Κοσμος

Φυλάκιση 2 ετών σε μητέρα που βοήθησε την έφηβη κόρη της να κάνει φαρμακευτική άμβλωση

Η 17χρονη πήρε τα χάπια στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα κρατά στη χούφτα της χάπια και δίπλα της έχει ένα ποτήρι νερό
© Unsplash / Mariana Rascão

ΗΠΑ - Φαρμακευτική άμβλωση: Καταδίκη για μητέρα έφηβης - Η γέννηση του νεκρού μωρού και η έρευνα των αρχών

Σε φυλάκιση δύο ετών καταδικάστηκε μητέρα έφηβης στις ΗΠΑ, επειδή βοήθησε την κόρη της να κάνει φαρμακευτική άμβλωση.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Τζέσικα Μπέρτζες και η κόρη της, Σελέστ, κατηγορήθηκαν και οι δύο για τη διακοπή της κύησης της δεύτερης, τον Απρίλιο του 2022. Η 41χρονη μητέρα παρήγγειλε τα χάπια για την άμβλωση διαδικτυακά και τα έδωσε στην κόρη, που τότε ήταν 17 ετών και διένυε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η οικογένεια στη συνέχεια έθαψε το έμβρυο.

Φέτος τον Απρίλιο η αστυνομία άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες που ανέφεραν ότι η Σελέστ Μπέρτζες γέννησε πρόωρα ένα θνησιγενές βρέφος, το οποίο έθαψε η οικογένειά της. Τον Ιούλιο η κόρη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 90 ημερών αφού δήλωσε ένοχη για απόκρυψη ανθρώπινων λειψάνων. Η μητέρα της, που αντιμετώπιζε συνολικά πέντε κατηγορίες, δήλωσε ένοχη για τρεις από αυτές: παραβίαση του νόμου περί της άμβλωσης, ψευδείς πληροφορίες σε αξιωματούχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και απόκρυψη ανθρώπινων λειψάνων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σελέστ, που αποφυλακίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα και ξέσπασε σε λυγμούς όταν άκουσε την καταδίκη της μητέρας της, γράφει η εφημερίδα Daily News.

Με βάση έναν νόμο του 2010 στη Νεμπράσκα επιτρέπεται η άμβλωση μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης. Στις 24 Ιουνίου 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση του 1973 που κατοχύρωνε το πανεθνικό δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Έκτοτε, η κάθε Πολιτεία είναι ελεύθερη να αποφασίζει τη δική της πολιτική σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες τερματισμού της κύησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ