Κοσμος

Τα τούνελ της Χαμάς αποτελούν τον μεγαλύτερο στόχο του Ισραήλ

Οι ειδικοί θεωρούν πως κρατούνται όμηροι ενώ κρύβονται και μέλη της ηγεσίας της Χαμάς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα τούνελ της Χαμάς αποτελούν τον μεγαλύτερο στόχο του Ισραήλ
Ισραήλ: Κεντρικός στόχος το τούνελ της Χαμάς © EPA/MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Κεντρικός στόχος το τούνελ της Χαμάς -Οι ειδικοί θεωρούν πως κρατούνται όμηροι ενώ κρύβονται και μέλη της ηγεσίας της Χαμάς

Το δίκτυο τούνελ της Χαμάς αποτελεί βασικό στόχο του Ισραήλ σε περίπτωση που προχωρήσει στη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς πρέπει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αν όχι το μεγαλύτερο.Ο επικεφαλής μελετών αστικού πολέμου στο αμερικανικό Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου, Τζον Σπένσερ τονίζει ότι το δίκτυο αυτό αποτελεί πρόκληση για το Ισραήλ.

Συνολικά απαρτίζεται από 1.300 τούνελ και έχει μήκος κοντά στα 500 χιλιόμετρα. Ενώ λέγεται πως στην πλειοψηφία τους οι σήραγγες έχουν δύο μέτρα ύψος και δύο μέτρα πλάτος.

Τα τούνελ της Χαμάς αποτελούν τον μεγαλύτερο στόχο του Ισραήλ
© EPA/MOHAMMED SABER

Σε αυτά τα τούνελ, οι αναλυτές θεωρούν πως κρύβονται οι περισσότεροι από τους 200 ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τονίζεται πως πιθανώς να κρύβονται ακόμη και μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, πολεμοφόδια και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Μάικ Μάρτιν, ειδικός στη ψυχολογία πολέμου μίλησε στη Deutsche Welle:

«Παράλληλα στην τεράστια πρόκληση για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να διαχωρίσουν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, όπως οφείλουν να κάνουν βάσει του διεθνούς δικαίου, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σύγκρουσης εντός του αστικού ιστού. Στη Λωρίδα της Γάζας θα κληθούν να δώσουν μάχη τριών διαστάσεων: Με αντιπάλους που θα τους πυροβολούν από ψηλά, στο έδαφος, αλλά και από το υπέδαφος. Οι ένοπλες συγκρούσεις μέσα σε πόλεις είναι οι πιο δύσκολες».

«Αρχικά οι υπόγειες σήραγγες σε αυτήν την περιοχή χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Γάζας - Αιγύπτου και στη συνέχεια Γάζας - Ισραήλ. Λόγω της αυξημένης εναέριας επιτήρησης από το Ισραήλ με μη επανδρωμένα και άλλο εξοπλισμό, η Χαμάς άρχισε να επενδύει ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα για την επέκταση του δικτύου τούνελ».

«Υπάρχει πλήθος από σύγχρονες τεχνολογίες για τον εντοπισμό στοών στο υπέδαφος. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ένα σημαντικό στοιχείο. Η διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου αποκάλυψε ένα σημαντικό κενό στην λειτουργία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Υπάρχουν δηλαδή πολλές νεκρές γωνίες. Έχω την εντύπωση ότι οι Ισραηλινοί δεν γνωρίζουν τις προθέσεις της Χαμάς, πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τη Γάζα και τι σχέδια έχει για το άμεσο μέλλον. Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για το τί γνωρίζει το Ισραήλ και τί όχι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ