Κοσμος

Βρετανία: Πλαστό βίντεο δείχνει τον δήμαρχο του Λονδίνου υπέρ φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης

Πορείες μίσους τις χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Πλαστό το βίντεο δείχνει τον δήμαρχο του Λονδίνου υπέρ φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan © ΕΡΑ / ANDY RAIN

Βρετανία: Πλαστό βίντεο δείχνει τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan υπέρ φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης - Πορείες μίσους τις χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών

Η αστυνομία ερευνά ένα ψεύτικο βίντεο του Sadiq Khan, στο οποίο ο δήμαρχος του Λονδίνου φαίνεται να προτείνει να καθυστερήσουν οι εορτασμοί του Σαββατοκύριακου για την Ημέρα της Ανακωχής, για να διεξαχθούν πορείες υπέρ των Παλαιστινίων.

Pro-Palestine protest: thousands rally in London's Trafalgar Square

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το Σαββατοκύριακο και είναι επίκαιρο», φαίνεται να λέει ο Khan στο ψεύτικο βίντεο  που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Έχει προβληθεί στο X περισσότερες από 100.000 φορές και διερευνάται από τους ειδικούς της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Λονδίνου.

«Ξέρω ότι έχουμε την Ημέρα της Ανακωχής το Σάββατο. Γιατί όμως να ακυρώσουν την παλαιστινιακή πορεία; Γιατί να μην κάνουν την εθνική γιορτή τους το επόμενο Σαββατοκύριακο;», παραπονιέται ο Khan στο ψεύτικο βίντεο.

Ως πορείες μίσους χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις η υπουργός Εσωτερικών

Το βίντεο εμφανίζεται εν μέσω διαμάχης σχετικά με το αν οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το Σάββατο, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak και την υπουργό Εσωτερικών, Suella Braverman να ζητούν να αναβληθούν λόγω των εθνικών εορτών του Σαββατοκύριακου.

Η υπουργός Εσωτερικών, η οποία στο παρελθόν έχει περιγράψει τις διαδηλώσεις ως «πορείες μίσους», βρίσκεται στο προσκήνιο αφού έγραψε ένα εμπρηστικό άρθρο στους Times επιτιθέμενη προς την Μητροπολιτική Αστυνομία ως προκατειλημμένη υπέρ της πορείας υπέρ της Παλαιστίνης.

Θα ληφθούν μέτρα, τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου

Σύμφωνα με την Independent, στις 10 Νοεμβρίου, ο Khan εξέδωσε μια προειδοποίηση προς όσους σχεδιάζουν να «προκαλέσουν ταραχές» στην πορεία υπέρ της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι «θα ληφθούν μέτρα».

Η ψεύτικη ηχογράφηση του κ. Khan κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα, πριν από την μεγάλη φιλοπαλαιστινιακή πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος του δημάρχου επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία ερευνά το θέμα. «Η αστυνομία και η αντιτρομοκρατική γνωρίζουν αυτό το βίντεο που κυκλοφορεί και ενισχύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακροδεξιές ομάδες, και ερευνούν την υπόθεση», ανέφερε.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης τόνισαν ότι είναι μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα τα Σάββατα «από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα» ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ