Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο ακαδημαϊκός και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης

Η ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο ακαδημαϊκός και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης
© Λίλα Σωτηρίου

Γιώργος Γραμματικάκης: Πέθανεσε ηλικία 84 ετών - Η ακαδημαϊκή πορεία και η πολιτική διαδρομή 

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο ακαδημαϊκός και πρώην ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης, βυθίζοντας στο πένθος την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο καθηγητής Φυσικής και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί μετά από σύντομη νοσηλεία.  

Η ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή του Γιώργου Γραμματικάκη 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973 και η διατριβή του είχε τίτλο "Analysis of some multiparticle final state in 10 and 6 GeV/c K-p interactions". Τον Μάϊο του 1962, ύστερα από δικαστική προσφυγή των μελών των ακροδεξιών φοιτητικών παρατάξεων ΣΔΟΕ και ΕΚΟΦ κατά της διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το δικαστήριο τον διόρισε μέλος του νέου δ.σ της ΔΕΣΠΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αμέσως καταγγέλοντας σκευωρία.

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Επίσης είναι αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής.

Γιώργος Γραμματικάκης γυρισμένος προφίλ στον φωτογραφικό φακό
Η ακαδημαϊκή και πολιτική πορεία του Γιώργου Γραμματικάκη © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το συγγραφικό έργο του Γιώργου Γραμματικάκη

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει γράψει τα εξής βιβλία:

  • Η κόμη της Βερενίκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2006 - Στο βιβλίο αυτό βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά «Αναζητώντας τη Βερενίκη» στην ΕΤ1
  • Κοσμογραφήματα, εκδ. «Πόλις», Αθήνα 1999,
  • Η αυτοβιογραφία του φωτός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2006, 
  • Συνομιλίες με το φως, Ιανός 2009, 
  • Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2012, 

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα:

  • Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, Εκδόσεις Παπαζήση 2007, 
  • Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας: Η γλώσσα του σχολείου (εισήγηση), Ιανός 2012.
Γιώργος Γραμματικάκης
Στο Ηράκλειο το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Γραμματικάκη © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γιώργος Γραμματικάκης: Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

«Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στις καρδιές των φίλων του και όσων είχαν το προνόμιο να τον γνωρίσουν. Γιατί ο καθηγητής δεν ήταν, απλώς, ένας λαμπρός αστροφυσικός και ένας άξιος Κρητικός» τόνισε σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θάνατο του καθηγητή πανεπιστημίου και λαμπρού επιστήμονα Γιώργου Γραμματικάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο εκλιπών «υπήρξε και δημιουργικός ξεναγός για όποιον γοήτευε η μαγεία του σύμπαντος, εκλαϊκεύοντας τα μυστήριά του» και προσέθεσε: «Ήταν, όμως, και ένας ενεργός πολίτης που εκπροσώπησε με αξιοπρέπεια τη χώρα μας στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Ενώ, μέχρι το τέλος της διαδρομής του, με όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, γεφύρωνε την επιστήμη και την πολιτική με πυξίδα το όραμά του για μια καλύτερη κοινωνία. Η σκέψη μου είναι με την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους».

Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στις καρδιές των φίλων...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, October 25, 2023

Ανάρτηση για τον θάνατο του Γ. Γραμματικάκη έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης έγραψε: «Δάσκαλος -με όλο το βάθος της λέξης- πανεπιστημιακός, πρύτανης, ευρωβουλευτής, στοχαστής. Ο Γιώργος Γραμματικάκης αφήνει σπουδαίο έργο και την πιο γλυκιά ανάμνηση ανθρωπιάς στους φοιτητές του. Το βιβλίο του "Η Κόμη της Βερενίκης" πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ. Να μπει σε πάνω από 100.000 σπίτια ένα σύγγραμμα που μιλάει για τη δημιουργία του σύμπαντος και τη "μεγάλη έκρηξη". Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους, με μία φράση του Τ.Σ.Έλιοτ: "Έτσι τελειώνει ο κόσμος: όχι με μία θεαματική έκρηξη αλλά με έναν λυγμό"».

Δάσκαλος - με όλο το βάθος της λέξης-, πανεπιστημιακός, πρύτανης, ευρωβουλευτής, στοχαστής. Ο Γιώργος Γραμματικάκης...

Posted by Stefanos Kasselakis on Wednesday, October 25, 2023

«Σήμερα ξημέρωσε μια πολύ δύσκολη μέρα για όσους άκουσαν, διάβασαν, γνώρισαν και αγάπησαν τον Γιώργο Γραμματικάκη. Ο σοφός μας δάσκαλος ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Ο Γιώργος σφράγισε την κοινωνική, πολιτική και επιστημονική ζωή του τόπου. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτής. Πάνω απ’ όλα, υπήρξε ένας διανοούμενος βαθιά δημοκράτης, που εξέφραζε την άποψη του με γενναιότητα ανοίγοντας νέους ελπιδοφόρους δρόμους για όλους μας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο δικό του «αντίο» στον Γιώργο Γραμματικάκη και προσθέτει:

«Ξεχώριζε για την ευγένεια του και την υψηλή αίσθηση χιούμορ, που ήταν αποκαλυπτική της ρίζας του από το αγαπημένο του Οροπέδιο. Σήμερα πενθούμε την απώλεια ενός σημαντικού Έλληνα, ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του». 

Σήμερα ξημέρωσε μια πολύ δύσκολη μέρα για όσους άκουσαν, διάβασαν, γνώρισαν και αγάπησαν τον Γιώργο Γραμματικάκη. Ο...

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Wednesday, October 25, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ