στόχο την «Αφροδίτη του Ρόκεμπι» (1647-1651) του Βελάσκεθ, η οποία είχε γίνει και στο παρελθόν αντικείμενο βανδαλισμού το 1914 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση της Βρετανίδας Έμελιν Πάνκχερστ.

O ίδιος πίνακας είχε γίνει αντικείμενο βανδαλισμού έναν αιώνα πριν

Ένας από τους ακτιβιστές απευθύνθηκε στο γύρω πλήθος αφού το ζευγάρι σφυροκόπησε επανειλημμένα το προστατευτικό τζάμι του πίνακα. «Οι γυναίκες δεν απέκτησαν την ψήφο ψηφίζοντας- είναι καιρός για πράξεις, όχι για λόγια», είπαν, κάνοντας παραλληλισμούς με την Καναδή Mary Richardson, η οποία έσπασε τον πίνακα πριν από 100 χρόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βάναυση μεταχείριση της Έμελιν Πάνκχερστ.

Η Πάνκχερστ υπερασπίστηκε το δικαίωμα ψήφου των Βρετανίδων γυναικών μεταξύ των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα μέσω μαχητικών δράσεων, ευρείας οργάνωσης και απεργιών πείνας κατά τη διάρκεια της επανειλημμένης φυλάκισής της για ριζοσπαστική υπεράσπιση.

«Η πολιτική μας απογοητεύει», παραπονέθηκε η δεύτερη ακτιβίστρια. «Απογοήτευσε τις γυναίκες το 1914 και μας απογοητεύει και τώρα. Το νέο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους. Αν αγαπάμε την τέχνη, αν αγαπάμε τη ζωή, αν αγαπάμε τις οικογένειές μας, πρέπει απλά να σταματήσουμε το πετρέλαιο».

«Ο πίνακας έχει υποστεί ελάχιστη ζημιά»

Εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης δήλωσε στο Hyperallergic ότι ο πίνακας απομακρύνθηκε από την γκαλερί και ότι «έχει υποστεί ελάχιστη ζημιά η επιφάνεια του πίνακα», η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται από τους συντηρητές του ιδρύματος.

Δεν υπάρχει προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του έργου στην γκαλερί. Προς το παρόν έχει αντικατασταθεί από τον πίνακα του 17ου αιώνα «Ένας νεκρός στρατιώτης», που κάποτε αποδόθηκε στον Βελάσκεθ.

Η Βρετανική ομάδα «Just stop oil» έχει «ξαναδράσει» σε πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Το περιστατικό αυτό είναι μία από τις πολλές διαδηλώσεις που σχετίζονται με την τέχνη στον απόηχο του «Just Stop Oil», αν και αποτελεί σημαντική κλιμάκωση σε σχέση με το εμβληματική «σούπα» της ομάδας στο έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ "Ηλιοτρόπια" (1888) στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από ένα χρόνο. Όσον αφορά την απόφαση να προτιμηθεί το σφυροκόπημα του γυαλιού αντί για το πιτσίλισμα, ένας εκπρόσωπος της «Just Stop Oil» μοιράστηκε με το Hyperallergic ένα απόσπασμα της Πάνκχερστ: «Πρέπει να κάνεις περισσότερο θόρυβο από οποιονδήποτε άλλον, πρέπει να γίνεις πιο ενοχλητικός από οποιονδήποτε άλλον, πρέπει να γεμίσεις όλα τα χαρτιά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».

«Η κυβέρνησή μας αναλαμβάνει δράσεις που θα οδηγήσουν στο θάνατο αμέτρητων εκατομμυρίων ανθρώπων και η δικαιοσύνη φυλακίζει ανθρώπους που περπατούν στο δρόμο επειδή απλώς μιλούν γι' αυτό", συνέχισε η ακτιβίστρια, αναφέροντας μια πρόσφατη εκστρατεία αποκλεισμού δρόμων στην Ολλανδία. "Το να μην αντιστεκόμαστε στην εγκληματικότητα των κυβερνήσεών μας αυτή τη στιγμή της ιστορίας, αποτελεί παράλειψη των ηθικών και πολιτικών μας καθηκόντων».

Πηγή: Hyperallergic

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ