Ελλαδα

Τι παράγει ο Θεσσαλικός κάμπος - Πού θα υπάρξουν ανατιμήσεις

Τι θα δουν οι καταναλωτές να ακριβαίνει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πλημμυρισμένος θεσσαλικός κάμπος
Ο πλημμυρισμένος θεσσαλικός κάμπος © Eurokinissi

Θεσσαλία: Τι παράγει ο κάμπος και πού θα υπάρξουν ανατιμήσεις - Τι θα δουν οι καταναλωτές να ακριβαίνει

Η Θεσσαλία μετράει τις πληγές της μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η οποία άφησε πίσω της κατεστραμμένες ιδιοκτησίες και νεκρούς. Μείζονος σημασίας καταστροφή υπέστη και ο θεσσαλικός κάμπος ενώ οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή βασικών αγαθών όπως γάλα, κρέας και σιτηρά.

Αυτή τη στιγμή, μετά και την κακοκαιρία, το μοναδικό δεδομένο από τον «απολογισμό» είναι το γεγονός ότι το κενό που δημιουργείται στο κομμάτι των παραγωγών θα καλυφθεί από εισαγωγές. Και φυσικά, αναμενόμενα προκύπτει η ανησυχία σε καταναλωτές και επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών έχουν καταστραφεί 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Ακόμη, περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν μόνο προς μία κατεύθυνση και αυτή δεν είναι άλλη από την τεράστια αύξηση του κόστους για την ελληνική οικονομία. Η τελευταία θα πληγεί τόσο με την μείωση παραγωγής, όσο και με την αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό και φυσικά την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

Ειδικότερα, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες «τρύπες» στην τροφοδοσία της αγοράς. Όπως αναφέρουν και «ΤΑ ΝΕΑ» σε ρεπορτάζ τους, έχουν καταγραφεί ήδη ελλείψεις σε προϊόντα γαλακτοβιομηχανίας που εδρεύει στα Τρίκαλα. Οι εγκαταστάσεις της δέχθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, τεράστια ποσότητα νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην γραμμή παραγωγή της.

Με τέτοιου είδους προβλήματα ήρθαν αντιμέτωπες, όμως, και άλλες επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα, τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία αλλά και οινοποιητικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών.

Γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα βασικής και καθημερινής χρήσης που θα λείψουν από την αγορά. Κι αυτό διότι είτε καταστράφηκαν στα χωράφια ή στις αποθήκες είτε είτε είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν.

Τι παράγει η Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος, πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%) και το ένα τρίτο του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).

Εδώ γίνεται η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων. Επίσης, στη Θεσσαλία παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

Τέλος, στη Θεσσαλία βρίσκονται πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών. Στο βαμβάκι αφιερώνονται περίπου 1.600.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, δίνοντας σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής.

Τι παράγει η Λάρισα

Στον νομό Λαρίσης έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φιστικιών. Κυρίως, όμως, η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού.

Για φέτος η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες.

Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά Νοέμβριο κι είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις θα είναι καλλιεργήσιμες. Παράγει επίσης το 10,6% του καλαμποκιού (που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν ακόμα στα χωράφια), τα δύο τρίτα της φάβας, το ένα τρίτο ρεβιθιών και φακής και το ένα πέμπτο των πεπονιών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ