Κοσμος

Εκλογές στην Πολωνία: Προ των πυλών αλλαγή σκυτάλης με κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ντόναλντ Τουσκ

Για φιλοευρωπαϊκή στροφή της χώρας μιλούν οι αναλυτές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντόναλντ Τουσκ
© EΡΑ/Piotr Nowak

Μετά από δύο τετραετίες στην εξουσία, το κυβερνών PiS θα παραδώσει, όπως όλα δείχνουν, την εξουσία σε μια συγκυβέρνηση τριών κομμάτων υπό τον Ντόναλντ Τουσκ

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν είτε αργά σήμερα το βράδυ είτε αύριο Τρίτη.

Δεν αναμένεται, ωστόσο, ανατροπή των μέχρι τώρα προβλέψεων που δείχνουν πως έρχεται το τέλος της μονοκρατορίας του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Αν και το εδώ και δύο τετραετίες κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι είναι πρώτο με 36,1% (ενσωμάτωση στο 50%), δεν καταφέρνει να πάρει την πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς συγκεντρώνει περίπου 200 σε σύνολο 460 εδρών.

Δεύτερο έκοψε το νήμα της εκλογικής μάχης με 31% η φιλελεύθερη-συντηρητική Συμμαχία Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Στόχος του είναι να συγκυβερνήσει από κοινού με τα αντιπολιτευτικά κόμματα Τρίτος Δρόμος (14%) και Λεβίτσα (8,6%) - και όλα δείχνουν ότι έχει πολλές πιθανότητες να τα καταφέρει.

Βέβαια, ο Τουσκ και οι σύμμαχοί του της κεντροδεξιάς, ο Τρίτος Δρόμους και η Νέα Αριστερά, ίσως χρειαστεί να περιμένουν εβδομάδα ή και μήνες προτού τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Συμμετοχή-ρεκόρ

Το exit poll καθυστέρησε να ανακοινωθεί, με κάποιους σχολιαστές να εκτιμούν ότι αυτό οφειλόταν στη συμμετοχή ρεκόρ στις βουλευτικές εκλογές.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, να περιμένουν σε μια μεγάλη ουρά για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο στη δυτική πόλη Βρόκλαβ. Οι κάτοικοι προσέφεραν σε όσους περίμεναν ζεστό τσάι και κουβέρτες αλλά και φαγητό, καθώς κάποιοι δήλωσαν ότι ανέμεναν στην ουρά έξι ώρες.

Το εκλογικό κέντρο έκλεισε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (04:00 ώρα Ελλάδας), έξι ώρες μετά την επίσημη ώρα που θα έκλειναν οι κάλπες.

Πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, σύμμαχος του PiS, έχει δηλώσει ότι θα δώσει πρώτα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα το οποίο θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll, o πρόεδρος του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε στους συγκεντρωμένους οπαδούς: «Τα πρώτα exit polls μάς δίνουν την τέταρτη νίκη στην ιστορία του κόμματός μας. Θα πρέπει να δούμε αν θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την επιτυχία για μια νέα κυβερνητική θητεία. Δεν το γνωρίζουμε προς το παρόν. Έχουμε ελπίδα, αλλά και τη βεβαιότητα ότι είτε από την θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και δεν θα αφήσουμε την Πολωνία να προδοθεί».

«Είμαι εδώ και πολλά χρόνια πολιτικός και αθλητής», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στους υποστηρικτές του: «Ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν τόσο χαρούμενος με μια δεύτερη θέση. Η Πολωνία κέρδισε. Η δημοκρατία κέρδισε. Καταφέραμε να απομακρύναμε το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη από την εξουσία. Η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν αποκλείεται το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι ακόμα καλύτερο για εμάς. Μπορούμε όμως ήδη να πούμε ότι από σήμερα τελειώνει μια κακή περίοδος για τη χώρα μας. Ζούμε το τέλος της κυβέρνησης του Νόμος και Δικαιοσύνη».

Μια αλλαγή σκυτάλης στη Βαρσοβία αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εξωτερική πολιτική της Πολωνίας.

Η νυν κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαρκή διαμάχη με τις Βρυξέλλες με αφορμή τη δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα, ενώ παράλληλα οι σχέσεις με τη Γερμανία τεταμένες και λόγω της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Πολωνία έχει δεχθεί επίσης «πυρά» για ζητήματα κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι πλέον η πλειοψηφία των Πολωνών επιθυμεί μια πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική καθώς και μια πιο συμφιλιωτική στάση έναντι του Βερολίνου.

Ο συμπρόεδρος του Τρίτου Δρόμου αποκλείει συνεργασία με το PiS

Ο συμπρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Τρίτος Δρόμος στην Πολωνία, το οποίο είναι τρίτο σε ψήφους, δήλωσε σήμερα ότι αποκλείει το ενδεχόμενο συνασπισμού με το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

«Αποκλείω έναν τέτοιο συνασπισμό. Οι άνθρωποι που μας ψήφισαν ήθελαν αλλαγή, ήθελαν να φύγει το PiS από την εξουσία», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Κοσίνιακ- Καμίζ μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF-FM.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ