Κοσμος

Burning Man: Χιλιάδες επισκέπτες εγκλωβίστηκαν μετά την κακοκαιρία

Στην έρημο έπεσαν βροχές δύο έως τριών μηνών μέσα σε ένα 24ωρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
burning-man

Burning Man: Χιλιάδες επισκέπτες εγκλωβίστηκαν στη λάσπη μετά από κακοκαιρία - Στην έρημο έπεσαν βροχές δύο έως τριών μηνών μέσα σε ένα 24ωρο

Πάνω από 70.000 επισκέπτες του φεστιβάλ Burning Man εγκλωβίστηκαν στην έρημο Black Rock της Νεβάδα μετά από έντονες βροχοπτώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι αρχές της Νεβάδα και το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ Burning Man, που αρχικά είχαν οριστεί να διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα, «σταμάτησαν ή καθυστέρησαν σημαντικά». Ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να δώσουν προσοχή στους τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Pool.

Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ ενημερώθηκαν το Σάββατο να «καταφύγουν σε ένα ζεστό, ασφαλές μέρος» και να εξοικονομήσουν τρόφιμα, καύσιμα και νερό.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της βροχής, ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πέρσινγκ, αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το πώς συνέβη ο θάνατος.

Ο αρχιφύλακας του γραφείου του σερίφη της κομητείας Πέρσινγκ, Νέιθαν Καρμάικλ, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι πολλοί συμμετέχοντες επέλεξαν να βγουν με τα πόδια από το χώρο του φεστιβάλ και πολλά τροχόσπιτα είχαν κολλήσει στη θέση τους.

Thousands stranded at Burning Man Festival after heavy rain

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ανέφεραν σε διαδικτυακή ανάρτηση ότι οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί το βράδυ της Κυριακής, αν και υπάρχει «ακόμη πιθανότητα βροχών, καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων». Η καύση του «ανθρώπινου τοτέμ» που σηματοδοτεί την κορύφωση του φεστιβάλ μετατέθηκε για τη Δευτέρα, όταν αναμένονταν καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Το βράδυ του Σαββάτου εκδόθηκαν εντολές προς τους συμμετέχοντες να παραμείνουν στις κατασκηνώσεις τους, καθώς και να αποφύγουν την οδήγηση ή την ποδηλασία στην περιοχή στην οποία βρίσκεται η Black Rock Desert, η οποία αναφέρεται ως "playa".

Οι διοργανωτές του Burning Man δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στους επισκέπτες του φεστιβάλ και να ανοίξουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ορισμένες τοποθεσίες.

Ακόμα, δεσμεύτηκαν ότι θα αναπτύξουν λεωφορεία για την μεταφορά των συμμετεχόντων στο Ρίνο, σχεδόν 120 μίλια μακριά από το χώρο του φεστιβάλ. Η ανακοίνωση συνέστησε στους επισκέπτες του φεστιβάλ να πάνε στο Ρίνο αν αναζητούν δωμάτιο σε ξενοδοχείο.«Προς το παρόν δεν έχουμε εκτιμώμενο χρόνο ως προς το πότε θα καθαριστούν οι δρόμοι αρκετά ώστε τα τροχόσπιτα ή τα οχήματα να μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια», ανέφεραν οι υπεύθυνοι σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του φεστιβάλ.

Τι προκάλεσε τις πλημμύρες

Οι αξιωματούχοι της κομητείας Πέρσινγκ δήλωσαν ότι η μέτρια προς δυνατή βροχή που διήρκεσε αρκετές ώρες προκάλεσε συνθήκες που «κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων» στο σημείο.

Στην έρημο έπεσαν βροχές δύο έως τριών μηνών μέσα σε ένα 24ωρο από την Παρασκευή έως το Σάββατο, δημιουργώντας μια κατάσταση που απαιτούσε «πλήρη διακοπή της κίνησης των οχημάτων στην playa», σύμφωνα με τους υπεύθυνους του φεστιβάλ.

Οι έντονες βροχοπτώσεις ήταν αποτέλεσμα της υγρασίας από τον μουσώνα των νοτιοδυτικών πολιτειών και το Σάββατο εκδόθηκαν πολλαπλές προειδοποιήσεις για πλημμύρες από φλας στην περιοχή αυτή και σε άλλες περιοχές της ερήμου της Καλιφόρνιας και της Νεβάδα.

Ακόμη και μια ίντσα βροχής είναι σπάνια για αυτή την περιοχή της Νεβάδα, με αποτέλεσμα το έδαφος να μην μπορεί να απορροφήσει το νερό χωρίς να δημιουργηθούν απορροές και λασπορροές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ