Κοσμος

Χάος στο φεστιβάλ Burning Man: Eγκλωβίστηκαν στη λάσπη οι θεατές, ένας νεκρός

Απίστευτες εικόνες έπειτα από καταρρακτώδη βροχή στο φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις λάσπες το φεστιβάλ Burning Man
Στις λάσπες το φεστιβάλ Burning Man © Fox News

Burning Man: Χιλιάδες επισκέπτες εγκλωβίστηκαν στη λάσπη της ερήμου

Xάος επικράτησε στο φεστιβάλ Burning Man στη Νεβάδα των ΗΠΑ όταν - έπειτα από καταρρακτώδη βροχή - οι θεατές εγκλωβίστηκαν μέσα στις λάσπες, με αποτέλεσμα ένα άτομο να βρει τραγικό θάνατο.

Το Burning Man πραγματοποιείται στην έρημο Black Rock, ένα μέρος άνυδρο, ξηρό, γεμάτο σκόνη και άμμο. Όπως ήταν φυσικό, η ξαφνική κακοκαιρία κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μετέτρεψε την άμμο σε τόνους λάσπης.

Υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ένα άτομο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πέρσινγκ να ξεκινάρει έρευνα για το περιστατικό.

Οι ασυνήθιστες βροχοπτώσεις ήρθαν προς το τέλος του εννιαήμερου φεστιβάλ, κατά το οποίο πλήθος κόσμου καταφτάνει για να δει το μεγάλο φινάλε: την καύση του γιγαντιαίου ξύλινου ανθρώπου (εξού και Burning Man). Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στον χώρο πριν κλείσει το Σάββατο, αλλά ο ακριβής αριθμός όσων βρίσκονται ακόμη εκεί δεν είναι σαφής.

Η χειρότερη βροχή έχει πλέον περάσει, σύμφωνα με το BBC Weather, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω βροχές και καταιγίδες.

«Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη βροχή τις τελευταίες 24 ώρες αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την κίνηση όλων των οχημάτων στην πλάγια», εξήγησε το Σάββατο η υπηρεσία που διαχειρίζεται την έκταση αυτή. «Αναμένεται και νέα βροχόπτωση τις επόμενες ημέρες και οι συνθήκες δεν πρόκειται να βελτιωθούν ώστε να μπουν οχήματα στην πλάγια», πρόσθεσε.

Eγκλωβισμένοι στον χώρο του φεστιβάλ, με λίγα τρόφιμα και χωρίς τουαλέτες

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στους χώρους του φεστιβάλ. Οι δρόμοι γύρω από το σημείο όπου γίνεται το φεστιβάλ έχουν κλείσει, με τα οχήματα να κινούνται με δυσκολία. 

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γουάσου εξήγησε ότι η είσοδος στον χώρο δεν είναι δυνατή λόγω πλημμύρας και όποιον προσπαθήσει να φτάσει μέχρι εκεί οι αστυνομικοί «θα τον γυρίσουν πίσω».

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι το έδαφος να στεγνώσει αρκετά για να φύγει ο κόσμος και για τον λόγο αυτό, τους έχει ζητηθεί να εξοικονομήσουν τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Οι τουαλέτες του φεστιβάλ είναι επίσης εκτός χρήσης, λένε οι παρευρισκόμενοι, επειδή τα οχήματα εξυπηρέτησης δεν μπορούν να οδηγήσουν στη λάσπη για να τις αδειάσουν.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη, κάποιοι άνθρωποι που προσπάθησαν οδικώς να απομακρυνθούν από το φεστιβάλ, έκαναν την κατάσταση με το λασπωμένο έδαφος ακόμη χειρότερη, με τα αμάξια τους να κολλάνε στην παχιά λάσπη.

Όσοι άτυχοι κατασκήνωσαν στον χώρο του φεστιβάλ είδαν τις σκηνές τους να πλημμυρίζουν και να βυθίζονται στα λασπώδη νερά.

Αρκετοί πάντως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να παρτάρουν υπό τους ήχους techno μουσικής μέσα στις λάσπες.

Ένας από τους επισκέπτες, ο Πολ Ρέντερ, ο οποίος συμμετέχει στο φεστιβάλ εδώ και 22 χρόνια, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι υπολογίζει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ημέρες για να στεγνώσει η περιοχή.

«Ευτυχώς, βρισκόμαστε σε μια σχετικά μεγάλη κατασκήνωση, με πολλά εφόδια. Ως κοινότητα, τα μοιραζόμαστε όλα μεταξύ μας», είπε. Ενώ εκείνος σκόπευε να φύγει με αυτοκίνητο, κάποιοι από τους επισκέπτες αναχώρησαν ήδη με τα πόδια, οδεύοντας προς τον πλησιέστερο αυτοκινητόδρομο, εξήγησε.

Τι είναι το Burning Man

Το Burning Man είναι ένα από τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα της Αμερικής. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1986 και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην έρημο Black Rock της Νεβάδα το 1990.

Tα εισιτήρια των 575 δολαρίων είναι δυσεύρετα: για την ακρίβεια, όσοι θέλουν να το επισκεφτούν περνούν από συνέντευξη για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στα ιδανικά του.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες κατασκηνώνουν και δημιουργούν μια προσωρινή πόλη στη μέση της ερήμου και φέρνουν μαζί τους προμήθειες.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε αυτήν την απομονωμένη περιοχή της βορειοδυτικής Νεβάδας, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Συγκεντρώνονται στην «προσωρινή» πόλη για να χορέψουν και να διασκεδάσουν.

Εκτός από τη μουσική, το φεστιβάλ περιλαμβάνει συνήθως γιγαντιαίες διαδραστικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

Το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από την κορυφαία εκδήλωσή του, το κάψιμο ενός μεγάλου, ξύλινου ομοιώματος που αποκαλείται «ο Άνδρας», την προτελευταία νύχτα του.

Η τοποθεσία βρίσκεται στην Έρημο του Μαύρου Βράχου της Νεβάδας, μια μεγάλη, επίπεδη, αρχαία λίμνη, γνωστή και ως «πλάγια».

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί αύριο, 4 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός
Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός

Όταν το κριτήριο για την τέχνη είναι η στάση του καλλιτέχνη απέναντι στα προβλήματα της διεθνούς συγκυρίας, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για διαγωνισμό τραγουδιού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.