Ελλαδα

Ορατός ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών στη Θεσσαλία

Τι ανησυχεί τις υγειονομικές Αρχές

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμυροπαθής στη Λάρισα
Πλημμυροπαθής στη Λάρισα © Eurokinissi

Θεσσαλία: Ορατός ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών - Τι ανησυχεί τις υγειονομικές Αρχές

Ορατός και τεράστιος είναι πλέον ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών, προερχομένων από τροφιμογενή ή/και υδατογενή νοσήματα και ζωονόσους στην δοκιμαζόμενη και πληττόμενη περιοχή της Θεσσαλίας.

Οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν:

  • Γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α,
  • Νοσήματα του αναπνευστικού (CoViD, λεγεωνέλλωση) και
  • Νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών, τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία).

Αυτά επισημαίνονται σε εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, προς τους επαγγελματίες Υγείας της πληγείσας περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Αγαπηδάκη: Δύο οι πηγές λοιμωδών νοσημάτων 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στις πλημμυρισμένες περιοχές. “Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κ.λπ. Αρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν ούτε για να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης”.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση ότι “πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή, εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό τρωκτικό και μολυνθεί. Ομως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού ούτε όμως και πανικού. Θέλουμε οι πολίτες να ξέρουν ποιες είναι οι οδηγίες”. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας συμπλήρωσε: 

“Οι βασικές εστίες μόλυνσης είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Αρα αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία. Εμείς κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε, για να ξέρουμε από πού προέρχονται. Ξαναλέω για τη δειγματοληπτική ανάλυση του νερού σε συνεργασία με όλους τους δήμους, και αυτό θα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις κρίσιμες υποδομές, νοσοκομεία, και βέβαια επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα που θα έχουμε, για να είμαστε βέβαιοι ότι τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, τα απομονώνουμε και δεν έχουμε περαιτέρω ζήτημα”.

ΕΟΔΥ: Άμεσες χρηστικές οδηγίες

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας προχώρησε στην δημοσιοποίηση πρακτικών οδηγιών, προκειμένου οι κάτοικοι των δοκιμαζόμενων περιοχών να αποφύγουν τις μολύνσεις από τα επαπειλούμενα νοσήματα:

Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

  • Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.
  • Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια
  • Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.
  • Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.
  • Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα
  • Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων
  • Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.
  • Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.
  • Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
  • Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.
  • Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0O C.
  • Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.
  • Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.
  • Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

Καταναλώνουμε ασφαλές νερό

  • Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό
  • Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:
  • Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό
  • Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
  • Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο
  • Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής

  • Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής
  • Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
  • Πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ