- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μάρτι Αχτισάαρι
«Η ειρήνη είναι θέμα βούλησης» είχε δηλώσει κατά την απονομή o πρώην Φινλανδός πρόεδρος
Αχτισάαρι: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας - «Η ειρήνη είναι θέμα βούλησης» είχε δηλώσει κατά την απονομή
Ο Μάρτι Αχτισάαρι, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, που υπηρέτησε ως δέκατος πρόεδρος της Φινλανδίας από το 1994 μέχρι το 2000, πέθανε σε ηλικία 86 ετών, ανακοίνωσε η φινλανδική προεδρία.
Ο Αχτισάαρι, γνωστός στην παγκόσμια διπλωματία για την μεσολαβητική του ικανότητα και την επαφή του με όλες τις πλευρές των συρράξεων περιμένοντας υπομονετικά την ώρα για συμβιβασμό, αρνιόταν να αποδεχθεί ότι οι πόλεμοι και οι συρράξεις είναι αναπόφευκτοι.
Είναι γνωστός για την ειρηνευτική του μεσολάβηση σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Κόσοβο, η Ινδονησία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ναμίμπια.
«Η ειρήνη είναι θέμα βούλησης. Ολες οι συρράξεις μπορούν να επιλυθούν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να αφήνονται να διαιωνίζονται», είχε δηλώσει ο Μάρτι Αχτισάαρι κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2008.
Η ειρηνευτική του μεσολάβηση σε καίριες συνομιλίες
Ο φινλανδός διπλωμάτης του ΟΗΕ έφερε εις πέρας τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ινδονησίας και τους αυτονομιστές του Κινήματος Ελεύθερο Ατσεχ, έπειτα από τριακονταετή πόλεμο που άφησε πίσω του 15.000 νεκρούς.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν στο Ελσίνκι τον Ιανουάριο 2005 και ολοκληρώθηκαν έξι μήνες μετά με ειρηνευτική συμφωνία στην οποία ελάχιστοι παρατηρητές πίστευαν.
Οι δύο πλευρές περιέγραψαν τότε έναν ανυποχώρητο άνθρωπο κατά την διάρκεια των συνομιλιών, αλλά με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και μεγάλη ανθρώπινη ζεστασιά στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων.
«Εχω τεράστια υπομονή. Δεν συνηθίζω να οργίζομαι, αλλά μπορώ να είμαι σκληρός», είχε δηλώσει αργότερα προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι το κλειδί για την επιτυχία του είναι η ικανότητά του να κατανοεί τους ανθρώπους.
Το Κόσοβο παραμένει ωστόσο αποτυχία για τον ακούραστο αυτόν στρατιώτη της ειρήνης που πίστεψε ότι μπορούσε να φέρει κοντά Σέρβους και Αλβανούς του Κοσόβου και να ξεπεράσει την φρίκη του πολέμου 1998-1999.
Στο τέλος του 2005, επιφορτίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εποπτεύσει τις συνομιλίες ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους για το μελλοντικό status της επαρχίας.
Τον Μάρτιο 2007, βάζει τέλος στις συνομιλίες, συνιστά ανεξαρτησία και παραδίδει την εντολή του. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται χωρίς αυτόν, αποτυγχάνει και το Κόσοβο κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008.
Ο Αχτισάαρι αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή τον Σεπτέμβριο 2021 χτυπημένος από Αλτσχάιμερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.