Κοσμος

Tουλάχιστον 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε 18 ημέρες

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για κατάπαυση πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη Λωρίδα της Γάζας
© EPA / MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Η UNICEF για τα νεκρά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας - Έκκληση για κατάπαυση πυρός και η κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή

Η UNICEF ανακοίνωσε την Τρίτη (24.10) ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά πρόσθεσε πως άλλα 5.364 παιδιά τραυματίστηκαν, επικαλούμενη πληροφορίες της, χωρίς να κατονομάσει πηγές. Η UNICEF έκανε λόγο για «αδυσώπητες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού.

Μετά την αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που είχε απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο αριθμό που έχουν δημοσιοποιήσει οι ισραηλινές αρχές, εξαπολύθηκαν ασταμάτητοι βομβαρδισμοί από αέρος και με το πυροβολικό σε αντίποινα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στον θύλακα υπό πολιορκία. «Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση. Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», ανέφερε η Αντέλ Χοντρ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% του πληθυσμού (2,3 εκατ.), τόνισε η υπηρεσία.

Η UNICEF κάλεσε τα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις, δεκάδες από τους οποίους είναι παιδιά.

Το Ισραήλ λέει πως απέτρεψε επίθεση της Χαμάς εναντίον κιμπούτς διά θαλάσσης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης.

Κατά την ίδια πηγή, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν δύτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και απέτρεψαν την επίθεση. Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και νεκρούς μαχητές της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό τους.

Ο ισραηλινός στρατός συμπλήρωσε πως έπληξε «στρατιωτικό (σ.σ. κτιριακό) συγκρότημα» από όπου κατ’ αυτόν είχαν αναχωρήσει οι μαχητές που σχεδίαζαν να επιτεθούν στην κοινότητα εποίκων.

Κλιμακώνονται οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη, ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας. Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του. Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις.

Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη. Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς — τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για το Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ