- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με ηγέτες της Δύσης: Στηρίζουμε το Ισραήλ, να προστατευτούν οι άμαχοι
Συμφωνία Αμερικανού προέδρου - Νετανιάχου για συνεχή ροή βοήθειας προς τη Γάζα
Πόλεμος Ισραήλ: Τηλεφωνική Σύνοδος ηγετών - Στηρίζουμε το Ισραήλ, να προστατευτούν οι άμαχοι - Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια με Νετανιάχου
Οι ηγέτες ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας πριν λίγες ώρες είχαν τηλεφωνική σύσκεψη χθες (22.10) για τη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, μετά από πρωτοβουλία Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Βρετανίας υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή (22.10) την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.
Biden spoke with the leaders of Britain, Canada, France, Germany and Italy to discuss the Israel-Hamas war. French President Macron is set to visit Tel Aviv for talks with Israeli PM Netanyahu. All the latest updates here: https://t.co/SFEiDSet0G
— DW News (@dwnews) October 23, 2023
Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες.
Συμφωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για «συνεχή ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας
Καθώς μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών με βοήθεια εισήλθε χθες (22.10) σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, οι Μπάιντεν και Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, «δήλωσαν ότι θα υπάρχει στο εξής συνεχής ροή στη Γάζα αυτής της ζωτικής σημασίας βοήθειας» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Fears that the Israel-Hamas war could mushroom into a wider Middle East conflict rose with Washington warning of a significant risk to US interests in the region. Israel continued to pound Gaza and clashes on its border with Lebanon intensified https://t.co/SD6maI598r pic.twitter.com/Tq7G9l4MEO
— Reuters (@Reuters) October 22, 2023
Ανεμοβλογιά, ψώρα κι άλλες ασθένειες εξαπλώνονται στη Λωρίδα της Γάζας
Τα κρούσματα ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των φοβερών συνθηκών από την άποψη της υγιεινής, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξήγησε πως ανάμεσα στους βασικούς λόγους της εξάπλωσης ασθενειών είναι πως οι Γαζαίοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό, ελλείψει καθαρού πόσιμου νερού.
Δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου αύξησης των κρουσμάτων μολυσματικών νόσων αν δεν αποκατασταθεί η ύδρευση και εάν δεν ξαναρχίσουν να ηλεκτροδοτούνται, ή δεν λάβουν καύσιμα, οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης.
Ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας στο Ιράν για συνομιλίες
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται αργότερα σήμερα για συνομιλίες στο Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.
Πέραν του ιρανού ομολόγου του Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί η πρόσφατη κλιμάκωση των δυο τελευταίων χωρών, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, για τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, διευκρίνισε η κυρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επιβεβαίωσε τη συνάντηση, στην οποία αναμένεται επίσης να συζητηθεί η επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας.
Η ενίσχυση της ρωσοϊρανικής συνεργασίας στην οικονομική και στη στρατιωτική σφαίρα επικρίνεται έντονα από τη Δύση.
Ο Μακρόν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τρίτη
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Τρίτη (24.10) στο Τελ-Αβίβ όπου θα συναντηθεί κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Ελιζέ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) την προσεχή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ, την Τρίτη, και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τη Δευτέρα.
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 30 ήταν Γάλλοι πολίτες. Επίσης επτά Γάλλοι συνεχίζουν να φέρονται ως αγνοούμενοι: μια νεαρή γυναίκα έχει το καθεστώς της ομήρου, και «για τους άλλους έξι υπάρχει μια πιθανότητα ομηρείας αλλά χωρίς βεβαιότητα», είχε δηλώσει ο Μακρόν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν μεταβεί ήδη στο Ισραήλ, όπως και το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Μακρόν επανέλαβε από την πλευρά του την Παρασκευή ότι θα μετέβαινε στη Μέση Ανατολή αν κατάφερνε «να λάβει χρήσιμα στοιχεία» για την περιοχή χάρη στο ταξίδι αυτό.
Επικαλέστηκε τότε, ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, την «ασφάλεια του Ισραήλ», «την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», τη μη κλιμάκωση της σύγκρουσης και την επανάληψη μιας «πολιτικής διαδικασίας» προς μια λύση δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε αμέριστη υποστήριξη στους Ισραηλινούς, στο «δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα» αλλά ζήτησε επίσης μια ισραηλινή απάντηση «στοχευμένη» κατά της Χαμάς στη Γάζα για να «σωθούν» οι Παλαιστίνιοι άμαχοι.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε η 40χρονη στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή της
10 μέρες μετά τις πλημμύρες
Πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω νέων επιθέσεων
Ο Τζιμ Θόρντον τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία επιβάτιδας για συνομιλία σε διαδικτυακό chatroom
Η 5η Σεπτεμβρίου επελέγη επειδή είναι η επέτειος θανάτου της Μητέρας Τερέζας (το 1997), η οποία τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1979 για το ανθρωπιστικό της έργο
Το chatbot Grok έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων
Καταγγέλλει σχέδιο εκβιασμού
Η αθλήτρια των Indiana Fever μιλά χωρίς φόβο, δέχεται επιθέσεις και υπερασπίζεται τις απόψεις της για τον γυναικείο αθλητισμό
Πτώση έως 30% στη σοδειά
45χρονη φέρεται να απήχθη από τον πρώην σύντροφό της και να πετάχτηκε από γέφυρα κοντά στη Φλωρεντία
Τι τους προειδοποίησε ο κυβερνήτης
Ο Μιλέι κλιμακώνει τις διεκδικήσεις
Η συγγραφέας δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως πάνω στο σκάφος
Θα ενταχθούν στη γερμανική έκθεση «Η γέννηση των θεών»,
Η υπόθεση που εξετάζει βρετανικό δικαστήριο
Νέα ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με αιχμές προς Μπάιντεν
Το θύμα ήταν σε σχέση με τον Μπερχάν Σιμσέκ για 10 χρόνια
Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται ένα 12χρονο κορίτσι και αρκετά μέλη ιατρικού προσωπικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.