Κοσμος

Σε δύο μέτωπα η αντεπίθεση του Ισραήλ - Βομβαρδισμοί σε νότιο Λίβανο και Γάζα

Σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπορική επίθεση στη Γάζα
© ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Επιχείρηση του Ισραήλ με ελικόπτερα και πυροβολισμούς στα σύνορα με Λίβανο - Υπό πολιορκία η Γάζα

Σε δύο μέτωπα δίνει το Ισραήλ την απάντησή του στις επιθέσεις της Χαμάς, καθώς μετά την πολιορκία της Γάζας, ξεκίνησαν επιθέσεις σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σοβαρή κλιμάκωση στον Λίβανο

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ελικόπτερα του Ισραήλ βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας θέσεις στον Λίβανο, ενώ νωρίτερα πυροβολισμοί σημειώθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών.

Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, σκότωσαν τουλάχιστον δύο ενόπλους οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα από το έδαφος του Λιβάνου σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην Ανταμίτ, απέναντι από τις μεθοριακές λιβανέζικες πόλεις Αάλμα Ελ Σαμπ και Ζαχάτζρα.

Ο Λιβανέζικος Στρατός είπε ότι ισραηλινά αεροπλάνα και πυροβολικό έπληξαν τις πόλεις Ντάιρα και Αϊτά αλ Σάαμπ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ο στρατός έδωσε εντολή στους Λιβανέζους πολίτες «να μην πηγαίνουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα σύνορα για χάρη της ασφάλειάς τους».

Ένας ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Al Manar TV, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι ακούγονταν πυρά και εκρήξεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου με τον Ισράηλ.

Ένας εκπρόσωπος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο είπε ότι είναι ενήμερος για ένα επεισόδιο στα νότια σύνορα αλλά δεν διέθετε περισσότερες πληροφορίες. 

Υπό πολιορκία η Γάζα

Nωρίτερα, ισραηλινοί υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό «πλήρη πολιορκία», με τον θήλακα να έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα και τρόφιμα.

Οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας συνεχίζονται χωρίς σταματημό.

Ωστόσο και η Χαμάς απαντάει με εκτόξευση ρουκετών από παλαιστινιακά εδάφη. Αντιαεροπορικές σειρήνες ηχούν στην πόλη Μπερ Σεβά του βόρειου Νεγκέβ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Χεζμπολάχ και Ιράν αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή

Ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η σιιτική οργάνωση δεν έχει οργανώσει κάποια επιχείρηση εντός του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο εκπροσώπος της ιρανικής διπλωματίας, Νασέρ Κανανί, δήλωσε σήμερα ότι «οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και τη βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν είναι βασισμένες σε πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν τη βαριά ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος και να διορθώσουν την κακή εικόνα του», επέμεινε.

«Δεν έχουμε κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων κανενός κράτους, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κανανί γνωστοποίησε επίσης πως το Ιράν έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης «για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις».

Ισραηλινός στρατός: Δεν υπάρουν ενδείξεις για εμπλοκή του Ιράν

Πάντως και ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στην ένοπλη διαμάχη μέχρι στιγμής.

«Το Ιράν είναι ένας σημαντικός παίκτης, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε αν συμμετείχε στο σχεδιασμό ή στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη διάφορες πηγές, υποστήριξε σε δημοσίευμά της την Κυριακή ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, ο κύριος πολιτικός κλάδος του ιρανικού στρατού, συμμετείχαν σε δεκαπενθήμερες συναντήσεις σχεδιασμού της Χαμάς στη Βηρυτό από τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων δύο, στις οποίες συμμετείχε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Χαμάς ενεργεί με βάση τα ιρανικά συμφέροντα και την επιθυμία της Τεχεράνης να εκτροχιάσει μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αιφνιδιαστική και μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο από τη Χαμάς και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη νύκτα πως η Τεχεράνη «δεν εμπλέκεται στην απάντηση της Παλαιστίνης», διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τη Wall Street Journal.

Ο Κανανί προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν οφείλει να γνωρίζει πως κάθε βλακώδης δράση θα επιφέρει καταστροφική απάντηση».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το Ιράν υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους» και είχε καλέσει «τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να δηλώσουν κι αυτές την υποστήριξή τους.

Ο Ραϊσί είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, τους Ισμαήλ Χανίγια και Ζιάντ αλ-Ναχάλα αντιστοίχως, τους οποίους είχε υποδεχθεί χωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ