Κοσμος

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στη Γάζα, φόβοι για νέο μέτωπο στον Βορρά

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχετική εντολή του Ισραήλ.

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την εκκένωση της Γάζας
Στιγμιότυπο από την εκκένωση της Γάζας © EPA/MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Όλα έτοιμα για τη χερσαία επιδρομή, την ίδια ώρα που η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι» στα σύνορα με τον Λίβανο

Oι εκκενώσεις αμάχων συνεχίζονται στη Γάζα, εν αναμονή της σχεδιαζόμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, η οποία όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκίνησει.

Το ανθρωπιστικό δράμα στον παλαιστινιακό θήλακα συνεχίζεται, με τη Διεθνή Αμνηστία να αναφέρει ότι οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «δεν συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να προειδοποιούν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, παρά τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΠΑ για επαναφορά της υδροδότησης.

O OHE προειδοποιεί ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι «στο χείλος του γκρεμού» και ζητά από τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους και από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια πριν την χερσαία επιδρομή.

Δεκάδες νοσοκομεία στη Γάζα έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ενώ από την άλλη πλευρά του φράχτη έχει εκκενωθεί η ισραηλινή πόλη Σντερότ όπου το βράδυ της Κυριακής ήχησαν και προειδοποιητικές σειρήνες.

Οι εκκενώσεις συνεχίζονται εν μέσω βομβαρδισμών, καθώς σύμφωνα με τη Haaretz οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις έπληξαν 250 στόχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκοτώνοντας μάλιστα τον επικεφαλής της νότιας περιφέρειας της εθνικής ασφάλειας της Χαμάς. 

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, τουλάχιστον 1.000 είναι οι αγνοούμενοι-εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 2.670 και οι τραυματίες σε 9.600. Ο αριθμός των εκτοπισμένων υπολογίζεται μεταξύ στους 600.000 και 1 εκατομμύριο.

Eπικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Την ίδια ώρα, η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου ολοένα και περισσότερες είναι οι συγκρούσεις, οι ανταλλαγές πυρών και οι απόπειρες διείσδυσης ανάμεσα στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό.

Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Σήμερα, Κυριακή, Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν στη Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών έγινε στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στη Γάζα, φόβοι για νέο μέτωπο στον Βορρά

Ανησυχίες για νέο μέτωπο

Η αύξηση της ένταση δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στη σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει την κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο προκειμένου να εμποδίσει την αντεπίθεση στη Γάζα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να δώσει μάχη σε δύο μέτωπα, ή και σε περισσότερα, εάν χρειαστεί.

Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για «κλιμάκωση» και «πιθανή εμπλοκή του Ιράν». Η Τεχεράνη, χορηγός και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απηύθυνε άλλωστε προειδοποίηση σήμερα κατά ενδεχόμενης «διεύρυνσης της σύρραξης».

Η Γαλλία κάλεσε χθες τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μην λάβει μία «κακή απόφαση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ