- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Ντόναλντ Τουσκ δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη θέση της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Στις Βρυξέλλες ο νικητής των εκλογών - Συναντήθηκε με την φον ντερ Λάιεν


Ο Ντόναλντ Τουσκ δεσμεύεται στις Βρυξέλλες να αποκαταστήσει τη θέση της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Έχει διαταραχθεί εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτης της φιλοευρωπαϊκής πολωνικής αντιπολίτευσης και νικητής των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου στην Πολωνία, δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν διαταραχθεί εξαιτίας της απερχόμενης κυβέρνησης του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), κατά την διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αναμένει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα της Κομισιόν.
«Ο στόχος είναι σήμερα να αποκαταστήσουμε την θέση της χώρας μου στην Ευρώπη και να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2014-2019).
Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου στην Πολωνία «έδειξε ξεκάθαρα σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης και η ευρωπαϊκή ενότητα παραμένουν σημαντικά για τους πολίτες μας», πρόσθεσε ο ηγέτης του Συνασπισμού των Πολιτών δηλώνοντας «υπερήφανος Πολωνός, υπερήφανος Ευρωπαίος».
Ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού που θα αποτελείται από τους συμμάχους του του Τρίτου Δρόμου (κεντροδεξιά) και της Νέας Αριστεράς, θέτοντας τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση της Πολωνίας από το PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.
Ο Τουσκ κάλεσε χθες τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, συμμάχου του PiS, που κωλυσιεργεί, να του επιδώσει «τάχιστα» την εντολή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.
Αποκατάσταση σχέσεων και εκταμίευση πόρων οι στόχοι Τουσκ στις Βρυξέλλες
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τουσκ δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Πολωνίας με την Ευρώπη και να επιτύχει την εκταμίευση των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης NextGenerationEU. Οι πόροι αυτοί έχουν παγώσει από την ΕΕ, η οποία κατηγορεί την Βαρσοβία για την δικαστική μεταρρύθμιση που πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών.
«Βρίσκομαι εδώ ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ο χρόνος περνά», είπε. «Ημουν υποχρεωμένος να αναλάβω την πρωτοβουλία αυτή πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, διότι όλες οι μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένων και των ανορθόδοξων μεθόδων, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν τα χρήματα που αξίζει η Πολωνία», εξήγησε.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησής της με τον Ντόναλντ Τουσκ, όπως και η υποστήριξη προς την Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, καθώς και η δημοκρατία και οι ευρωπαϊκές αξίες.
«Γνωρίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε πολλά σημεία ως προς πολλά θέματα», είπε σχολιάζοντας ότι η συμμετοχή ρεκόρ στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου έδειξε την «ισχυρή προσήλωση» των Πολωνών στην δημοκρατία.
Η Πολωνία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2004, κατηγορείται για τις αποστάσεις που έχει πάρει από την Ενωση από το 2015 και την ανάληψη της εξουσίας από το υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό PiS, υιοθετώντας θέσεις που απέχουν από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ως προς την μετανάστευση, τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ ή τις αμβλώσεις.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία» στην Πολωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Αντρέι Ντούντα ξεκίνησε χθες τις διαβουλεύσεις με τα πολωνικά κόμματα, αλλά έχει δηλώσει ότι την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την δώσει στο απερχόμενο PiS, που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Ντόναλντ Τουσκ και αντιπροσωπεία του κόμματός του συναντήθηκαν χθες με τον πολωνό πρόεδρο.
«Μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ντούντα, έχω λόγους να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Όλα δείχνουν ότι η συνεργασία μας θα είναι όσο γίνεται πιο αρμονική».
«Μας διαβεβαίωσε ότι θα σεβασθεί τα αποτελέσματα των εκλογών και αν επιβεβαιωθεί ότι η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, δεν θα διστάσει και θα της αναθέσει την αποστολή σχηματισμού κυβέρνησης».
Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που σκοπεύουν να σχηματίσουν την επόμενη πολωνική κυβέρνηση απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνεργασθούν με το PiS και κάλεσαν τον Αντρέι Ντούντα να μην χρονοτριβεί και να αναθέσει στον Ντόναλντ Τουσκ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι απάντησε στο αν έχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο ομόλογό του
Πώς στήθηκε η ιδιοφυής επιχείρηση εξαπάτησης - ο ρόλος του Ίαν Φλέμινγκ
Το κεντρικό μήνυμα του βίντεο είναι ένα: η Αμερική είναι αναξιόπιστη
Το αιματηρό συμβάν έγινε την παραμονή της ανοιξιάτικης γιορτής Valborg
«Ο Θίο παρουσίασε χθες βράδυ την πρώτη του σύνθεση για τον παππού του», δήλωσε η Ιβάνκα Τραμπ
«Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να προστατεύσει την ειρήνη στην ήπειρό μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν
Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τον Φρίντριχ Μερτς ως νέο καγκελάριο
Τα μέλη του συγκροτήματος κάνουν λόγο για εκστρατεία διασυρμού εις βάρος τους
Οι πρώτες πληροφορίες
Αυξάνονται ανησυχητικά οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν
«Θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο λάθος της εποχής μας», δηλώνει ο Ισπανός σκηνοθέτης
Τρεις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας
Ανησυχία Κιέβου για τα ρωσικά σχέδια - Νέες απειλές Μεντβέντεφ
«Η ιθαγένεια της ΕΕ δεν πωλείται» - Επικρίσεις για ξέπλυμα χρημάτων και διαφθορά μέσω του προγράμματος
Στο στόχαστρο και ο Εμανουέλ Μακρόν
Τι έμαθαν οι κάτοικοι για όσα πραγματικά είναι απαραίτητα
Με αυτό έπαιζε μουσική μέχρι τέλους ο Τζόναθαν Έβανς-Τζόουνς, που υποδυόταν τον αρχηγό της μπάντας
Λίγους μήνες μετά την αναθεώρηση της σύμβασης με την Amazon που είναι βασικός της πελάτης
Για εχθρική πολιτική πράξη έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ
Αν το ηφαίστειο εκραγεί, η στάχτη του μπορεί να καλύψει ολόκληρο το Άνκορατζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.