Κοσμος

Το ένα τρίτο των βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση από άνδρες συναδέλφους τους

Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας - «Είναι ώρα #MeToo της χειρουργικής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Το ένα τρίτο των βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους άνδρες συναδέλφους τους, σύμφωνα με έρευνα.
Σχεδόν το ένα τρίτο των βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους άνδρες συναδέλφους τους © Unsplash+

Βρετανία: Το ένα τρίτο των βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους άνδρες συναδέλφους τους, σύμφωνα με έρευνα.

Σχεδόν το ένα τρίτο των βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση από τους άνδρες συναδέλφους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα και θεωρείται «ώρα Me Too» στον τομέα της χειρουργικής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην British Journal of Surgery και δείχνει ότι «η σεξουαλική παρενόχληση και οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους βρετανικούς χειρουργικούς κύκλους και ο βιασμός υφίσταται». Το ζήτημα έγκειται στην «κανονικοποίηση μη αποδεκτών συμπεριφορών»

«Είναι ώρα MeToo της χειρουργικής», δήλωσε στους Times η Ταμζίν Κάμινγκ, η χειρουργός που προεδρεύει του Forum των γυναικών στην χειρουργική.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.434 πρόσωπα της χειρουργικής (τόσο άνδρες όσο και γυναίκες), δείχνει ότι το 29,9% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης κατά την τελευταία πενταετία.

Έντεκα βιασμοί έχουν καταγγελθεί. Περισσότερο από το 63% των γυναικών υπήρξαν στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων και περί το 90% των γυναικών υπήρξαν μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Περισσότερο του 11% των γυναικών έχουν υποστεί «καταναγκαστική φυσική επαφή» συνδεόμενη με την επαγγελματική εξέλιξη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό ομάδας εργασίας για τις ανάρμοστες σεξουαλικές συμπεριφορές στον τομέα της χειρουργικής.

Οι γυναίκες που έσπασαν την κουλτούρα της σιωπής

Η κουλτούρα της σιωπής αναδεικνύεται επίσης στο πλαίσιο της έρευνας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες περιέγραψαν τις εμπειρίες τους στα μέσα ενημέρωσης.

Η Τζούντιθ, που δεν αποκάλυψε το όνομά της, περιέγραψε στο BBC την επίθεση που δέχθηκε : στην αρχή της καριέρας της, μέσα στο χειρουργείο, ένας ιδρωμένος ανώτερός της χειρουργός έχωσε το κεφάλι του στο στήθος της. «Αντιλήφθηκα ότι σκούπιζε το μέτωπό του επάνω μου».

Την δεύτερη φορά που πλησίασε το στήθος της, εκείνη του έδωσε μία πετσέτα. «Οχι, έτσι είναι καλύτερα», της απάντησε και κανένας παριστάμενος δεν αντέδρασε μέσα στο χειρουργείο.

Η έρευνα «δείχνει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται στον τομέα της χειρουργικής ζουν διαφορετικές πραγματικότητες», συνοψίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις ευνοούνται «από τον συνδυασμό μίας βαθιά ιεραρχικής δομής και την ανισορροπία ανάμεσα στα φύλα και τις εξουσίες».

Μόνο το 15% των ανώτερων στην ιεραρχία χειρουργών είναι γυναίκες. Και στο σύνολο του τομέα, μόνο το 30% είναι γυναίκες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ