Κοσμος

Το Βρετανικό Μουσείο διόρισε νέο προσωρινό διευθυντή μετά την κλοπή

Η πρώτη δήλωση του Μαρκ Τζόουνς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O νέος προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Μαρκ Τζόουνς
© Aaron Chown/PA Images / Getty Images

Μαρκ Τζόουνς: Νέος προσωρινός διευθυντής στο Βρετανικό Μουσείο - Η πρώτη του δήλωση

Ο Μαρκ Τζόουνς διορίστηκε σήμερα νέος προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, καθώς ο θεσμός προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του μετά την κλοπή τεχνουργημάτων από τη συλλογή του.

«Είμαι ευτυχής και με τιμά το γεγονός ότι μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να εργασθώ με το συμβούλιο και με συναδέλφους στο Μουσείο για να εγγυηθούμε τη μελλοντική ασφάλεια των συλλογών και να αποκαταστήσουμε τη φήμη αυτού του σπουδαίου μουσείου», δήλωσε ο Τζόουνς. Ο Τζόουνς αντικαθιστά τον Γερμανό ιστορικό της τέχνης, Χάρτβιχ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα λόγω παραλείψεων στην έρευνα για την κλοπή τεχνουργημάτων από το μουσείο.

Το Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Λονδίνου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως ένα μέλος του προσωπικού του απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε πως διάφορα είδη, στα οποία περιλαμβάνονταν κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνταν από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ., είχαν αφαιρεθεί από αποθήκη.

Ο διορισμός του Τζόουνς, ο οποίος είχε προηγουμένως διατελέσει διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας και του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου (V&A), έγινε αφού εγκρίθηκε προηγουμένως από τη βρετανική κυβέρνηση. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το Βρετανικό Μουσείο και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον σερ Μαρκ Τζόουνς για να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Ανακτώνται κάποια εκ των 2.000 κλοπιμαίων από το Βρετανικό Μουσείο

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε στο ραδιόφωνο 4 του BBC ότι έχουν αρχίσει να ανακτώνται κάποια από τα περίπου 2.000 αντικείμενα που πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από το Μουσείο.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για την αποτροπή τους» είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 και δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, ο κ. Όσμπορν είπε ότι ήταν «πιθανό» οι ανώτεροι υπάλληλοι του μουσείου «δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι υπήρχε κάποιος εκ των έσω» που έκλεβε θησαυρούς. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι όλα τα αντικείμενα καταγεγραμμένα και καταχωρημένα σωστά» και πρόσθεσε ότι «κάποιος που γνωρίζει τι δεν έχει καταγραφεί, έχει μεγάλο… πλεονέκτημα, στην περίπτωση που θέλει να κλέψει αντικείμενα».

Επιπλέον, ο κ. Όσμπορν αναγνώρισε ότι το περιστατικό έχει βλάψει τη φήμη του μουσείου. Το Μουσείο, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, δέχεται πιέσεις από τότε που αποκάλυψε ότι ορισμένοι θησαυροί αναφέρθηκαν ως «αγνοούμενοι, κλεμμένοι ή κατεστραμμένοι». Τα αντικείμενα που λείπουν χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως είχε ανακοινώσει το Μουσείο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ