Κοσμος

Ισραήλ: «Πλήρη πολιορκία» της Γάζας διέταξε ο υπ. Άμυνας

Σειρήνες ηχούν σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ κόβει στους Παλαιστίνιους ρεύμα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα
Το Ισραήλ κόβει στους Παλαιστίνιους ρεύμα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα © EPA

Ισραήλ: «Πλήρη πολιορκία» της Γάζας διέταξε ο υπ. Άμυνας - «Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Πατέρας θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του παιδιού του στη Λωρίδα της Γάζας
Πατέρας θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του παιδιού του στη Λωρίδα της Γάζας © EPA

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ηχούν

Στο μεταξύ, ήδη από τις 12:00 ώρα Ελλάδος ηχούν σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη.

Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Χθες δεν ακούστηκαν σειρήνες.

300.000 έφεδροι έχει καλέσει το Ισραήλ

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Το Ισραήλ καθυστέρησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω του καιρού
Το Ισραήλ καθυστέρησε τη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω του καιρού © EPA

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους Παλαιστίνιους.

Ισραήλ: Ποιος είναι ο «Επισκέπτης» πίσω από την επίθεση της Χαμάς

Το πρόσωπο πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες. Το εν λόγω άτομο φαίνεται να εμφανίζεται μέσα από σκιές σε βίντεο που κυκλοφόρησε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η φωνή στο βίντεο που έχει διαρρεύσει ανήκει πιθανότατα στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

«Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντάει χωρίς να λογοδοτεί», ακούγεται να λέει.

Νεότερο ρεπορτάζ των Financial Times καταγράφουν την πορεία του Ντέιφ από τα χαμηλότερα στρώματα στις ηγετικές θέσεις της Χαμάς. Από τις ως τώρα λίγες πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές για τον ίδιο, τη δεκαετία του 1980 ονομαζόταν Ντέιφ αν και άλλοι αναφέρουν πως το πραγματικό του όνομα είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι ενώ μέχρι τώρα υπάρχει μόνο μία φωτογραφία του στη δημοσιότητα.

Τα πρώτα χρόνια και η δράση του «Επισκέπτη»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 ενώ μέλη της οικογένειάς του είχαν πάρει μέρος στις επιδρομές της δεκαετίας του 1950 από ένοπλους Παλαιστίνιους.

Όταν ενηλικιώθηκε εντάχθηκε στη Χαμάς και φυλακίστηκε κατά διαστήματα. Ως «πιστό στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πατριώτη», τον περιγράφουν συγκρατούμενοί του, οι οποίοι αναφέρουν ότι χαρακτήριζε «προδοτικές» τις Συμφωνίες του Όσλο.

Το ψευδώνυμό του στις επιχειρήσεις είναι «Ο Επισκέπτης» ενώ το ο Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα, το 1996 «πήρε την ευθύνη» για επιθέσεις που σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους.

Ειδικεύεται στην κατασκευή βομβών ενώ ήταν εκείνος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Δάσκαλος και μέντοράς του υπήρξε ο Γιάχια Αγιάς, ένας βομβιστής με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ