Σαν σήμερα, 27 Οκτωβρίου, το νάιλον μπαίνει (και) στη ζωή των γυναικών
Η εφεύρεση που έφερε «επανάσταση» στη θηλυκή γκαρνταρόμπα και όχι μόνο
Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου: Το 1938 το νάιλον μπαίνει στη ζωή μας - Από τις οδοντόβουρτσες στα καλσόν, η νέα εφεύρεση άλλαξε τον κόσμο, κέρδισε πολέμους, προκάλεσε «επαναστάσεις»
Ήταν 27 Οκτωβρίου 1938, μία ημέρα σαν σήμερα, όταν η αμερικανική εταιρεία χημικών DuPont ανακοινώνει ότι οι νέες, συνθετικές ίνες πολυαμιδίου, τις οποίες δημιούργησε, θα ονομάζονται «νάιλον».
Η πρώτη χρήση του νάιλον ήταν την εποχή εκείνη για τις τρίχες στις οδοντόβουρτσες. Ένα χρόνο αργότερα θα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση τα νάιλον καλσόν. Σήμερα, το νάιλον βρίσκεται παντού γύρω μας.
Το νάιλον εφηύρε ο Αμερικανός χημικός Γουάλας Κάραντερς. To 1939, όταν η επιχείρηση άρχισε την παραγωγή γυναικείων καλσόν, η επιτυχία ήταν τεράστια, αφού η νέα εφεύρεση αντικαθιστούσε τα πανάκριβα μεταξωτά χωρίς όμως να υστερούν σε εμφάνιση.
Ο εφευρέτης ωστόσο, δεν έζησε ποτέ την επανάσταση του πλαστικού που εφηύρε. Πάλευε με την κατάθλιψη σε όλη του τη ζωή και αυτοκτόνησε εκείνη τη χρονιά, προτού η δημιουργία του βγει από το εργαστήριο. Λέγεται μάλιστα ότι στη συνέντευξη από την οποία είχε περάσει για να προσληφθεί στην DuPont, είχε προειδοποιήσει τους υπευθύνους της εταιρείας ότι πάσχει από «μία επανεμφανιζόμενη νευρωτική βλάβη στην παραγωγικότητά» του.
Κατάπιε το χάπι κυανίου που πάντα κουβαλούσε μαζί του, μαζί με λεμονάδα. Ο ίδιος γνώριζε, ως χημικός, ότι ο συνδυασμός θα έκανε το δηλητήριο ακόμα πιο ισχυρό.
«Ανθεκτικό σαν ατσάλι, λεπτό σαν ιστός αράχνης»
Στην διαφημιστική καμπάνια, η εταιρεία πλασάρει το προϊόν της, το νάιλον καλσόν με το σλόγκαν: «As stong as steel, as fine as a spider’s web», δηλαδή «ανθεκτικό σαν ατσάλι, λεπτό σαν ιστός αράχνης»! Πραγματικά, εκτός από ανθεκτικό και λεπτεπίλεπτο, το νάιλον υπήρξε πιο ελαστικό, αδιάβροχο.
Όταν στις ΗΠΑ άρχισε να πωλείται το πιο δημοφιλές προϊόν του νάιλον, τα καλσόν, η τιμή ήταν 1,15-1,135 δολάρια το καθένα.
Η επανάσταση που κανείς δεν είχε φανταστεί
Κι ενώ η παραγωγή καλπάζει, η επανάσταση έμελε να περιμένει λόγω των συνθηκών και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το νάιλον ήταν αναγκαίο υλικό και παραγόταν αποκλειστικά για στρατιωτικές εφαρμογές, για υφάσματα, για σκοινιά και σκηνές. Τότε είναι που εμφανίζονται τα πρώτα αλεξίπτωτα που δεν ήταν κατασκευασμένα από ακριβό μετάξι αλλά από ταπεινό νάιλον, που είναι και πιο ανθεκτικό.
Πώς προήλθε το όνομα νάιλον
Το 1940, ο John W. Eckelberry της DuPont δήλωσε ότι τα γράμματα «nyl» ήταν αυθαίρετα και το «on» αντιγράφηκε από τις καταλήξεις άλλων ινών όπως το βαμβάκι (cotton) και το ρεγιόν. Μια μεταγενέστερη ερμηνεία έλεγε ότι το όνομα που αρχικά είχε επιλεγεί ήταν «No-Run» (που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση δεν ξετυλίγει), αλλά τροποποιήθηκε για να αποφευχθεί μια λέξη χωρίς αντίκρισμα.
Η επόμενη επιλογή «neuron», άλλαξε σε «nylon» για να μην θυμίζει νευρώνα. Τελικά επιλέχθηκε το nylon, που για σαφήνεια στην προφορά, το «i» άλλαξε σε «y».
Ένας διαδεδομένος αστικός μύθος βέβαια που υπάρχει είναι ότι το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «New York» και «London».!
Το νάιλον υπήρξε ο «παππούς» άλλων συνθετικών ινών, όπως το Teflon, ο πολυεστέρας και το Spandex.
Και την ίδια στιγμή, είναι ένα υλικό που απέκτησε ταξικό χαρακτήρα, αφού με τον καιρό, συνδέθηκε με την εργατική τάξη, καθώς όσοι ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα προτιμούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω για πιο φυσικές ίνες.
Μετά τον Πόλεμο, «οι εξεγέρσεις του νάιλον»
Στην αγορά τα καλσόν επέστρεψαν το 1945, προκαλώντας αυτό που έμεινε γνωστό ως «οι εξεγέρσεις του νάιλον». Τεράστια πλήθη γυναικών συγκεντρώνονταν έξω από τα αμερικανικά πολυκαταστήματα, προσπαθώντας να πάρουν στα χέρια τους ένα καλσόν. Οι καβγάδες, οι λιποθυμίες και οι αναταραχές δεν έλειπαν από τις ουρές αναμονής για το νέο προϊόν που μόλις είχε επανακυκλοφορήσει.
Πουλήθηκαν 4 εκατομμύρια ζευγάρια μέσα σε 4 μέρες και 64 εκατομμύρια μέσα στον πρώτο χρόνο. Ήταν τέτοιες οι ουρές που σχημάτιζαν οι γυναίκες που περίμεναν να προμηθευτούν καλσόν, που οι δημοσιογράφοι της εποχής τις ονόμασαν «νάιλον εξεγέρσεις»!
Στη γειτονιά του Πίτσμπουργκ, μετά τον πόλεμο, περίπου 40.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κατάστημα, για να προλάβουν ένα από τα 13.600 ζευγάρια καλσόν που μόλις είχαν παραδοθεί.
NYLON RIOTS 1945: 40k women in #Pittsburgh line up for 13k pairs of stockings after 3 yrs. w/out. #WWII #history pic.twitter.com/SHdsNp087x
— John W. Poynton (@JWPoynton) June 8, 2015
Η ανακάλυψη του Γουάλας Κάραντερς λοιπόν, βοήθησε τις συμμαχικές δυνάμεις να κερδίσουν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε εξεγέρσεις στα καταστήματα και καθιέρωσε την Dupont ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών του κόσμου.
Γεγονότα σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου
312 - Ο Κωνσταντίνος Α΄ φέρεται να βλέπει το περίφημο όραμα του σταυρού με την επιγραφή «Εν τούτω νίκα».
939 - Πεθαίνει ο Έθελσταν, ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας, και τον διαδέχεται ο ετεροθαλής αδελφός του Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας.
1275 - Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης του Άμστερνταμ.
1553 - Καταδικασμένος ως αιρετικός, ο Μιχαήλ Σερβέτος καίγεται στην πυρά λίγο έξω από τη Γενεύη.
1682 - Ιδρύεται η Φιλαδέλφεια στην Πενσυλβάνια.
1795 - Οι Η.Π.Α. και η Ισπανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ορίζονται τα σύνορα μεταξύ των ισπανικών αποικιών και των Η.Π.Α.
1806 - Ο γαλλικός στρατός εισέρχεται στο Βερολίνο, μετά τη μάχη της Ιένας-Άουερστεντ.
1827 - Η τρίτη όπερα του Βιντσέντζο Μπελίνι, Ο Πειρατής, κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1838 - Ο κυβερνήτης του Μιζούρι εκδίδει διαταγή, με την οποία διατάσσονται όλοι οι Μορμόνοι να φύγουν από την πολιτεία αλλιώς θα εξολοθρευτούν.
1904 - Ανοίγει η πρώτη υπόγεια γραμμή του Μετρό της Νέας Υόρκης, το οποίο γίνεται το μεγαλύτερο στις Η.Π.Α. και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
1914 - Οι Βρετανοί χάνουν το πρώτο τους θωρηκτό στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: το βρετανικό σούπερ-θωρηκτό HMS Audacious (23.400 τόνων) βυθίζεται στα βορειοδυτικά της Ιρλανδίας, από νάρκη θαλάσσης που άφησε το γερμανικό πλοίο Berlin. Η απώλεια κρατήθηκε επίσημα μυστική στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τις 14 Νοεμβρίου του 1918. Το ναυάγιο φωτογραφήθηκε από επιβάτες του RMS Olympic, αδελφού πλοίου του Τιτανικού.
1924 - Ιδρύεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν στη Σοβιετική Ένωση.
1936 - Η κα Ουόλις Σίμπσον καταθέτει αίτηση διαζυγίου που θα της επέτρεπε να παντρευτεί τον βασιλιά Εδουάρδο Η΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο.
1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βέρμαχτ καταλαμβάνει την Μπάνσκα Μπίστριτσα δίνοντας έτσι τέλος στη σλοβακική εθνική εξέγερση.
1951 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας γίνεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1958 - Ο Ισκαντέρ Μίρζα, πρώτος πρόεδρος του Πακιστάν, καθαιρείται από αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Αγιούμπ Χαν.
1961 - Η NASA εκτοξεύει τον πρώτο πύραυλο Κρόνο στην αποστολή Saturn-Apollo 1.
1969 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον βάλλεται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σκανδαλώδη, άνευ διαγωνισμού, ανάθεση έργου προϋπολογισμού εκατομμυρίων δολαρίων στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάπας, από τους βασικούς χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον.
1970 - Ο εισαγγελέας δίνει τέλος στη διένεξη Διονύση Σαββόπουλου - Παντελή Γκίνη αποφαινόμενος ότι το διαφιλονικούμενο Ντιρλαντά είναι δημοτικό άσμα. Διατάσσεται η κατάσχεση του δίσκου που κυκλοφορεί με την εκτέλεση του Σαββόπουλου.
1971 - Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετονομάζεται Ζαΐρ.
1979 - Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το σοβιετικό υποβρύχιο U 137 προσαράζει στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.
1988 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφασίζει την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής - ακρόασης στη δομή του κτιρίου.
1991 - Το Τουρκμενιστάν ανεξαρτητοποιείται από τη Σοβιετική Ένωση.
1995 - Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάζεται ερήμην για διαφθορά.
1997 - Μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο λόγω φόβων μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης. Ο δείκτης Dow Jones πέφτει κατά 554,26 μονάδες φθάνοντας τις 7.161,15.
1999 - Ένοπλοι ανοίγουν πυρ στο αρμενικό Κοινοβούλιο, σκοτώνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και 6 άλλα μέλη.
2017 - Η Καταλονία κηρύττει ανεξαρτησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος.
Γεννήσεις σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου
892 - Αυτοκράτορας Αϊτί των Τανγκ
1401 - Αικατερίνη της Γαλλίας (1401-1437), βασίλισσα της Αγγλίας
1782 - Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός βιολιστής και συνθέτης
1842 - Τζοβάννι Τζολίττι, Ιταλός πολιτικός
1858 - Θεόδωρος Ρούζβελτ, 26ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1894 - Φριτς Ζάουκελ, Γερμανός πολιτικός
1914 - Γιαν Κοτ, Πολωνός πολιτικός αναλυτής, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας
1918 - Τερέζα Ράιτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1923 - Ρόι Λίχτενσταϊν, Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης
1925 - Γουόρεν Κρίστοφερ, Αμερικανός πολιτικός
1932 - Σύλβια Πλαθ, Αμερικανίδα ποιήτρια
1934 - Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλληνας ηθοποιός
1945 - Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Βραζιλιάνος πολιτικός
1952 - Ρομπέρτο Μπενίνι, Ιταλός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
1956 - Μπάμπης Τσέρτος, Έλληνας τραγουδιστής
1958 - Σάιμον Λε Μπόν, Άγγλος τραγουδιστής (Duran Duran και Arcadia)
1971 - Θοδωρής Ζαγοράκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1976 - Αριέλ Ιμπαγάσα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1978 - Βανέσσα Μέι, Βρετανή βιολίστρια
1983 - Κιβάντς Τατλιτούγ, Τούρκος ηθοποιός
1992 - Στέφαν Ελ Σαράουι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου
939 - Έθελσταν, βασιλιάς των Άγγλων
1303 - Βεατρίκη της Καστίλης, βασίλισσα της Πορτογαλίας
1312 - Ιωάννης Β΄, δούκας της Βραβάντης
1327 - Ελισάβετ του Μπουργκ, βασίλισσα της Σκωτίας
1439 - Αλβέρτος Β΄ της Γερμανίας, βασιλιάς της Ουγγαρίας
1449 - Ούλουγκ Μπεγκ, Τιμουρίδης ηγέτης και αστρονόμος
1505 - Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας
1553 - Μιχαήλ Σερβέτος, Ισπανός ιατρός και θεολόγος
1847 - Αλεσάντρ Ντεσαπέλ, Γάλλος στρατιωτικός και σκακιστής
1880 - Θρασύβουλος Ζαΐμης, Έλληνας πολιτικός
1968 - Λίζε Μάιτνερ, Αυστριακή φυσικός
1968 - Φίλιππος Μανουηλίδης, Έλληνας πολιτικός
1990 - Ούγκο Τονιάτσι, Ιταλός ηθοποιός
2000 - Λίντα Μπάροβα, Τσέχα ηθοποιός
2004 - Ρήγας Ρηγόπουλος, Έλληνας καθηγητής
2005 - Αγαπητός Τσοπανάκης, Έλληνας φιλόλογος και γλωσσολόγος
2009 - Έλλη Παππά, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας
2010 - Νέστορ Κίρχνερ, Αργεντινός πολιτικός
2012 - Ζακ Ντυπέν, Γάλλος ποιητής
2013 - Λου Ριντ, Αμερικανός τραγουδοποιός (The Velvet Underground)
2021-Μαργκώ Κουμανάκου Ελληνίδα δημοσιογράφος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.