Κοσμος

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν γειτονικές δημοκρατίες»

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν © EPA / JONATHAN ERNST / POOL

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Ισραήλ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αμερικανική βοήθεια

Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε πριν από λίγες ώρες νέο διάγγελμα προς τους πολίτες της Αμερικής σχετικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες.

Ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, αναγγέλλοντας πως θα ζητήσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους «για γενιές» βοηθώντας τις δυο εμπόλεμες χώρες, επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος στο σπάνιο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο ο Τζο Μπάιντεν σχεδόν μία ημέρα μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η Ουάσιγκτον στέκει στο πλευρό της χώρας του. Για αυτό θα ζητήσει, ήδη από σήμερα, το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση γα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, «σημαντικών εταίρων μας», τόνισε.

Διάγγελμα Μπάιντεν: Ανάγκη να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας για Ισραήλ και Ουκρανία

Με το διάγγελμα αυτό, μόλις το δεύτερο που απηύθυνε στους Αμερικανούς από το λεγόμενο «Resolute Desk», ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, ήθελε να πείσει τους αντιπάλους του στην αμερικανική δεξιά και τους ψηφοφόρους, που μοιάζουν να έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί πελώριο πακέτο βοήθειας στην ισραηλινή και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Συνδέοντας την υπεράσπιση του Ισραήλ με αυτή της Ουκρανίας, ελπίζει πως θα μπορέσει να δημιουργήσει τη συναίνεση που λείπει ως τώρα στο Κογκρέσο, για να εξασφαλίσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στην κυβέρνησή του είπε πως το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισεκ. για την Ουκρανία και 14 δισεκ. δολάρια για το Ισραήλ. Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισεκ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισεκ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.

Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού, πάντα κατά την πηγή του Ρόιτερς.

Διάγγελμα Μπάιντεν: Η πολιτική διάσταση εν όψει εκλογών

Το διάγγελμα έδωσε εξάλλου την ευκαιρία στον Δημοκρατικό να προβάλει την αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που συνεχίζει να είναι βυθισμένο στην εσωκομματική σύγκρουση στην οποία πρωτοστατούν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ — με τον οποίο μπορεί κάλλιστα να βρεθεί αντιμέτωπος στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι από την αρχή της χρονιάς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οριακά.

Στο σώμα αυτό η φράξια της σκληρής δεξιάς του GOP όχι μόνο καθαίρεσε τον επικεφαλής του, τον Κέβιν Μακάρθι, στην αρχή του μήνα, αλλά μέχρι τώρα οδηγεί σε αδιέξοδο την προσπάθεια να αναδεχθεί νέος «speaker». Η Βουλή, βυθισμένη σε αυτή την κρίση, αδυνατεί προς το παρόν να υιοθετήσει το παραμικρό μέτρο ή νομοσχέδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τον ευχαρίστησε για τη «ζωτική υποστήριξη» των ΗΠΑ. Μολονότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αντιτίθενται στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ζήτησαν να σταλεί βοήθεια στο Ισραήλ, να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα νότια σύνορα για να ανασχεθεί η μετανάστευση και αυστηρότερη στάση έναντι της Κίνας.

Ο Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας, θέλει να ξεπεράσει τους δισταγμούς και την εναντίωση των Ρεπουμπλικάνων και της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη σύρραξη, που φαίνεται πως θα έχει διάρκεια. «Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα» και «όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα», προκαλούν «κι άλλο χάος και θάνατο και καταστροφή» και «το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται».

Αν δεν εμποδιστεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν, μπορεί να απειλήσει την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, κι αν «επιτεθεί σε σύμμαχο στο NATO θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του». Αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση, επέμεινε, «οι κίνδυνοι συρράξεων και χάους θα μπορούσαν να εξαπλωθούν», επέμεινε. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξέρει εξάλλου καλά πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νέο προϋπολογισμό, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο διαβόητο shutdown, την αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους και τη δημοσιονομική παράλυση, από τη 17η Νοεμβρίου.

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο», «ακόμη σήμερα», ανέφερε, προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων στον ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος», είπε. «Αρνούμαι να το επιτρέψω».

«Ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος είναι αυτός που κρατάει τον κόσμο στη θέση του» και οι «συμμαχίες μας είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς», επιχειρηματολόγησε.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις από το Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ